dnf Napisano 25 Września 2015 Share Napisano 25 Września 2015 Mam pytanie odnośnie zimowania moich dzbaneczników. W tym momencie mam je na południowym balkonie ale zbliżają się chłody więc chce wnieść je do domu. Jedyne miejsce to południowe okno i tam sobie je podwieszę jednak chciałem się poradzić czy nie doświetlać tych roślinek zimową porą? Konkretne pytania to: 1. Czy w ogóle jest sens doświetlania 2. Nie mam miejsca na jakieś duże instalacje ale pomyślałem że zainstaluje sobie żarówkę LED (coś w rodzaju te http://allegro.pl/36-led-lamp-plant-na-wzr...397010533.html). Pytanie tylko jakiej mocy użyć? 3. Ile godzin dziennie doświetlać roślinkę? Zdjęcia moich dwóch dzbaneczników: http://1drv.ms/1LaxUfR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 25 Września 2015 Share Napisano 25 Września 2015 Jak dla mnie, to nie ma sensu doświetlać N. Ventraty. Nie jest to wymagający gatunek. Zwłaszcza jeśli oświetlenie ma być tylko dla niego. To już jest taki gatunek "jak się zmieści pod lampkę, to ewentualnie można wstawić". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 25 Września 2015 Share Napisano 25 Września 2015 Moim zdaniem nie ma sensu, zwłaszcza taką lampką. Rośliny nie zmarnieją, co najwyżej przestaną dzbankować. Sam mam 20 średnich i dużych dzbanków na południowym oknie i zimą nie doświetlam niczego, a już na pewno nie ventratę Jedynie kilkanaście najmniejszych roślinek mieści się pod świetlówkami, którymi i tak doświetlam inne owadożery, więc tam stoją. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dnf Napisano 25 Września 2015 Autor Share Napisano 25 Września 2015 To jeszcze spytam od razu o wilgotność - mam w pokoju nawilżacz ultradźwiękowy powietrza i myślałem żeby postawić go na parapecie i skierować na roślinki. Co o tym myślicie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 25 Września 2015 Share Napisano 25 Września 2015 Też mam taki i używałem, ale z niego zrezygnowałem. Ciągnie baaaaaaardzo dużo wody, na najniższym ustawieniu. Jeżeli dzbankują to po co dogadzać? Jak to mówią nadgorliwość gorsza od faszyzmu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dnf Napisano 25 Września 2015 Autor Share Napisano 25 Września 2015 (edytowane) Też mam taki i używałem, ale z niego zrezygnowałem. Ciągnie baaaaaaardzo dużo wody, na najniższym ustawieniu. Jeżeli dzbankują to po co dogadzać? Jak to mówią nadgorliwość gorsza od faszyzmu. Teraz dzbankuje na balkonie ale nie wiem co będzie w zimę bo to moja pierwsza zima z dzbanecznikiem i nie chiałbym go zmarnować dlatego pytam Edytowane 25 Września 2015 przez dnf Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 25 Września 2015 Share Napisano 25 Września 2015 W zimę prawdopodobnie nie będzie dzbankować, chociaż to nie jest reguła. Niektórym rosną pięknie, innym nie dzbankują i dzbanki są dopiero na wiosnę. Po prostu przeczekaj zimę i dalej będziesz cieszyć się pięknym dzbankiem. Nic z nim się nie stanie. A, i lepiej, żebyś przeniósł już ventratę do domu, bo czasem w nocy jest temperatura 10, nawet 5 stopni Celsjusza. Bardziej te temperatury mogą zmarnować twój dzbanek niż brak światła Nie bój żaby, jak to się kiedyś miawiało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dnf Napisano 25 Września 2015 Autor Share Napisano 25 Września 2015 Ok dzięki za pomoc - na pewno będe wnosił bo monitoruje temperatury nocą i już dzisiaj będzie kiepsko więc dlatego pytam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi