Marcus Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 Witam mam w planach rozsadzić muchołówkę z listka i czytałem ze wystarczy oderwać i położyć na mokry torf ale wpadłem na pomysł jak by dodatkowo trochę ten listek zamoczyć w ukorzeniaczu pomoże to coś czy może bardziej zaszkodzić roślince ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fan dzbaneczników Napisano 29 Czerwca 2016 Share Napisano 29 Czerwca 2016 (edytowane) Ja bym nie ryzykował bo po co? Jeśli wystarczy tylko oderwać na mokry torf to po co eksperymentować? Edytowane 29 Czerwca 2016 przez Fan dzbaneczników Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 29 Czerwca 2016 Share Napisano 29 Czerwca 2016 Próbowałem tego kilka razy. Z marnym skutkiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 29 Czerwca 2016 Share Napisano 29 Czerwca 2016 Po roku temat się odnowił i na dodatek jeszcze był bez odpowiedzi. Próbowałem tego kilka razy. Z marnym skutkiem. Użycie ukorzeniacza zdecydowanie zwiększa szanse na wytworzenie korzenia jeśli proces jest przeprowadzony poprawnie. W dodatku nie niesie to ze sobą żadnych konsekwencji dla rośliny bo są to produkty organiczne. W przypadku użycia ukorzeniaczy tkanka powinna być cięta ostrym skalpelem a nie odrywana. Im czystsze cięcie tym preparat jest łatwiej wchłaniany. Cięcie powinno być przeprowadzone przy kącie około 45 stopni tak aby powierzchnia przez którą będzie wchłaniany preparat, a później woda była jak największa. Dużo znaczy też jaki ukorzeniacz jest stosowany. Mają one różne czasy moczenia: godzina, pół godziny, 5 minut a czasami wystarczy 30 sekund. Im mniejszy czas moczenia tym lepszy preparat. Użycie ukorzeniacza jest opcjonalne, ale jego stosowanie w sposób właściwy zawsze zwiększa szanse na sukces. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 29 Czerwca 2016 Share Napisano 29 Czerwca 2016 Nie moczyć w niczym. Na mokry torf, do woreczka, porobić dziurki i czekać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fan dzbaneczników Napisano 29 Czerwca 2016 Share Napisano 29 Czerwca 2016 (edytowane) Po roku temat się odnowił i na dodatek jeszcze był bez odpowiedzi. Użycie ukorzeniacza zdecydowanie zwiększa szanse na wytworzenie korzenia jeśli proces jest przeprowadzony poprawnie. W dodatku nie niesie to ze sobą żadnych konsekwencji dla rośliny bo są to produkty organiczne. W przypadku użycia ukorzeniaczy tkanka powinna być cięta ostrym skalpelem a nie odrywana. Im czystsze cięcie tym preparat jest łatwiej wchłaniany. Cięcie powinno być przeprowadzone przy kącie około 45 stopni tak aby powierzchnia przez którą będzie wchłaniany preparat, a później woda była jak największa. Dużo znaczy też jaki ukorzeniacz jest stosowany. Mają one różne czasy moczenia: godzina, pół godziny, 5 minut a czasami wystarczy 30 sekund. Im mniejszy czas moczenia tym lepszy preparat. Użycie ukorzeniacza jest opcjonalne, ale jego stosowanie w sposób właściwy zawsze zwiększa szanse na sukces. Tyle że zawsze większa jest szansa że się pomylimy i nie zrobimy tego w sposób właściwy więc ja bym nie ryzykował Edytowane 29 Czerwca 2016 przez Fan dzbaneczników Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 29 Czerwca 2016 Share Napisano 29 Czerwca 2016 I jeszcze jedna ważna sprawa. Czy jest to ukorzeniacz witaminowy czy hormonalny. Z witaminowym próbowałem kilka razy i nic to nie dało, ani w przypadku tego do sadzonek zielonych, ani do zdrewniałych. Za to hormonalny (głównie auksyny) spisywał się bardzo dobrze. Osobiście polecam Clonex. Można go kupić w sklepach gdzie sprzedają akcesoria do uprawy konopi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi