PowerpointPL Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Jakie znacie sposoby na zwiększenie miejsca na parapecie? (lub wokół (np. powieszenie)) Często zdarza się tak, że nazamawialiśmy rośliny małe, a one później urosły i brak miejsca. Co dalej, oprócz sprzedania/oddania? Jakaś półka? Bardzo proszę o wypowiadanie się, bo pewnie każdy hodowca roślin owadożernych cierpi na chorobę, w której trudno oprzeć się kupowania nowych odmian, kultywarów itd.. Często tak jest, że obiecuję sobie, że w tym roku nie kupię już żadnej rośliny, niech rosną te na parapecie, aż tu nagle ktoś wystawi bardzo ciekawą ofertę w dziale Sprzedam. Klik, klik i kolejne rośliny na parapecie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Jeśli nie mogę powstrzymać się od kupienia nowych roślin to w jakiś sposób pozbywam się tych łatwiej dostępnych gatunków. Kolejnym sposobem może być posadzenie w jednej doniczce różnych roślin co mają zbliżone wymagania lub przesadzenie roślin do mniejszych doniczek. Przykładowo niektóre rosiczki za bardzo nie rosną w bok tylko w górę, więc nie potrzebują szerokich doniczek. Można jeszcze przesadzić wszystko do kwadratowych doniczek, dzięki temu można je ładnie poustawiać i pozyskać trochę miejsca. Ja wszystkie swoje rośliny trzymam w kuwetach, to też jest oszczędność miejsca, bo nie marnujesz przestrzeni na milion podstawek. Dodatkowo oszczędzam tak czas, wystarczy że wodę wleję w jedno miejsce i już wszystko podlane Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Na parapecie zbytnio nie podziałasz. Jedyna opcja to zwiększenie nieco jego powierzchni poprzez dodatnie jakieś deski czy coś podobnego ale to też ma swoje granice. Najlepiej stosować regały. Ograniczasz powierzchnie a w tym samym miejscu możesz mięć kilka półek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 (edytowane) Dokładanie stosuje wszystko to co napisali poprzednicy czyli: ekonomiczne sadzenie, kwadratowe doniczki w wspólnych kuwetach plus właśnie poszerzenie parapetu. Ja mam parapet głębokości 25 cm więc dokupiłem w castoramie półkę ozdobną, która wygląda jak deska, ale z każdej strony obita tą drewnopodobną powierzchnią. Są różne rozmiary i kolory. W castoramie (jak to w moim przypadku) wygląda to cenowo i rozmiarowo tak: KLIK mniejsze od około 20 a większe tak do 60 zł Od dłuższego czasu zastanawiam się nad konstrukcją coś na kształt segmentów. Też cierpię na brak miejsca, szczególnie na czas zimy, gdy rośliny znoszę do mieszkania na parapet. Jeżeli okno ma uchylne otwieranie, lub nie musi być w ogóle otwierane to można by zastosować coś takiego: takie półki chodzą na OLX za grosze czasem ludzie oddają za darmo, warto zobaczyć na takich serwisach jest tego dużo. Lub wersja bardziej trwała gdy okna są stare drewniane i możemy sobie pozwolić na wkręcenie kilku drewno wkrętów: oryginalny sposób na tej stronie tam est galeria 8 zdjęć ale wszystko oparte na jednym sposobie wykorzystania podpórek do półek i szklanych półek do kupienia też wszystko w sklepach budowlanych coś a'la leroy merlin, castorama OBI itp. Edytowane 13 Września 2015 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi