Skocz do zawartości

co robię nie tak?

termitek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jeśli to pytanie jest w niewłaściwym miejscu - z góry przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego.

Mam mojego dzbanecznika (uratowanego z Leroy merlin) już ponad rok.

Cały czas rośnie i wypuszcza nowe dzbanki, wisi przy oknie wschodnim (nie mam innej możliwości) staram się utrzymywać podłoże wilgotne, nie przesuszać, ani nie przelewać. Podłoże głównie zawiera torf i domieszkę piasku.

Niemniej od jakiegoś czasu - z przerwami, żółknie od spodu i odpada mu co jakiś czas taki zżółknięty listek, a łodyżka brązowieje - postępuje to w górę.

Czy to normalne zjawisko? czy coś muszę poprawić?

bb81cbc58114e77emed.jpg

d57b47ec832ee654med.jpg

Edytowane przez termitek
Odnośnik do odpowiedzi

To całkowicie normalne :) Łodyżka drewnieje, a stare liście po prostu usychają. Trzymaj zdjęcie mojego dzbanecznika, który jest dużo mniejszy, a jaka z niego jest już palma :) Niemniej żółknięcie liści może powodować przelewanie podłoża, ale z tego co mówisz to raczej nie przez to. Masz pięknego dzbanecznika, ile kosztował?

Widzę do tego, że wszedł w fazę pnącza, więc musisz mu przygotować jakieś podpórki, a na wiosnę jak chcesz przycinać.

IMG_0313.JPG

Edytowane przez PowerpointPL
Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że odpowiedź na pytanie została już udzielona, to ja się odniosę do innego fragmentu:

Cały czas rośnie i wypuszcza nowe dzbanki (...).

Absolutnie tego nie widać. Są nowe liście, ale wąsy z dzbankami są uschnięte, więc nie za bardzo rozumiem gdzie te nowe dzbanki? Nie posiadam dzbaneczników, miałem je kieeedyś, w czasach tam zamierzchłych, że tylko legendy jeszcze je pamiętają. Jednak wydaje mi się, że powinien mieć wyższą wilgotność powietrza, żeby mógł właściwie rozwijać dzbanki. Choć może lepiej, żeby wypowiedział się w tej kwestii ktoś, kto trzyma dzbanki w warunkach pokojowych.

Odnośnik do odpowiedzi

Cephalotus, dobrze, że sprytnie to zauważyłeś. Masz kilka sposobów na podniesienie wilgotności:

1. Podstawka z keramzytem zalanym do połowy (nie wiem tylko, jak tą podstawkę zamocujesz)

2. Posadzić mech torfowiec w podłozu - zadba o wilgotność

3. Możesz też do pokoju wstawić jakiś nawilżacz powietrza (jeżeli oczywiście masz, jak nie masz, to nie radzę dla jednego dzbanka kupować nawilżacza)

4. Spryskiwanie - zdania są podzielone na ten temat

Edytowane przez PowerpointPL
Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za szybką odpowiedź :) teraz będę spokojniejsza. Ta "palma" też ładna ;)

Kosztował kilkanaście złotych - nie pamiętam już.

Wypuszcza nowe dzbanki - od góry jeden za drugim (ze stożka wzrostu), nowe listki, a na nich dzbanki.

Niektóre owszem są uschnięte, ale nowe tez się pojawiają. Spróbuję z tym mchem, i zobaczymy :)

a jeśli przycinać to jest "jakieś optymalne" miejsce cięcia?

Odnośnik do odpowiedzi

Gwoli ścisłości: Mylisz trochę nowe dzbanki na liściach z wąsami. Każdy dzbanecznik wraz z nowym liściem wytwarza wąs. Jest on jakby zalążkiem przyszłego dzbanka. Jeśli roślina nie będzie miała odpowiednich warunków, to wąs uschnie i nie wytworzy z niego dzbanka. Twój dzbanecznik poszedł już w pnącze i trochę trudniej będzie Ci o uzyskanie nowych pokaźnych dzbanków. Teraz już trochę późna pora, ale na wiosnę to ja bym go przyciął. Tutaj masz linka jako pozyskać sadzonki łodygowe -> http://roslinyowadozerne.eu/art/hodowla/ro...ki-lodygowe.php

Edytowane przez Rafal
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...