chroman91 Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Z racji na 100 % zapełnienie pierwszego terrarium oraz na niekompletną kolekcję helek ( ) podjąłem decyzję o założeniu drugiego terrarium.0 Będzie miało ono następujące wymiary 80x25x35. W tym temacie po krótce chciałbym opisać historię powstawania tego terrarium, w przyszłości może komuś się przyda. Za podstawę terrarium posłuży mi rama ze stalowych kątowników zespawanych ze sobą w którą wklejony został dzisiaj poliwęglan komorowy ( w pierwszym terrarium mam szkło ale trzeba uważać żeby go nie zbić, z czasem i to szkło zastąpię pewnie poliwęglanem). Oto parę zdjęć z pierwszych etapów pracy przy terrarium. Na zdjęciu widać wszystkie elementy które były mi dzisiaj niezbędne. Tak wyglądało moje stanowisko niezbędne do docinania poliwęglanu. Przymiarki dociętego poliwęglanu. Po dopasowaniu wszystkich elementów poszczególne segmenty przykleiłem silikonem akwarystycznym do ramy, od razu zostały nim przyklejone prowadnice do szyb. Następny etap budowy to lutowanie 40 W panelu led z diód power led. Na koniec może mały wstępny kosztorys: poliwęglan 30 zł silikon 30 zł prowadnice 20 zł części do panelu led ( 150 zł ) rama ( od sąsiada ) 3 mm blacha aluminowa ( jako podstawa panelu - znalazłem w domu) ramki do cel lęgowych dla gołębi na dno terrarium 5 zł Więc koszt nie jest jakiś taki straszny. Muszę jeszcze zobaczyć czy mój nawilżacz da radę ogarnąć jednocześnie dwa terraria jak nie to jeszcze będę musiał zainwestować w drugi nawilżacz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 (edytowane) Wszystko fajnie podoba mnie się tylko czy wziąłeś pod uwagę nacisk roślin, doniczek i całej reszty na dolną płytę z poliwęglanu? I tak przy okazji w tym wypadku szkło było by lepszym rozwiązaniem, ponieważ najbardziej delikatną częścią szkła jest krawędź. Tutaj miałbyś je zakryte metalem ze wszystkich stron i bardzo ciężko było by coś takiego zbić ale wiadomo dla chcącego nic trudnego Chociaż cenowo taniej wychodzi poliwęglan. Nie ma rozwiązań idealnych. Edytowane 11 Września 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 11 Września 2015 Autor Share Napisano 11 Września 2015 Wziąłem to pod uwagę dlatego całe terrarium postawię na cienkim styropianie albo na takiej macie jak pod akwarium. No niby wszystkie krawędzie zakryte ale jakoś wolę iść w stronę poliwęglanu niż szkła Poliwęglan sam sobie podocinam a szklarz ze mnie marny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Wziąłem to pod uwagę dlatego całe terrarium postawię na cienkim styropianie albo na takiej macie jak pod akwarium. No niby wszystkie krawędzie zakryte ale jakoś wolę iść w stronę poliwęglanu niż szkła Poliwęglan sam sobie podocinam a szklarz ze mnie marny W takim razie czekam na dalsze efekty. A co do cięcia szkła nie ma w tym żadnej filozofii, czynność prosta jak "budowa cepa" i nie jest to kwestia wprawy. Naprawdę banalna sprawa wystarczy tylko przestrzegać kilku reguł i można ciąć nawet nożem za 20zł Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 12 Września 2015 Autor Share Napisano 12 Września 2015 Z moim fartem przy ostatnim cięciu arkusz szkła by mi pękł i wszystko musiałbym zaczynać od nowa A tak przy poliwęglanie musiałem tylko uważać co by nożykiem do tapety się nie pokaleczyć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 13 Września 2015 Autor Share Napisano 13 Września 2015 Budowa terrarium powoli postępuję do przodu Dzisiaj polutowałem panel oświetleniowy składający się z 36 1W diód Użyłem 14 czerwonych diód, 10 super zimnych oraz 12 niebieskich ( 6 niebieskich i 6 royal blue). Po polutowaniu wszystkiego zabezpieczyłem wszystko klejem z pistoletu przed wilgocią. Pora na parę zdjęć. PS. : Wiem trochę kiepsko diody rozmieściłem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 Postępy są. Powiedz mnie na co kleiłeś szynę dolną? Silikon? I tak nie wiem czy dobrze widzę ale się spytam czy na dół dałeś płytszą czy głębszą szynę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 14 Września 2015 Autor Share Napisano 14 Września 2015 Szyny poprzyklejałem na silikon akwarystyczny, na dole jest płytsza przyklejona. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 14 Września 2015 Autor Share Napisano 14 Września 2015 Prace posuwają się do przodu Ściany terrarium już wyklejone matą zagrzejnikową oraz przy pomocy kilką złączek i kolanek podzieliłem parę z nawilżacza na dwa terraria. Wbrew moim obawom mój nawilżacz daję radę na dwa terraria. Jeszcze tylko szyby na front, plastikowe kratki na dno i terrarium będzie gotowe Parę zdjęć na koniec. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 Szyny poprzyklejałem na silikon akwarystyczny, na dole jest płytsza przyklejona. Przez chwilę myślałem że dałeś odwrotnie . Szyny lepiej przyklejać na taśmę dwustronną, nie ma wtedy luk a wystające resztki silikonu psują efekt wizualny. Co do klejenia na silikon teraz już za późno ale mogłem o tym wspomnieć wcześniej. Dobrze jest go wymodelować, pryskasz spoinę wodą wymieszą z płynem do mycia naczyń i delikatnie jedziesz po nim palcem dociskając do ścianek. Woda z płynem jest po to żeby silikon nie kleił się do palca a takie dociskanie wzmacnia konstrukcje i powoduje że silikon faktycznie się trzyma a nie tylko styka się z powierzchnią do której przylega. Szkoda że szynę dolną nie dopasowałeś na styk, widzę lukę po lewej stronie. Każda nie potrzebna dziura w terrarium (jeszcze w takim o dużej wilgotności) powoduje niechcianą wymianę powietrza w sposób nie taki jaki życzy tego sobie konstruktor. Oprócz tego to git malina. Jakiej grubości będziesz dawał szyby na front? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 14 Września 2015 Autor Share Napisano 14 Września 2015 Ja jakoś zawsze na silikon kleję szyny. Dzięki za radę odnośnie silikonu przyda się na przyszłość. Szyna miała być na wymiar ale sprzedający się pomylił i tak już zostało, lepsza wentylacja będzie w terrarium Szyba będzie grubości 4 mm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 Ja jakoś zawsze na silikon kleję szyny. Dzięki za radę odnośnie silikonu przyda się na przyszłość. Szyna miała być na wymiar ale sprzedający się pomylił i tak już zostało, lepsza wentylacja będzie w terrarium Szyba będzie grubości 4 mm. Jak kto woli nie mówię, że klejenie na silikon jest złe, jednak na taśmę szybciej Na szyby proponuje dać uszczelki na dwóch krawędziach zewnętrznych. Zabezpieczysz szyby przed uszkodzeniem od metalowej konstrukcji jak się zapomnisz i mocniej je odsuniesz a dwa że wtedy ładnie dociska się do krawędzi i nie ma luk. Np ja stosuje te do kabin prysznicowych z bąblem. Co prawda są tylko na szkło 8 i 6mm ale 8 wchodzi na 6 a 6 na 4 . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 14 Września 2015 Autor Share Napisano 14 Września 2015 W pierwszym terrarium mam naklejone takie uszczelki jak do okien się stosuje ( takie brązowe podłużne) które są właśnie naklejone na ramę terrarium w miejscu w którym się stykają z szybą tu coś podobnego zrobię zapewne. Dzięki za przypomnienie bo kompletnie o tym zapomniałem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi