Skocz do zawartości

Dzisiejsze zaćmienie księżyca.

allgreen

Rekomendowane odpowiedzi

Pod koniec miał taki jeszcze mocniejszy pomarańcz niż na samym dole. Ale księżyc był bardzo ciemny i aparat nie mógł uchwycić ostrości. Całość od 3:07 do jakoś 5:00 trwała. Nie było to nic super nadzwyczajnego. A księżyc nie był krwawy, tak samo jak muchołówka nie odgryza palców ;) niemniej jednak zjawisko raz na jakiś czas a następny za 18 lat.

Odnośnik do odpowiedzi

allgreen napisał:
Pod koniec miał taki jeszcze mocniejszy pomarańcz niż na samym dole. Ale księżyc był bardzo ciemny i aparat nie mógł uchwycić ostrości. Całość od 3:07 do jakoś 5:00 trwała. Nie było to nic super nadzwyczajnego. A księżyc nie był krwawy, tak samo jak muchołówka nie odgryza palców ;) niemniej jednak zjawisko raz na jakiś czas a następny za 18 lat.

A nie za 28lat?

Edit. A nie jednak za 18. W jakimś artykule napisali, że 28 i tak łyknąłem :) Widocznie też się pomylili.

Edytowane przez tracer274
Odnośnik do odpowiedzi

Ja też dziś nad ranem oglądałem. Apogeum było jakoś za 4.45 wtedy cały był pomarańczowo-czerwony. Próbowałem zrobić zdjęcia, ale za ciemny kolor miał by z ręki zrobić fotkę, a statywu nie mam.

Też czytałem, że następne będzie za 28 lat. Skoro ostatnie było 30 czy tam 32 lata temu, to te 28 lat wydaje mi się bardziej prawdopodobne niż 18.

Odnośnik do odpowiedzi

Tough napisał:
Ja też dziś nad ranem oglądałem. Apogeum było jakoś za 4.45 wtedy cały był pomarańczowo-czerwony. Próbowałem zrobić zdjęcia, ale za ciemny kolor miał by z ręki zrobić fotkę, a statywu nie mam.

Też czytałem, że następne będzie za 28 lat. Skoro ostatnie było 30 czy tam 32 lata temu, to te 28 lat wydaje mi się bardziej prawdopodobne niż 18.

Nie wiem, specem nie jestem. Różnie piszą, może TVN kłamie a może komuś się klikło 1 zamiast 2 na klawiaturze i ten błąd jest szerzony :)http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda...180772,1,0.html

Ja po prostu podałem strzęp informacji kierując się tvnmeteo. Robiłem zdjęcia ze statywem, ale i to nic nie dało. Jak księżyc był SUPER ciemny taki rdzawy, to aparat w ogóle nie chwytał ostrości. Jakieś czary mary wacko:P

Nie wiem czy było za ciemny, czy za słaby sprzęt. Może zwykle zabrakło umiejętności. Choć próbowałem na różnych trybach auto manualnych czy programowych nic, efekt był taki że księżyc wyglądał jak zamazana pomarańczowa piłeczka pingpongowa.

post-5686-1443450980_thumb.jpg

Niby jednak 2033

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

Nie spałem calutką noc a ja zasnąłem to nie wiem czy spałem czy nie, majaczyłem. :P

Też tak mieliście? Oczywiście wyszedłem z aparatem o 4:30 i postałem do 5:00. Warto było zwrócić uwagę także na wschodnie niebo gdzie dość wysoko na niebie pojawiła się Wenus. Osobom mającym teleskop wtedy zazdrościłem bo była dość spora. Przynajmniej dawno nie widziałem planety tak dużej widocznej gołym okiem. A około 5 nad ranem wysoko na niebie, ten, kto ma dobre oko mógł zobaczyć mały wóz. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zdążyłem zrobić zdjęcie ok. 05:10 (akurat miałem porę karmienia butelką ;)). Niestety zdjęcie z ręki i przez szybę.

post-6888-1443468667_thumb.jpg

Edytowane przez Rafal
Odnośnik do odpowiedzi

Super zdjęcia ! Ja nie oglądałam, nie chciało mi się ;) Za to jakiś miesiąc temu widziałam "krwawy księżyc" jadąc autostradą był na wprost drogi ogromny i ognisto czerwony w promieniach zachodzącego słońca, wspaniały widok :)

Łukashu Mały Wóz, Duży Wóz, Smoka i inne okoliczne gwiazdozbiory to co wieczór oglądam jak chmur nie ma ;) Już mam je tak upatrzone, że tylko spojrzę w niebo i lokalizuję je w sekundę :)

Odnośnik do odpowiedzi