Skocz do zawartości

Sadzonka liściowa - używać ukorzeniacza?

Marcus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam w planach rozsadzić muchołówkę z listka i czytałem ze wystarczy oderwać i położyć na mokry torf ale wpadłem na pomysł jak by dodatkowo trochę ten listek zamoczyć w ukorzeniaczu pomoże to coś czy może bardziej zaszkodzić roślince ??

Odnośnik do odpowiedzi

• 8 months later...

Po roku temat się odnowił ;) i na dodatek jeszcze był bez odpowiedzi.

Próbowałem tego kilka razy. Z marnym skutkiem.

Użycie ukorzeniacza zdecydowanie zwiększa szanse na wytworzenie korzenia jeśli proces jest przeprowadzony poprawnie. W dodatku nie niesie to ze sobą żadnych konsekwencji dla rośliny bo są to produkty organiczne. W przypadku użycia ukorzeniaczy tkanka powinna być cięta ostrym skalpelem a nie odrywana. Im czystsze cięcie tym preparat jest łatwiej wchłaniany. Cięcie powinno być przeprowadzone przy kącie około 45 stopni tak aby powierzchnia przez którą będzie wchłaniany preparat, a później woda była jak największa. Dużo znaczy też jaki ukorzeniacz jest stosowany. Mają one różne czasy moczenia: godzina, pół godziny, 5 minut a czasami wystarczy 30 sekund. Im mniejszy czas moczenia tym lepszy preparat.

Użycie ukorzeniacza jest opcjonalne, ale jego stosowanie w sposób właściwy zawsze zwiększa szanse na sukces.

Odnośnik do odpowiedzi

Po roku temat się odnowił ;) i na dodatek jeszcze był bez odpowiedzi.

Użycie ukorzeniacza zdecydowanie zwiększa szanse na wytworzenie korzenia jeśli proces jest przeprowadzony poprawnie. W dodatku nie niesie to ze sobą żadnych konsekwencji dla rośliny bo są to produkty organiczne. W przypadku użycia ukorzeniaczy tkanka powinna być cięta ostrym skalpelem a nie odrywana. Im czystsze cięcie tym preparat jest łatwiej wchłaniany. Cięcie powinno być przeprowadzone przy kącie około 45 stopni tak aby powierzchnia przez którą będzie wchłaniany preparat, a później woda była jak największa. Dużo znaczy też jaki ukorzeniacz jest stosowany. Mają one różne czasy moczenia: godzina, pół godziny, 5 minut a czasami wystarczy 30 sekund. Im mniejszy czas moczenia tym lepszy preparat.

Użycie ukorzeniacza jest opcjonalne, ale jego stosowanie w sposób właściwy zawsze zwiększa szanse na sukces.

Tyle że zawsze większa jest szansa że się pomylimy i nie zrobimy tego w sposób właściwy więc ja bym nie ryzykował :)

Edytowane przez Fan dzbaneczników
Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedna ważna sprawa. Czy jest to ukorzeniacz witaminowy czy hormonalny. Z witaminowym próbowałem kilka razy i nic to nie dało, ani w przypadku tego do sadzonek zielonych, ani do zdrewniałych. Za to hormonalny (głównie auksyny) spisywał się bardzo dobrze. Osobiście polecam Clonex. Można go kupić w sklepach gdzie sprzedają akcesoria do uprawy konopi.

Odnośnik do odpowiedzi