Noform Napisano 6 Września 2015 Share Napisano 6 Września 2015 Witam, wiem że już pytałem o ten dzbanecznik ale jestem ciekawy czy ktoś odkrył coś ciekawego. Z tego co czytałem to wymaga on bardzo dużej ilości światła, bardzo dobrze przepuszczalnego podłoża i jego wysokiej temperatury? Jestem ciekawy czy udało sie komuś osiągnąć dzbanki w takich kolorach https://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...ei_pitcher2.jpg czy w hodowli jest to trudne? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 8 Września 2015 Share Napisano 8 Września 2015 Hodowałem tego dzbanka przez parę lat, w pierwszym roku trwała jego aklimatyzacja, kiedy praktycznie nie rósł, później już było znacznie lepiej. Hodowałem go w terrarium z rosiczkami z grupy petiolaris, a więc miał mnóstwo światła i wysoką temperaturę (w okresie jego intensywnego wzrostu temperatura w nocy schodziła do 25*C, w dzień 30*C i czasem więcej), w podłożu na bazie torfu i piasku 1:1, z niewielkim dodatkiem mchu torfowca. Jeśli chodzi o podlewanie to stał w tej samej kuwecie co rosiczki, a więc miał mokro, często stał w wodzie. Niestety z racji na ograniczone miejsce w terrarium z rosiczkami petiolaris musiałem zrezygnować z jego hodowli, gdy już był za duży. Nie dochowałem się dzbanków jak na zdjęciu, mój osobnik był dość młody jak na ten gatunek, możliwe że też światła powinno być jeszcze więcej. Przesyłam zdjęcie jak wyglądał w środkowym okresie hodowli (Niestety nie mogę znaleźć na komputerze zdjęć jak był trochę większy) : Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noform Napisano 8 Września 2015 Autor Share Napisano 8 Września 2015 Dziękuje bardzo, na taką odpowiedź liczyłem i sie nie zawiodłem. Mogę wiedzieć czym świeciłeś nad nim. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 (edytowane) To było terra z przeznaczeniem na petiolarisy, których miałem dość sporo i świeciłem tam świetlówkami T8, 120cm - 2x Philips Aquarelle, 1x Philips Master, momentami świeciły tylko 2x Philips Aquarelle. Pozdrawiam Edytowane 11 Września 2015 przez Nwankwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Takich dzbanków to nie ma wiele także w naturze. U kogoś w Niemczech widziałem N. pervillei z dzbankami górnymi, ale nie tak ładnie wybarwionymi. Mój okaz, a mam go już kilka lat, nie wszedł jeszcze w fazę pnącza i produkowania dzbanków górnych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi