StachuRosja Napisano 20 Września 2015 Share Napisano 20 Września 2015 Witam mam 2 krzyżówki tłustoszy meksykańskich P. gigantea x moctezumae, P. gypsicola x moctezumae. I dylemat zimować czy nie zimować? Czytałem że odmiana P. moctezumae nie wymaga zimowania. Stąd moje pytanie: czy należy zimować te dwa tłustosze? A jeśli tak to w jakich warunkach? Czy jako krzyżówki są delikatniejsze niż czyste odmiany? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 20 Września 2015 Share Napisano 20 Września 2015 P. gigantea × moctezumae u mnie nigdy nie weszła w stan spoczynku, spowalnia zimą wzrost, ale rozety zimowej nie wytwarza. Już Tiny łatwiej zasypiają Natomiast P. gypsicola × moctezumae poszła spać bardzo chętnie, mimo ciepła i doświetlania Jeśli nie zaczną same wytwarzać zimowych rozet, to na siłę nie ma ich co usypiać. A jak zaczną to po prostu podlewaj mniej. Temperatur nie ma co specjalnie obniżać dla tych krzyżówek, a już na pewno nie do warunków kapturnicowo-muchołówkowych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 4 Października 2015 Autor Share Napisano 4 Października 2015 Witam aby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj. Ostatnio moje 3 tłustosze (tina, weser, sethos) zaczęły składać liście Zdjęcia. Czy to już zimowy stożek? A ja nie to co? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi