Skocz do zawartości

Automatyczne podlewanie roślin

Emdine

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim jakiś czas temu z powodu studiów i częstych wyjazdów do domu postanowiłem zrobić coś by moje roślinki ciągle miały wodę. Postanowiłem stworzyć prosty i tani programator którego zasada działania jest następująca. Automat ma za zadanie:

- Włączyć i wyłączyć oświetlenie w godzinach 6-22

- Sprawdzać czy w podstawce ciagle jest woda jeżeli jej zabraknie włącza się pompka(tylko w godzinach 6-22)

- Później planuje żeby zamontować fotorezystor ktory bedzie sprawdzał czy słońce świeci na rośliny jeżeli bedzie swiecic na roślinki wyłączy lampke.

Kosztorys

-Arduino 12zł

-Przewody 5zł

-Zasilacz (stara ładowarka do telefonu)

-Zegar do Arduino 4zł

-czujnik wilgotności gleby 6zł

-pompka 6zł

-waż 1,5m 4zł

- przekaźnik do lampki 5zł

Oczywiście wszystko jest jeszcze do opracowania, musze jeszcze zaprojektować płytkę pcb i umieścić do w jakiejś ładnej puszce

post-6913-1443523279_thumb.jpg

post-6913-1443523288_thumb.jpg

post-6913-1443523297_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

No na pewno tańsze o ile ktoś bawi się w elektronikę, robotykę ;)

Patencik jest ciekawy bardzo, mógłbyś pomyśleć nad sprzedażą gotowych zestawów... Jest wiele osób, które by to zakupiły.

Jaki byłby koszt gotowego urządzonka?

Odnośnik do odpowiedzi

No na pewno tańsze o ile ktoś bawi się w elektronikę, robotykę ;)

Patencik jest ciekawy bardzo, mógłbyś pomyśleć nad sprzedażą gotowych zestawów... Jest wiele osób, które by to zakupiły.

Jaki byłby koszt gotowego urządzonka?

Myśle ze gdyby zapakować to w ladne pudełko to koszt całości około 80 (gdyby podłączyć czujnik wilgotności, lampke to wyniosło by to kilka złoty wiecej).

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę to czujnik wilgotności gleby trzymasz w podstawce i de fakto cały czas jest zanurzony. Czy w takich warunkach ma to prawo działać? Rozumiem, że wykorzystujesz jego wyjście analogowe?

I co to za model arduino za 12 zł? Sam go nie programuje ale myślałem, że ceny arduino zaczynają się od 40 zł :)

Plusik za inwencje twórczą :)

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę to czujnik wilgotności gleby trzymasz w podstawce i de fakto cały czas jest zanurzony. Czy w takich warunkach ma to prawo działać? Rozumiem, że wykorzystujesz jego wyjście analogowe?

I co to za model arduino za 12 zł? Sam go nie programuje ale myślałem, że ceny arduino zaczynają się od 40 zł :)

Plusik za inwencje twórczą :)

Model arduino który użyłem to Arduino Nano oczywiście nie orginalny moduł tylko klon. Czujnik jest zanurzony w wodzie od 3 dni narazie nic si z nim nie dzieje i dziala prawidłowo. Tak wykorzystuje wejście analogowe.

Odnośnik do odpowiedzi

Też to zauważyłem. Taki czujnik nie powinien być używany w obecny sposób. Nagłe skoki z otoczenia mokrego do zupełnie suchego mogą powodować jego wadliwe działanie i rozkalibrowanie. Działać będzie ale może pokazywać błędne wyniki. Bardziej nadawał by się tu czujnik hydrostatyczny.

Plus za pomysłowość. Jednak radziłbym obudować lub osłonić sterownik.

Odnośnik do odpowiedzi

Czujnik zostanie zalany klejem na gorąco i myśle że nie powinno z nim być żadnego problemu. Czujnik hydrostatyczny ma sens przy wiekszym poziomie wody tu gdzie wody jest 0,5cm czujnik hydrostatyczny nie ma racji bytu.

Odnośnik do odpowiedzi

Jako czujnik mogłyby posłużyć dwie zwykłe elektrody... nie wiem, jakiej wody używasz, bo nie przy każdej to zadziała, ale taka deszczówka na przykład będzie powodowała przekaz napięcia przy zanurzonych elektrodach i brak napięcia przy braku wody. Elektrody musiałyby być zamontowane kilka mm nad podstawką, żeby nie łapały sygnału od leżenia na pustej, ale wciąż wilgotnej podstawce. Trochę kombinowania z tym, ale na pewno tańsze w stosunku do czujników + nie ma za bardzo co się zepsuć. Tylko kwestia sprawdzenia wody, bo kompletnie wyjałowiona woda nie przewodzi prądu.

Odnośnik do odpowiedzi

Miałbym inny pomysł, który uniknąłby przewidzenia przez mokrą podstawkę, ale działający jedynie przy wodzie która nie będzie przewodziła..

a mianowicie jedna elektroda na dnie podstawka, a druga przymontowana do jakiegoś plywaczka. Oczywiście do tego jakaś prowadnica, żeby elektrody się zetknęły przy braku wody, a nie odpłynęły od siebie ;)

druga elektroda nie musiałaby być koniecznie na dnie, można by ją zamontować na jakimś podwyższeniu w celu określenia minimalnego poziomu wody.

Odnośnik do odpowiedzi

Up.

Ciekawy pomysł, moża użyć modułu pływaka np do skuterów.

Ja trzymam się wersji, której wspomniałem. Wyżej ;) t.j

Pompka akwariowa z pre filtrem, wężyk gumowy i programator lub moduł pływaka do baku skuterów

Koszt:

Pompka ok 12zl

Pre filtr 4zl

Wężyk nawadniający 2zl

Programator 15-22zl

Moduł pływakowy ok 12

Cena prawie ta sama ale z łatwo dostępnymi elementami ;)

Co do elektrod, fajne a nie prościej np. Stycznik rozwierny + pręcik z pływakiem z butelki?

p5YUK.jpg

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Elektroda na pływaku dobry pomysł dla wody destylowanej :D Jeśli dolna elektroda miałaby formę blaszki, to pływającą wystarczyłoby zamontować na sznurku do krawędzi podstawki, żeby nie odplynęła za daleko.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Musiałem zmienić czujnik wilgotności na na czujnik poziomu wody. Po dłuższym czasie nie pracował on tak jak powinien, prąd przepływający przez czujnik powodował ze na płytki czujnika utleniały się. Czujnik poziomu wody jest przyklejony bezpośrednio do podstawki, przymocowałem pod czujnik kawałek foli bąmbelkowej bo czujniczek wyłączał pompke gdy poziom wody był troszke za wysoki. Teraz utrzymuj poziom wody około 1,5cm. Butelke 5l zamontowałem na rurce od grzejnika.

I teraz bez problemu moge na kilka dni spokojne zostawić roślinki.

Ja w swoim projekcie zastosowałem arduino bo chciałem odrazu sterować włączaniem i wyłączaniem lampki.

Cały układzik można spokojnie zmontować na bazie pompki, czujnika poziomo wody i jakiegoś zasilacza gdzie koszt całkowity wyniesie za elementy max 20zł.

post-6913-1449084380_thumb.jpg

post-6913-1449084388_thumb.jpg

post-6913-1449084394_thumb.jpg

Edytowane przez Emdine
Odnośnik do odpowiedzi