markus383 Napisano 22 Września 2015 Share Napisano 22 Września 2015 Witajcie Myślę o założeniu małego akwarium dla rosiczek. Chciałbym zakupić małe akwarium 25 lub 30L o standardowych wymiarach i mam kilka pytań. 1 Czy na dno moge rozsypać keramzyt i na to np. firanke aby torf nie opadał? Dodałbym też rurkę aby Mac wodę bezpośrednio do keramzytu. 2. Jaka grubość torfu należałoby zastosować? 3. Jak mozne powinno być oświetlenie? Mysle o diodach led. 4. Czy potrzebna jest pokrywa czy moze być bez? Niby w doniczkach daje rade bez osłon, ale chciałbym odtworzyć kawałek natury za szkłem. To chyba na razie koniec pytań. Ciągle o tym tylko myślę i nie podjąłem jeszcze decyzji i moze odpowiedzi na te pytania pomogą mi podjąć decyzje Pozdrawiam, Mateusz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 22 Września 2015 Share Napisano 22 Września 2015 Dla jakich rosiczek chcesz założyć to akwarium? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 22 Września 2015 Share Napisano 22 Września 2015 (edytowane) Nie ma co kombinować, najlepiej założyć uprawę początkujących roślin na parapecie i obserwować jak będzie rosło .... Jeśli zaś akwarium musi być - to pamiętaj o wentylacji - mała kubatura i stagnacja powietrza to kłopoty. Oświetlenie - w mojej ocenie i tak najkorzystniej wypada zwykła świetlówka, oświetli więcej powierzchni, koszt zakupu niższy, ale na pewno znajdą się zwolennicy Ledowej technologi, którzy się też wypowiedzą. Edytowane 23 Września 2015 przez Marek Woźny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 23 Września 2015 Share Napisano 23 Września 2015 Nie ma co kombinować, najlepiej założyć uprawę początkujących roślin na parapecie i obserwować jak będzie rosło .... Jeśli zaś akwarium musi być - to pamiętaj o wentylacji - mała kubatura i stagnacja powietrza to kłopoty. Oświetlenie - w mojej ocenie i tak najkorzystniej wypada zwykła świetlówka, oświetli więcej powierzchni, koszt zakupu niższy, ale na pewno znajdą się zwolennicy Ledowej technologi, którzy się też wypowiedzą. Jak wyżej, ale odradzam ponieważ znając życie będziesz tam trzymał rośliny które tego nie wymagają. W takim razie była by to strata pieniędzy i czasu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markus383 Napisano 24 Września 2015 Autor Share Napisano 24 Września 2015 Wlasnie jeszcze bardzo nie myślałem nad gatunkami. Ja to mam często takie pomysły a potem dopiero ktoś nakierowywuje mnie na właściwe tory i mówi: "po co Ci to?" Mialem taki pomysł, ponieważ zobaczyłem jak ładnie wybarwila się i dostała kropel D. oblonceolata i pomyślałem jak pięknie wybarwi się pod lampka z odpowiednim światłem. Co do akwarium to właśnie boje się pleśni, skoro nawet na parapecie dopadła podłoże(całkiem możliwe ze to wina złego torfu). A jak jest z terrarium? Tam jest wentylacja grawitacyjna(czy konwekcyjna), wiec jakiś przepływ powietrza powinien być. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 24 Września 2015 Share Napisano 24 Września 2015 Wlasnie jeszcze bardzo nie myślałem nad gatunkami. Ja to mam często takie pomysły a potem dopiero ktoś nakierowywuje mnie na właściwe tory i mówi: "po co Ci to?" Mialem taki pomysł, ponieważ zobaczyłem jak ładnie wybarwila się i dostała kropel D. oblonceolata i pomyślałem jak pięknie wybarwi się pod lampka z odpowiednim światłem. Co do akwarium to właśnie boje się pleśni, skoro nawet na parapecie dopadła podłoże(całkiem możliwe ze to wina złego torfu). A jak jest z terrarium? Tam jest wentylacja grawitacyjna(czy konwekcyjna), wiec jakiś przepływ powietrza powinien być. W przypadku gdy nie masz możliwości sterowania klimatem w terrarium, musisz wiedzieć co dokładnie tam będziesz trzymał. W takim wypadku warunki są stałe zwykle wysoka wilgotność i temperatura (ale to zależy od budowy terrarium), więc nie można tam trzymać wszystkiego. Musisz konkretnie określić co tam chcesz. Jeśli to są rośliny nie wymagające wyższej wilgotności to nie ma sensu budować terrarium, lepiej zainwestować w oświetlenie. Ruch powietrza w terrarium jest najważniejszą kwestią. To jest pierwsza rzecz na jaką trzeba było by zwrócić uwagę. Wszystko inne nie ma znaczenia póki nie rozwiąże się tej kwestii. Jednym z głównych czynników powstawania pleśni jest właśnie zastałe powietrze. Można to rozwiązać na kilka sposobów gdzie najłatwiej jest zainstalować do środka wentylator nadający ruch powietrzu w środku. Co do oświetlenia generalnie masz do wyboru ledy lub świetlówki. Obie się nadadzą. Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Osobiście nie uważam ledów za cud techniki i twierdze że świetlówki są lepsze ale to każdy ma ten temat inne zdanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi