tracer274 Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 (edytowane) Jakiś czas temu zakupiłem tą książkę za poradą jednej osoby z forum. I muszę przyznać że ta pozycja jest świetna. Autorem jest Natch Greyes a sama książka jest z tego roku więc posiada aktualne informacje. Zawiera podział na na podstawy uprawy roślin oraz rozdziały na poszczególne gatunki roślin. Na końcu każdego rozdziału zebrane są porady autora na temat warunków uprawy poszczególnych gatunków. Porady są obszerne i wyczerpujące. Wielkim plusem tej książki są tabele z spisem wszystkich gatunków danego rodzaju. W tabelkach zależnie od rodzaju podane są też informacje specyficzne dla różnych gatunków. Np wysokość występowania, dokładna lokalizacja lub notatki autora przypisane do konkretnego gatunku. Koszt z Amazona to 35$ w papierowej okładce. Ja swoją kupiłem z Amazona w UK. Oczywiście książka w języku angielskim. W załączniku zamieszczam przykład jak wygląda jedna strona tabeli dzbanków. Sorry za niewyraźne zdjęcie. Edytowane 15 Września 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 16 Września 2015 Share Napisano 16 Września 2015 Kurde bedzie trzeba pomyśleć nad kupnem tej pozycji... Ile ma stron? Czy posiada zdjecia lub ryciny z ukazanymi/porownanymi cechami wygladu poszczególnych gatunkow? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 16 Września 2015 Share Napisano 16 Września 2015 UWAGA - INFORMACJA! Również chciałem nabyć pozycję, a dzisiaj otrzymałem info bezpośrednio od p. Greyes'a, że może mi załatwić książki w nieco lepszej cenie prosto od siebie, poza Amazonem. Mam możliwość ściągnięcia 3 sztuk po 29$ każda. Jedną biorę dla siebie, więc mogę do zamówienia dorzucić jeszcze 2 osoby i zaproponować podzielenie się kosztami wysyłki po równo (18$, czyli po 6$ na głowę). Na życzenie mogę poprosić o autograf w każdym egzemplarzu Ogłaszam zatem, iż pierwsze 2 osoby, które się do mnie zgłoszą przez PW do piątku 18.09, mogę dorzucić do zamówienia. Niestety przyjmuję płatność tylko Paypal'em w USD, żeby nie tracić niepotrzebnie pieniędzy na przewalutowaniu. Cena całkowita to 35$ + koszt przesyłki w Polsce (wedle życzenia poczta/kurier). P.S. Wiem, że temat nadaje się bardziej do działu "Importy", jednak sprawa jest świeża i także odnosi się do tematu. Mam nadzieję, że nikt nie ma do tego szczególnych obiekcji -----NIEAKTUALNE----- Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 16 Września 2015 Autor Share Napisano 16 Września 2015 (edytowane) Kurde bedzie trzeba pomyśleć nad kupnem tej pozycji... Ile ma stron? Czy posiada zdjecia lub ryciny z ukazanymi/porownanymi cechami wygladu poszczególnych gatunkow? Stron ma 215. Każdy rozdział zawiera zdjęcie oraz opis danego gatunku, co prawda opisane nie są wszystkie bo nie starczyło miejsca, ale opisane są te często spotykane lub posiadające jakieś cechy szczególne. Jeśli gatunki są bardzo podobne to np jeden opis jest przypisany do kilku z nich jednak z informacjami co je może różnić. Powiem tak z książki jestem bardzo zadowolony i w żadnym wypadku nie są to pieniądze stracone. Wielki plus jak wspomniałem to te tabele. Jakby co to książka posiada wysokie oceny np na Amazonie, żeby nie było że tylko ja zachwalam Edytowane 16 Września 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi