Marek Woźny Napisano 16 Września 2015 Share Napisano 16 Września 2015 Otwieram ten temat aby umieszczać tu nowe zdjęcia naszych roślin. W miarę czasu będzie się pojawiać sporo zdjęć np. kapturnic, które to w mojej ocenie przybliżą Wam wiele mało znanych kultywarów itp. Na początek wiosenne zdjęcie Cephalotus EDEN BLACK : Teraz porcja tłustoszy, do których odbudowy kolekcji wróciłem całkiem niedawno - stara miłość nie rdzewieje :-) Pinguicula spec. TOLANTONGO Pinguicula RETICULATA Paul Debbert clone Tłustosz pinguicula reticulata Aramberri, Nuevo Leon, Mexico Tłustosz pinguicula Nivalis - pamiętam jak dostałem roślinkę 3mm, ale udało się ... Tłustosz pinguicula Macrophylla Tłustosz pinguicula ibarrae Tłustosz pinguicula Hemiepiphytica near IXTLAN de Juarez, Oaxaca, Mexico, 2209-2535m Tłustosz pinguicula Ehlersiae Santa Gertrudis Tłustosz pinguicula cv. Crystal następne zdjęcia wkrótce ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 22 Września 2015 Autor Share Napisano 22 Września 2015 (edytowane) Kolejne pieszczochy tym razem dwa muchole : Muchołówka YELLOW FUSED TEETH Christian Klein nowy klon - faktycznie zielono żółty na jesieni, no i rzęsy lekko poklejone : Teraz jedna z moich najbardziej ulubionych muchołówek SUNRISE - muchołówka potrafi jak to widać na zdjęciach wytworzyć pułapki lekko odmienne od charakterystycznego kształtu w tym samym okresie wzrostu. Edytowane 23 Września 2015 przez Marek Woźny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 22 Września 2015 Share Napisano 22 Września 2015 DM 'Sunrise' obłędna, wskakuje na pierwsze miejsce moich zachcianek muchołówkowych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 23 Września 2015 Share Napisano 23 Września 2015 sunrise super Nie wiedziałem że wytwarza takie fajne pułapki w silnym słońcu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 9 Października 2015 Autor Share Napisano 9 Października 2015 Dziś zdjęcia nowych świeżo posadzonych helek do salonowego vivarium : A tu ciekawostka, może niezbyt ładne zdjęcia :-) ale obrazują jak dużo czasu poświęcam bulwiastym. Donice stały od zeszłego sezonu z poschniętymi od spoczynku rozetami a tu nowy sezon idzie i nowe rośliny w drodze. Niedawno pokazały znów życie i są już obficie podlane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 9 Października 2015 Share Napisano 9 Października 2015 Bardzo ładne helki Zdradzisz źródło ich pochodzenia czy to tajemnica? :> Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 24 Listopada 2015 Autor Share Napisano 24 Listopada 2015 Hej Trochę czasu minęło, zima przyszła i na czas wszystkie rośliny już przygotowane do zimowania, uff ciężko z czasem było ale wszystko na czas jak w szwajcarskim zegarku Nastał czas aktualizacji. Są nowe zdjęcia Ibarrae - przepięknie wygląda o tej porze roku, czerwone wybarwienia brzegów liści to jest to co jest przepiękne u tej odmiany, zapraszam do zerknięcia. Dodane są również 3 tłustoszki, ostatni to mój ulubiony - przepiękny cebulkowy tłustosz - zdjęcia obrazują wszystkie fazy wzrostu : bulwy przetrwalnikowe, kwitnienie i pokrój rośliny. Zapraszam do przeglądnięcia. Wkrótce nowe ciekawostki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 25 Listopada 2015 Share Napisano 25 Listopada 2015 (edytowane) yyyyyyyy A gdzie nowe kapturnice kolekcjonerskie w wersji ...x Leucophylla ? Edytowane 25 Listopada 2015 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 26 Listopada 2015 Autor Share Napisano 26 Listopada 2015 Będzie sporo zdjęć kapturnic już wkrótce ... No nic ciąg dalszy tłustych, doszły zdjęcia 5 odmian. Na dokładkę zdjęcie heliamphorowej małej królowej . Na razie koniec z tłustoszami za kilka dni nowe zdjęcia z innej grupy roślin Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 27 Listopada 2015 Autor Share Napisano 27 Listopada 2015 Zbiór i obróbka krzyżowanych nasion kapturnic prawie skończony. W nawiązaniu do tematu : Kapturnica wysiew nasion, jak ja to robię poniżej prawie wszystkie zbiory siewu z 2015 roku. Zostało jeszcze kilkanaście kwiatów do łuskania ale to już koniec ... uff, teraz pora siania niedługo. Reasumując ponad 100 krzyżowań w tym sezonie, w tym kilka obiecujących. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 13 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2015 Dodane 6 kapturnic ALATA, niestety nie wszystkie jeszcze ze zdjęciami - nadrobię to jak tylko się da ... Teraz pora na FLAVki, proszę o cierpliwość będzie kilka ciekawych zdjęć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 21 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2015 Dodane 10 kapturnic Flava. Część niewybarwiona, zdjęcia z początku sezonu. Wolno to idzie ale idzie :-). W święta kolejna porcja. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Mam nadzieję, że wszyscy wypoczęli w święta i hucznie się bawili w noc sylwestrową :-) Na szybko wrzucone kolejne zdjęcia : doszły 2 helki i kilka kolejnych flawek. Proszono mnie o zdjęcia ornaty 88 - proszę bardzo, zdjęcia są tylko z początku sezonu i dosłownie z późnej jesieni. Z racji, że jest to spora kapturnica trzymamy ją z "tyłu" obsady stąd niemożność wyciągnięcia jej do zdjęć w najpiękniejszym okresie wzrostu. W ten sezon zrobię kilka fotek kiedy będzie najpiękniej wybarwiona. To w mojej ocenie jedna z najpiękniejszych Ornat. Na dokładkę jeden z piękniejszych kultywarów Cuprea 131A. C.D.N. Pozdrawiam Edytowane 5 Stycznia 2016 przez Marek Woźny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 14 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2016 Kolejne zdjęcia załadowane - łącznie 37 zdjęć 6 kapturnic Leucophylla w tym mam nadzieję, że ładnie obrazujące zdjęcia kwiatostanu Tarnok-a. Żeby urozmaicić kolejna porcja zdjęć będzie z hybryd - pracuję również nad uzupełnieniem listy kapturnic w tą grupę. Z małych rzeczy co mnie cieszy to październikowa Tequilka :-), dała rade mimo prawie zerowego ukorzenienia. Doszły dwa nowe kieliszki - czekam na nowe - będą na pewno coraz bardziej doniosłe :-), a potem sól, cytryna i ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 14 Stycznia 2016 Share Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Ja poluje na S. Leucophylla "Alba" może kiedyś ta ślicznotka do Was zagości Edytowane 14 Stycznia 2016 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi