Skocz do zawartości

Cephalotus, kiedy przesadzic mloda rosline? Zimowanie - temperatura?

Freedy

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Udało mi się rozmnożyć Cephalotusa z liścia, obecnie wygląda to tak jak na obrazku, poniżej. Mam kilka pytań :

1. Kiedy mogę przesadzić je do doniczek?

2. Wkładać do doniczek docelowych (większych) czy najpierw do mniejszych?

3. Trzymam cefale na parapecie południowym, a teraz są w pojemniku przykrytym folią, w którym zrobiłem już dziurki dla lepszej aklimatyzacji, czy musze jeszcze je przyzwyczajac do warunków, czy już mogę przesadzać?

4. Czy takie małe cefal też muszę zimować

I jeszcze mam takie inne pytanie, mam dorosłego cephalotusa, ma 3 lata, do tej pory nigdy go nie zimowałem. Czy mogę go dać do piwnicy, pod świetlówki 6500k i 8500k na 12h dziennie, gdzie temperatura wynosi około 14-15*C? Czytałem w opisie że jest potrzebna 1-10*C niestety tylu nie mogę zapewnić, chyba że wystawię na zimę do szklarni na balkon (wystawa wschodnia).

post-6754-1442083164_thumb.jpg

Edytowane przez Freedy
Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę udzielał odpowiedzi na pytania, tylko opiszę jak to wygląda. Nie dotykałbym ich dopóki w ogóle mają jeszcze liść żywicielski, bo zaraz im połamiesz kruche korzenie, jeżeli w ogóle już jakieś mają. Nie mniej, ja czekam z tym, aż ten sadzonkowany liść zupełnie padnie, wtedy mam po prostu sadzonkę. Ja swoją nawet najmniejszą zimowałem z resztą i przez zimę nawet miała liść, bo pamiętam, że jakoś późno wsadziłem go do ziemi. Oderwał mi się przypadkiem i nie liczyłem, że coś się uda, ale się udało. Mimo, że zaczęło "cuś" wyrastać przed zimą, to jako, że było w donicy z resztą nie tykałem go i zostawiłem. Nic mu się nie stało, a na wiosnę zaczęła sadzoneczka rosnąć. Efekt braku zimowania na sadzonki nie jest mi znany, więc się nie wypowiem. Do ewentualnej Twojej decyzji, ale wydaje mi się, że nie będzie to mus. Jednak dobrze jest je wprowadzać w normalny cykl.

Co do aklimatyzacji, to w tej chwili na pewno nie byłyby przygotowane do zmiany, bo nie zakładam, że mają stosowny system korzeniowy, aby dobrze znieść spadek wilgotności powietrza. Potem powinno być łatwiej.

Jak masz w zimie 14-15*C i to regularnie, to też już jest coś. Gorzej, jakbyś miał >20*C, tak regularnie, bo to już nawet literatura podaje, że na dłuższą metę jest niekorzystne.

Odnośnik do odpowiedzi