termitek Napisano 6 Września 2015 Share Napisano 6 Września 2015 (edytowane) Witam. Jeśli to pytanie jest w niewłaściwym miejscu - z góry przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego. Mam mojego dzbanecznika (uratowanego z Leroy merlin) już ponad rok. Cały czas rośnie i wypuszcza nowe dzbanki, wisi przy oknie wschodnim (nie mam innej możliwości) staram się utrzymywać podłoże wilgotne, nie przesuszać, ani nie przelewać. Podłoże głównie zawiera torf i domieszkę piasku. Niemniej od jakiegoś czasu - z przerwami, żółknie od spodu i odpada mu co jakiś czas taki zżółknięty listek, a łodyżka brązowieje - postępuje to w górę. Czy to normalne zjawisko? czy coś muszę poprawić? Edytowane 6 Września 2015 przez termitek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 6 Września 2015 Share Napisano 6 Września 2015 (edytowane) To całkowicie normalne Łodyżka drewnieje, a stare liście po prostu usychają. Trzymaj zdjęcie mojego dzbanecznika, który jest dużo mniejszy, a jaka z niego jest już palma Niemniej żółknięcie liści może powodować przelewanie podłoża, ale z tego co mówisz to raczej nie przez to. Masz pięknego dzbanecznika, ile kosztował? Widzę do tego, że wszedł w fazę pnącza, więc musisz mu przygotować jakieś podpórki, a na wiosnę jak chcesz przycinać. Edytowane 6 Września 2015 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 6 Września 2015 Share Napisano 6 Września 2015 Widzę, że odpowiedź na pytanie została już udzielona, to ja się odniosę do innego fragmentu: Cały czas rośnie i wypuszcza nowe dzbanki (...). Absolutnie tego nie widać. Są nowe liście, ale wąsy z dzbankami są uschnięte, więc nie za bardzo rozumiem gdzie te nowe dzbanki? Nie posiadam dzbaneczników, miałem je kieeedyś, w czasach tam zamierzchłych, że tylko legendy jeszcze je pamiętają. Jednak wydaje mi się, że powinien mieć wyższą wilgotność powietrza, żeby mógł właściwie rozwijać dzbanki. Choć może lepiej, żeby wypowiedział się w tej kwestii ktoś, kto trzyma dzbanki w warunkach pokojowych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 6 Września 2015 Share Napisano 6 Września 2015 (edytowane) Cephalotus, dobrze, że sprytnie to zauważyłeś. Masz kilka sposobów na podniesienie wilgotności: 1. Podstawka z keramzytem zalanym do połowy (nie wiem tylko, jak tą podstawkę zamocujesz) 2. Posadzić mech torfowiec w podłozu - zadba o wilgotność 3. Możesz też do pokoju wstawić jakiś nawilżacz powietrza (jeżeli oczywiście masz, jak nie masz, to nie radzę dla jednego dzbanka kupować nawilżacza) 4. Spryskiwanie - zdania są podzielone na ten temat Edytowane 6 Września 2015 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
termitek Napisano 6 Września 2015 Autor Share Napisano 6 Września 2015 Dziękuję za szybką odpowiedź teraz będę spokojniejsza. Ta "palma" też ładna Kosztował kilkanaście złotych - nie pamiętam już. Wypuszcza nowe dzbanki - od góry jeden za drugim (ze stożka wzrostu), nowe listki, a na nich dzbanki. Niektóre owszem są uschnięte, ale nowe tez się pojawiają. Spróbuję z tym mchem, i zobaczymy a jeśli przycinać to jest "jakieś optymalne" miejsce cięcia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal Napisano 6 Września 2015 Share Napisano 6 Września 2015 (edytowane) Gwoli ścisłości: Mylisz trochę nowe dzbanki na liściach z wąsami. Każdy dzbanecznik wraz z nowym liściem wytwarza wąs. Jest on jakby zalążkiem przyszłego dzbanka. Jeśli roślina nie będzie miała odpowiednich warunków, to wąs uschnie i nie wytworzy z niego dzbanka. Twój dzbanecznik poszedł już w pnącze i trochę trudniej będzie Ci o uzyskanie nowych pokaźnych dzbanków. Teraz już trochę późna pora, ale na wiosnę to ja bym go przyciął. Tutaj masz linka jako pozyskać sadzonki łodygowe -> http://roslinyowadozerne.eu/art/hodowla/ro...ki-lodygowe.php Edytowane 6 Września 2015 przez Rafal Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fan dzbaneczników Napisano 4 Grudnia 2015 Share Napisano 4 Grudnia 2015 powiem ci że jak u ludzi dzbaneczniki też mają poparzenie słoneczne z opisu wynika że twój je ma ale słabe radzę ograniczyć (odrobinę) ilość światła a ze zdjęć wynika że jest zdrów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi