Skocz do zawartości

Tłustosz wypada z doniczki

Owadożery

Rekomendowane odpowiedzi

To co ja mam zrobić?

Ma ktoś jakieś dokładniejsze informacje, czy trzeba się pytać firmy?

Używałem tego torfu i musze powiedzieć że u mnie spisuje sie dobrze :)

A na jakich roślinach i od jakiego czasu?

Edytowane przez Owadożery
Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam wrażenie, że Twoja koncentracja spoczęła nie na tym, co trzeba. Czy torf jest dobry, czy nie, to się można przekonać w praniu. Co z tego, że napisy świadczą, że jest odpowiedni. Może nawet dobrze wyglądać, ale ostatecznie może zawierać sporo minerałów. Zdarzało mi się obserwować takie sytuacje w przeszłości. Tylko akurat w przypadku tłustoszy, to jest nieistotne, bo one w większości przypadków rosną na podłożach stricte mineralnych. Odrobina minerałów w torfie, nie robi im żadnej różnicy, a wręcz jest korzystna. Nawozy to może co innego, no, ale to już chyba wiadomo, że się kupuje torf a nie ziemię torfową...

Myślę, że teraz to musisz tylko czekać. Dyskusja o torfie dla tłustosza wydaje mi się co najmniej dziwna. Gdybyś miał hodować pigmejki, to istota sprawy byłaby zupełnie inna.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam wrażenie, że Twoja koncentracja spoczęła nie na tym, co trzeba. Czy torf jest dobry, czy nie, to się można przekonać w praniu. Co z tego, że napisy świadczą, że jest odpowiedni. Może nawet dobrze wyglądać, ale ostatecznie może zawierać sporo minerałów. Zdarzało mi się obserwować takie sytuacje w przeszłości. Tylko akurat w przypadku tłustoszy, to jest nieistotne, bo one w większości przypadków rosną na podłożach stricte mineralnych. Odrobina minerałów w torfie, nie robi im żadnej różnicy, a wręcz jest korzystna. Nawozy to może co innego, no, ale to już chyba wiadomo, że się kupuje torf a nie ziemię torfową...

Myślę, że teraz to musisz tylko czekać. Dyskusja o torfie dla tłustosza wydaje mi się co najmniej dziwna. Gdybyś miał hodować pigmejki, to istota sprawy byłaby zupełnie inna.

Ale nie posiadam tylko i wyłącznie tłustosza.

Kupiłem torf, a nie ziemię torfową.

Skoro dla tłustosza akie podłoże jest dobre to ok, tylko żeby inne rośliny nie ucierpiały.

Chyba muszę zapytać tą firmę o ten torf.

Edytowane przez Owadożery
Odnośnik do odpowiedzi

Chyba muszę zapytać tą firmę o ten torf.

Nie ma sensu pytać, można ewentualnie zgłaszać zastrzeżenia. Tam nikt nie siedzi i nie sprawdza każdego worka, jak już jakąś duża partię, a nigdy nie wiesz akurat jaka porcja trafi się Tobie. Ale, żeby nie było, że Ci cokolwiek bronię, możesz napisać. Myślę, że w odpowiedzi dostaniesz to, co jest na roku.

Sprawa jest banalnie prosta. Bierzesz torf, i podlewasz go wodą destylowaną/demineralizowaną. Jeżeli w niedługim czasie zaczną się wytrącać minerały na powierzchni, znaczy się, że jest ich dużo. Zawsze jakieś mogą się pojawić, to nie jest coś sterylnego, ale powinno ich być prawie wcale. Jak będzie podłoże zanieczyszczone, zdecydowanie to zauważysz.

Odnośnik do odpowiedzi