Agamka123 Napisano 4 Października 2015 Share Napisano 4 Października 2015 Mam małego cephalotusa i jest u mnie nie długo bo od czerwca więc będzie to moja pierwsza zima z tą rośliną. W opisie jest że zimować go nie trzeba ale czy powinienienem to zrobić ? Obawiam się że może być dla niego za zimno, mam muchołówkę którą zimuję w budynku gospodarczym ale ona ma już 2 rok i jest większa. Zauważyłem ze cephalotus przestał rosnąć więc wydaje mi się że trzeba będzie go zimować. W gospodarczym temperatura powinna być na poziomie kilku stopni kiedy zacznie być zimno. Ale może być taka sytułacja że będę musiał rośliny szybo wynieść bo może być poniżej 0 i czy to moze się odbić na zdrowiu rośliny ? Rok temu tak było z muchołówką że ją w pewnym momencie w zimie wyniosłem i trafiła do domu i dalej jest w śród żywych ale to jednak inne rośliny więc pytam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaduła Napisano 4 Października 2015 Share Napisano 4 Października 2015 Zimować ale zaryzykować lub doświetlać przez całą zimę ale wtedy roślina nie zakwitnie a jeśli mowa o temperaturach poniżej zera to wielu ludzi chwali sobie przymrozki bo ładnie wybarwiają rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agamka123 Napisano 6 Października 2015 Autor Share Napisano 6 Października 2015 z doświetlaniem może być problem, zimowanie mogę zacząc już teraz ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 6 Października 2015 Share Napisano 6 Października 2015 Najważniejsze, trzymaj cefalka z lekko wilgotnym podłożem w tym okresie. Jeśli zatrzymał wzrost to już zaczął spoczynek = koniec podlewania. Jeśli mała doniczka to sporadycznie podlej do podstawka żeby wpiło. Ja nie zalecam minusowych temperatur najlepiej koło 5 stopni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi