Iskra Napisano 28 Września 2015 Share Napisano 28 Września 2015 (edytowane) Cześć ) Osobiście mam taki problem, że stosunkowo często muszę wyjeżdżać z mieszkania na dłuższy czas i nie mam z kim zostawić moich Cefalów. Zabieram jest więc ze sobą. O ile w lecie nie ma z tym większego problemu to zimą mogą one doznać szoku termicznego i stracić na zdrowiu. Wpadłem na pomysł urządzenia do przenoszenie roślin. Będzie to walizka z grzałką i zrobionym regulatorem do utrzymywania stałej temperatury (coś podobnego o czym pisałem w tym temacie). Przez cały czas roślina będzie miała temperaturę w walizce w granicach 23 stopni, grzałka będzie zasilana z akumulatora. I tutaj zasadnicze pytanie: czy to ma właściwie sens? Może jest jakiś inny sposób na bezpieczne przenoszenie roślinek bez strachu o ich kondycję? Jakiś "większy termos" Co o tym myślicie? Edytowane 16 Lutego 2018 przez Iskra Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 28 Września 2015 Share Napisano 28 Września 2015 (edytowane) Wystarczy styropianowe pudełko. Koszta i waga całego sprzętu mogła by zaszkodzić zdrowiu . Dodatkowo było by to dosyć skomplikowane urządzenie tworzone tylko dla kilku roślin. Rozwiązanie nie adekwatne do problemu. Chociaż chętnie bym zobaczył takie ustrojstwo , ale według mnie to jakby brać czołg by rozjechać mrówkę. Edytowane 28 Września 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cupra111 Napisano 28 Września 2015 Share Napisano 28 Września 2015 To się nazywa oddanie i poświecenie... chwali się, chwali ale wiesz co? na ile zostawiasz rośliny bez opieki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 28 Września 2015 Share Napisano 28 Września 2015 Iskra@ jak dla mnie to przesada. W ostateczności tak jak pisze poprzednik, skombinować pudełko ze styropianu a ja dodatkowo polecam w markecie w dziale mrożonki kupić torbę termoizolacyjną? Tą taką srebrną do lodów, żeby się chłodne rzeczy nie rozmroziły, ale i ciepłe nie wychłodziły w czasie zimy\ zimna. Lecz osobiście uważam, że lepiej kupić minutnik czasowy do oświetlenia oraz co do wody zrobić jaką kroplówkę, albo inny system nawadniania i po sprawie. Ewentualnie kupić taki do nawadniania za parę groszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iskra Napisano 28 Września 2015 Autor Share Napisano 28 Września 2015 (edytowane) @Cupra111 Niestety na parę tygodni i kiedyś pożałowałem, że zostawiłem je same @allgreen I pewnie masz rację Edytowane 28 Września 2015 przez Iskra Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi