Skocz do zawartości

Automatyczne podlewanie roślin

Emdine

Rekomendowane odpowiedzi

Musiałem zmienić czujnik wilgotności na na czujnik poziomu wody. Po dłuższym czasie nie pracował on tak jak powinien, prąd przepływający przez czujnik powodował ze na płytki czujnika utleniały się.

A mówiłem dać hydrostatyczny od razu ;) Myślałeś żeby obudować jakoś płytkę w jakąś skrzynkę czy coś?

Odnośnik do odpowiedzi

A mówiłem dać hydrostatyczny od razu ;) Myślałeś żeby obudować jakoś płytkę w jakąś skrzynkę czy coś?

Byłem dzis w sklepie ale nie nie było żadnego pudełka które by mi pasowało Ale na pewno zapakuje dodam jeszcze jakieś szybko złączki żeby fajnie szybko odpinać podpinać.

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem dzis w sklepie ale nie nie było żadnego pudełka które by mi pasowało Ale na pewno zapakuje dodam jeszcze jakieś szybko złączki żeby fajnie szybko odpinać podpinać.

Na internetach jest masa sklepów z obudowami różnego typu. Są uniwersalne lub typowo np do elektroniki. Na wymiar znajdziesz, z materiału jaki chcesz itp itd. Tylko jest jeden problem, zdjęcia niby są ale nie ma jak pomacać przed zakupem ;) a na żywca to inaczej jakoś to wygląda można coś rozplanować a tak generalnie dostajesz kota w worku.

Odnośnik do odpowiedzi

Ale szkoda znowu płacić za wysyłke jak coś kosztuje 5 zł a wysyłka 2x tyle mam taki sklepik mały gdzie tych pudełek jest masa tylko nie znałem dokładnie jednego wymiaru

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzisz, że zdołałbyś zrobić coś podobnego, na potrzeby terrarium ? Podstawek nie ma, wszystko posadzone w podłożu. Jak tak, to pewnie w okolicach wakacji/późnej wiosny bym się chętnie po coś takiego zgłosił :D

Bo wiem, że czeka mnie na pewno przynajmniej jeden tygodniowy wyjazd, ze wszystkimi ludźmi, którym mógłbym zlecić opiekę nad roślinami i martwię się o moje helki wacko

Odnośnik do odpowiedzi

W takim wypadku była by potrzeba zastosowania sterownika. Ktory poprostu co te 3-4 dni załączał pompe na kilka sekund. Ale wszystko da sie zrobić :D

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
Próbował ktoś, bądź orientuję się, jaki jest przepływ stosowany w zwykłych szpitalnych kroplówkach? Cena byłaby minimalna, tylko boję się, że przepływ jest zbyt szybki.

Z tego co pamiętam takie kroplówki mają regulacje przepływu na wężyku, ale konkretnie jakie są to liczby to nie pomogę. Inaczej możesz to zrobić nawet z zwykłej butelki, pod warunkiem że masz ten stoper z regulacją.

Edytowane przez tracer274
Odnośnik do odpowiedzi

Najprostszym rozwiązaniem jest kupienie czujnika pływakowego, pompki do wody i wykorzystanie starej ładowarki do telefonu. Łączymy układzik tak aby czujnik poziomu działał jako włącznik pompki. Czujnk przykljamy do powierzchni podstawki i w momencie w którym nastapi zmniejszenie poziomu dowy pompka się włącza i wyłącza gdy czujnik osiągnie wartość krańcową.

Całość sprawdziła się w 100% w okresie świąt. Rośliny zostawiłem na pastwę losu na prawie 3 tygodnie ale całość sprawdziła się wspaniale.

post-6913-1452362293_thumb.jpg

post-6913-1452362368_thumb.jpg

Edytowane przez Emdine
Odnośnik do odpowiedzi