Skocz do zawartości

Czy deszczówka może się zepsuć?

Marcus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam takie pytanie otoż podlewam muchołówkę deszczówka dzisiaj chciałem podlać ale wyczułem ze ma taki inny zapach niz zwykle jak by skisły i czy można taka wodą podlewać muchołówkę nie zaszkodzi jej to?

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam takie pytanie otoż podlewam muchołówkę deszczówka dzisiaj chciałem podlać ale wyczułem ze ma taki inny zapach niz zwykle jak by skisły i czy można taka wodą podlewać muchołówkę nie zaszkodzi jej to?

Nie jetem obeznana ale tak na "chłopski" rozum jeśli sądzisz że z tą wodą jest coś nie tak to chyba lepiej nie ryzykować. Nigdy nie wiesz co jest w tej deszczówce. Lepiej używać destylowanej/demineralizowanej jak radzą w opisie hodowli.

Odnośnik do odpowiedzi

w tym terenie gdzie mieszkam raczej deszczówka jest dobrej jakości bo zawsze podlewałem i muchołówka ładnie rośnie a taki zapach wody jak dziś wyczułem pierwszy raz mi się trafił i dlatego pytam dodam ze deszczówka juz miała kilkanaście dni

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet w czystej deszczówce coś jest, coś, co po kilkunastu dniach może "skisnąć".

Cena najdroższej wody demineralizowanej, czyli kupionej na stacji benzynowej, ma się nijak do wartości materialnej i emocjonalnej muchołówki.

Kup wodę demineralizowana na teraz, ale nie rezygnuj całkowicie z deszczówki.

Odnośnik do odpowiedzi

czyli lepiej przechowywać deszczówkę w wiaderku czy w jakiejś beczce ale bez pokrywy żeby był dostęp do powietrza?

Ja swoją deszczówkę trzymam w otwartej beczce.

Pomimo że mieszkam w bardzo uprzemysłowionej części kraju, podlewam tą wodą swoje owadożery i żyją. Wyglądają całkiem zdrowo. :D

Odnośnik do odpowiedzi

czyli lepiej przechowywać deszczówkę w wiaderku czy w jakiejś beczce ale bez pokrywy żeby był dostęp do powietrza?

Owszem, lub co jakiś czas odkręcić butelkę albo ewentualnie jej nie dokręcać za mocno.

Wiadome, że wszystko zależy ile, że tak powiem jest życia w takiej deszczówce.

Odnośnik do odpowiedzi

w tym terenie gdzie mieszkam raczej deszczówka jest dobrej jakości

Ale mogły wichry przywiać jakiś syf w chmurze i masz dziadu śmierdzącą wodę. (;

Jasna sprawa, że deszczówkę w ciemnym i chłodnym miejscu trzymamy, jeśli mamy taką możliwość. Taką wodę dla siebie, do picia też lepiej tak przechowywać. Oczywiście w przypadku wody do podlewania działa metoda FIFO, z tym zastrzeżeniem, że jeśli jest na stanie otwarta piątka destylowanej i pełna deszczówki, to najpierw zużywamy tą drugą naturalnie. Jeśli już coś wylewacie bo śmierdzi czy przeklina, to lepiej na trawnik niż do kanalizacji. Ziemia jest bardzo sucha po tegorocznym lecie.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zbierasz wodę z np. z pod rynny to zbierasz także syf który się tam zalągł. Im dłużej nie było opadów tym więcej syfu jest w deszczówce. Jak wspomniał Niekumaty Burak nie jest ona wolna od zanieczyszczeń. Taką wodę dobrze od czasu do czasu zamieszać. Ja w swoim zbiorniku 1000L mam zainstalowane coś na wzór mieszadła i taka woda trzyma się o wiele dłużej niż bez mieszania.

Odnośnik do odpowiedzi