PowerpointPL Napisano 24 Września 2015 Share Napisano 24 Września 2015 Dzisiaj podlewając rośliny pod diodami, zauważyłem, że moim zdaniem moja najładniejsza pigmejka straciła kropelki. Jest to pulchella x nitidula. Wygląda na przesuszoną ze względu na brak kropelek, a wodę ma cały czas w podstawku. Inne pigmejki rosną bez zmian. Czyżby to okres spoczynku? Jesienią? Miała 4 pędy kwiatowe, które przed chwilą obciąłem (żeby jej nie osłabiać). Przez cały czas rosła pięknie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 24 Września 2015 Share Napisano 24 Września 2015 Kwiaty moim zdaniem nie mają wpływu na pigmejki. Zobacz, czy czasem nie wytwarza gemmae. Choć wątpię, bo pewnie trzymane cały czas w mieszkaniu. Bywa też, że pigmejki same z siebie usychają (w niektórych przypadkach) dlatego zawsze zostawiając młode rośliny dla siebie warto zostawić w większej ilości. Natomiast jeśli roślina jest stara >3 lata lub miała coś grzebane przy podłożu, to może być powodem. Oczywiście zgadywać można, bo jest wiele opcji. Zdjęcie by na pewno pomogło Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 24 Września 2015 Autor Share Napisano 24 Września 2015 (edytowane) Roślina nie jest stara. Dodaję porównanie, drugie zdjęcie jest dzisiejsze. Pierwsze jest sprzed 2 tygodni. Można zauważyć, że roślina jest jakoś bardziej czerwona, nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie. Zauważyłem, przy dokładnym obejrzeniu rośliny 2 nowe stożki wzrostu ukryty pod górą liśćmi. Czyli nic straconego, jeżeli mama uschnie, ale oczywiście tego nie chcę i trzeba właśnie znaleźć powód usychania mamusi. Edytowane 24 Września 2015 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 24 Września 2015 Share Napisano 24 Września 2015 (edytowane) Wygląda jak przypalona, choć z tego co wiem to trudno o to. Może za nisko oświetlenie? Nie wiem jak to z ledami, ale wygląda jak by się przypaliła\ wysuszyła od światła. Edytowane 24 Września 2015 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 24 Września 2015 Autor Share Napisano 24 Września 2015 (edytowane) Ledy są w odległości 10 cm. To możliwe, że wcześniej wszystko wytrzymywała, a teraz się wysuszyła? Hmm.. Może to wszystko wyjaśnia. Te odrosty z boku są zielone i mają ładne kropelki (dociera do nich bardzo mało światła). Chyba tutaj jest pies pogrzebany. Edytowane 24 Września 2015 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 25 Września 2015 Share Napisano 25 Września 2015 Na twoim miejscu podniósłbym oświetlenie do tego optymalnego 20cm nad rośliną. Jeśli to nie pomoże, to będziemy myśleć dalej. Pigmejki trudno przypalić, ale zawsze jest taka możliwość. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi