Skocz do zawartości

Pomoc witrynie DinoAnimals.pl

PO90PL

Rekomendowane odpowiedzi

Po ostatnim wpisie na shoucie coś czułem, że uprawiasz reklamę strony. Teraz tylko się upewniłem. Nie mam nic do tego, że próbujecie utrzymać stronę na powierzchni, czysty biznes, oby wiodło się wam jak najlepiej. Jednak metoda jaką obrałeś to co innego. Osobiście nie znoszę działania na "żebrolajki", de facto z doświadczenia wiem, że przynosi to najgorszy możliwy efekt bliski 0. Dodatkowo nie widzę, żadnego powodu dla którego (oczywiście z praktycznego punktu widzenia), miało by się rozwijać kolejną już stronę zawierającą tematykę roślin owadożernych, kosztem forum i stron już istniejących. Wiedza powinna być skupiona możliwie w jednym miejscu. Prawda taka, że informacje np o RO na stronach typu "dinoanimals.pl" to kopia czasem nawet kopia kopi z starszych stron i pewnie tego forum. Jak to mawiają "Life is brutal".

Edytowane przez tracer274
Odnośnik do odpowiedzi

tracer274 nie spodziewałem się tak dziecinnej odpowiedzi na takim forum. Na Shoucie raz spytałem czy ktoś zna tę stronę, sam natrafiłem na nią dosyć niedawno i może ktoś orientowałby się lepiej co tam się u nich dzieje. I nie rozumiem o czym piszesz, bo nie jest to żadna reklama ani o charakterze komercyjnym ani marketingowym. Równie dobrze mój drogi można uznać za reklamę wszystkie tematy, oraz odpowiedzi poruszające i polecające oświetlenie do roślin, modele świetlówek, ledów, marki urządzeń, samochodów, windows, inne strony typu allegro, ebay, połowę wpisów z Pab'u. I nie jest to żaden biznes, bo to nie jest firma i nie zarabia. To zwykła witryna popularnonaukowa i społecznościowa. Nie jest to też strona o roślinach owadożernych, wiec w jaki sposób miałaby zagrozić temu forum lub o tej tematyce ? Wydaje mi się że nawet raz jej nie odwiedziłeś, po prostu głowa opada. I z tego co wiem nie mają skopiowanej treści z innych źródeł. DinoAnimals ma szeroki wachlarz tematów swoich artykułów, ogólnie zajmuje się zwierzętami dzisiejszymi i wymarłymi, rzadziej roślinami. Są tam artykuły między innymi o różnych gatunkach węży, jaszczurek, krokodyli, ryb, są o słoniach, wielkich kotach, niedźwiedziach, wadach genetycznych jak np. melanistyczne pantery, są oddzielne artykuły o największych przedstawicielach swoich grup, np. największe węże, czy rekiny, są hipotetyczne walki zwierząt np. lwa i tygrysa poparte realnymi przypadkami zoo całego świata. Jest masa artykułów o gatunkach dinozaurów, są też zwierzęta domowe jak psy, koty, konie. Raz widziałem ogólny artykuł o rosiczkach.
Odnośnik do odpowiedzi

Aha czyli jesteś zwykłą osoba zainteresowana tematyką roślin owadożernych? Bo wcześniej 0 postów i nagle ten temat. Sorry ale to czysta reklama. Namawianie kogoś na wstawianie czegoś o swoich problemach jest moim zdaniem słabe. Może zyskasz kasę może jeszcze trochę, jeszcze dłużej. Ale w internecie jak coś się nie utrzymuje to długo nie pociągnie i mówię tu z doświadczenia. Po co nam piszesz ze kotki i jaszczurki, ktoś będzie zainteresowały to wejdzie. Pogódź się z tym. A i nie widzę dziecinnosci w poście tracera a nawet się zgodzę z nim. Poza tym po co się kryjesz, przecież to widać, że jesteś jedną z tych osób co stworzyły stronę.

I nie rozumiem o czym piszesz, bo nie jest to żadna reklama ani o charakterze komercyjnym ani marketingowym. Równie dobrze mój drogi można uznać za reklamę wszystkie tematy, oraz odpowiedzi poruszające i polecające oświetlenie do roślin, modele świetlówek, ledów, marki urządzeń, samochodów, windows, inne strony typu allegro, ebay, połowę wpisów z Pab'u

Mylisz się skoro nie umiesz rozróżniać zwykłej reklamy od posta polecającego, bo zazwyczaj jest pytanie a później odpowiedź z danym produktem/firmą. Nie ma tak, że ktoś jest całkowicie nie związany z naszą tematyka i nagle bum widziałem bardzo dobry i bardzo tani bla bla takie coś takiego jest zazwyczaj z miejsca kasowane, bo to zwykła reklama. Mi osobiście też nie pasuje Twoje postępowanie. Jakimś cudem uzyskasz pożądany efekt lub nie i więcej postów tu nie będziesz pisać? Więc zarejstrowales się tylko dla reklamy strony i problemu. Jeżeli macie problemy a jest dużo wyświetleń, to zróbcie sobie nieco reklam wyswietlajacych się na stronie. Skoro nie możecie się utrzymać, to znaczy, że słabo wam idzie i jak sam już pisałeś jest pełno stron o takiej tematyce w takim układzie świeża strona nie ma racji bytu. Sory takie serwery, starsze gigabajty mają większą szansę istnienia niż młode :]

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

allgreen pojechałeś po całości :) .

O forum rosliny-owadozerne.pl wiem od lat. Wcześniej byłem tu pod inną nazwą, np. pamiętam jeszcze początki sklepu Heldros, ja jako jeden z pierwszych osób kupiłem tam muchołówki. Więc było to dosyć dawno temu, to ani dokładnie loginu ani hasła nie pamiętam. Zaglądałem tu z rzadka, a do rejestracji nakłoniła mnie raczej możliwość zajrzenia do działu sprzedam.

Jeśli chodzi o tamtą stronkę to łączy mnie z nią tyle co z tym forum, tzn. czasami wejdę aby sobie coś poczytać. A ten temat to był czysty impuls, od tak z dobroci serca.

Gdybyś był bardziej uważny to zauważyłbyś tam w tym ich artykule, na samym dole gdzie można dodawać swoje komentarze, że ja swój napisałem. Czyli co ? Sam do siebie bym pisał wiadomości ? Tylko że tamten komentarz jest stary.

Może źle sformułowałem ten temat, bo gdybym napisał ogólnie coś w stylu ''Ciekawe stronki o zwierzętach'' aby użytkownicy pisali swoje ulubione strony, mógłbym polecić jako pierwszy tą DinoAnimals. Bo na słowo ''pomoc'' nie którzy z Was aż kipią. I widzę że jadu nadal nie brakuje na tym forum, chodź po raz pierwszy to ja sam go doświadczam. I skoro moje zachowanie jest dziecinne, to wybacz ale Twoje allgreen i kolegi jest wcale nie mniej. Normalnie grzecznie zwrócić uwagi że coś jest nie halo to już nie potraficie ? Tylko kąsać, kąsać...i to te same osoby. Pamiętam kiedy któryś ze sponsorów odchodził od tego forum, chyba Roraima o ile dobrze pamiętam, co się działo. Terroryzm w cybernetycznym wydaniu.

allgreen widzę że jesteś bardzo ogarnięty w temacie, więc poproszę złożoną definicję pojęcia ''reklama'', najlepiej z przykładami.

PS. najlepiej pisz swoje argumenty w punktach, lepiej jest na nie odpowiadać. Bo tak to ciężko powiedzieć o ładzie i składzie wszystkich tych wiadomości.

Edytowane przez PO90PL
Odnośnik do odpowiedzi

Ok, przepraszam może się nieco zagalopowałem, mój błąd :) Nie znam Cię i nie przedstawiłeś się. Napisałem w oparciu o to co napisałeś i jak napisałeś tutaj. Od początku trzeba było tak pisać. Słuchaj ja nie czytam komentarzy czy artykułów z innych stron, bo zwykle nie mam czasu by poświęcać go na różne fora i portale. Poza tym szczerze raczej mnie to nie interesuje. Ok poczytałem losowe artykuły i co? No i nic. Wiedza jakiej pełno w internecie i nie tylko. Raz się angażowałem w ratowanie pewnego forum z portalem (większość pewnie wie o jakie forum chodzi) i wiem, ze to na nic. A nienajlepsze jest ratowanie czegoś przez posty i udostępnianie na fb. Nawet wpłaty kasy nic nie dadzą na dłuższą metę. To, że jest dużo wyświetleń nie oznacza, że portal jest bardzo popularny czy dobry. Oznacza to tylko, że posiada popularne tematy i ma dużo wyświetleń. Natomiast jego treść i ich poziom to już co innego. Dodatkowo jest napisane, że nie zostaje zamknięty, tylko nie będzie już rozwijany. Moim zdaniem to wszystko jest po prostu źle zorganizowane. Fakt komentarzy wcześniej nie czytałem, choć już nie takie rzeczy widziałem. Ok piszesz z dobroci serca i to się chwali, ale uwierz mi to kropla w morzu. Ludzie nie płacili, ani jeden sms wspierający nie przyszedł przez rok to uważasz, że coś się zmieni? Skoro taki dobry portal i w ogóle to dlaczego nagle pojawił się problem? Ano był już od dłuższego czasu, ale nikogo to nie obchodziło i obchodzić nie będzie. Jak właściciele strony sobie nie radzą i nie potrafią uzyskać pieniędzy na potrzeby strony, to nikt im ni pomoże. Gdyby strona była jakaś wyjątkowa, ale ona jest moim zdaniem przeciętna i mniej więcej to jest też powodem. Tyle z mojej strony.

Odnośnik do odpowiedzi

I nie rozumiem o czym piszesz, bo nie jest to żadna reklama ani o charakterze komercyjnym ani marketingowym. Równie dobrze mój drogi można uznać za reklamę wszystkie tematy, oraz odpowiedzi poruszające i polecające oświetlenie do roślin, modele świetlówek, ledów, marki urządzeń, samochodów, windows, inne strony typu allegro, ebay, połowę wpisów z Pab'u.

Oczywiście, że to nie są reklamy. Ponieważ w żadnych z tych tematów nikt nie "żebrze' na like lub udostępnianie treści. Część jest związana z RO a część to zawartość PUBU i nikt się nie czepia. Twój wpis podpada pod reklamę i żeby nie było:

Punkt 7 regulaminu części II nt. wypowiedzi.

7. Zabrania się używania forum do celów reklamowych, badań marketingowych, ankiet, zbierania danych kontaktowych, ogłaszania konkursów znajdujących się poza forum, rozsyłania spamu oraz umieszczania w postach tzw. reflinków (linków i systemów polecających, linków referencyjnych).

Bardziej mnie zależy na wspieraniu forum niż pomocy innym "portalom", które jak mają utonąć to utoną i nic z tym się nie zrobi. A jak uważasz, że moje wypowiedzi są dziecinne proszę bardzo, zwisa mnie to i dynda, ale przynajmniej przestrzegam pewnych rzeczy.

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym co napisałeś allgreen z bólem serca muszę się zgodzić, niestety tak wygląda polska rzeczywistość. Trochę szkoda. Ta stronka przypomina mi takie stare wydanie kart z segregatorem, Encyklopedia zwierząt od A do Z, gdzie na każdej karcie były takie fajne ciekawostki.

Temat jest do usunięcia, za dużo popisaliśmy niepotrzebnych postów nie na temat, straszny offtopic z tego wyszedł.

tracer274 Poprę się nieco Wikipedią i PWN. Reklama ma na celu skłonienie do kupna i korzystania z określonych towarów czy usług, to akurat reklama o charakterze czysto komercyjnym. Jak wcześniej napisałeś...''Tu chodzi o biznes'', np. zwiastun filmu który przyciągnie ludzi do kin, gazetka biedronki promująca swoje produkty, lub jakiś sklep internetowy zamieszczający swoje banery flash w sieci, także promujące swoja działalność i produkty.

Reklamą może też być promowanie określonych spraw lub idei. Np. Reklamy WWF i zagrożonych gatunków, albo reklamy antyrasistowskie i równouprawnienie na stadionach podczas wielkich meczy. Ale prawnie jest to już zupełnie inny rodzaj reklamy.

Teraz czytaj uważnie. A jeśli zwrócę uwagę ludzi na jakąś rzecz( nie towar czy usługę którą się kupuje) np. tą stronkę DinoAnimals, nasze forum, kamień przy drodze, osobę lub jakaś roślinę ( jako gatunek nie towar na pułce) to mowa o promowaniu, czyli działaniu w celu podniesienia czegoś/czyjejś popularności i nie można tego mylić z komercyjna reklamą. A już na Boga reklamą nie jest jakieś lajkowanie czy żebranie.

Prędzej za reklamę weźmiemy jeśli Ci napiszę '' używam świetlówki Hagen Power-Glo T8 20W/60cm i jest idealna'' (w domyśle polecam) ? Polecenie kupna jest, nie istotne w jakiej formie.

Faktycznie tamte poprzednie przykłady też nie były reklamą, napisałem to aby Ci tylko zobrazować jaka jest różnica.

I to bardzo dobrze że wspierasz to forum, duży plus. Jakie odniosłeś w tym do tej pory sukcesy ?

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm to jest pub więc po co tyle nie potrzebnej agresji, chill out panowie :)

Temat bardziej odebrałem jako własnie polecenie ciekawej stronki... i fajnie kto chce to zobaczy kto nie to trudno. Jesteśmy w zdecydowanej większości osobami, którzy liczą się z naturalnym środowiskiem i każda strona traktująca i promująca w jakikolwiek sposób o faunie i florze powinna nas cieszyć. Tym bardziej, że niesie ona za sobą jakąś wartość dodaną. Dlatego nie dziwię się, że autor tematu słusznie wybrał "nas" - ludzi z zamiłowaniem do matki natury - jako swój target. Mało jest osób, których fascynuje natura, a jeszcze mniej takich, którzy podejmują jakiekolwiek działania w celu promowania i rozbudzania uczuć proekologicznych, dlatego niestosownym jest skakanie sobie do gardeł i tworzenie podziałów.

Z drugiej strony zgadzam się też, że ratowanie czegoś na siłę nie jest dobre i co ma umrzeć, umrzeć musi.

Odnośnik do odpowiedzi