Skocz do zawartości

Moje pierwsze terrarium

Strzepowski

Rekomendowane odpowiedzi

Z góry zawiadamiam, że jestem początkującym hodowcą, ale zamarzyło mi się terrarium i udało mi się coś wyczarować :)

Terrarium 80x45x30 robione pod zamówienie. Przednie szyby przesuwane, górna na zawiasie. Kratka z wentylacją z tyłu u góry i na niej zamocowane dwa wiatraczki załączające się na 30 minut co półtora godziny. Oświetlenie to trzy tuby z taśmą led. Bazowo był założone dwa samsungi 8500K (tzw białe złoto) na diodach 5630. Dołożyłem do tego jedną tubę 5630 z diodami czerwonymi i niebieskimi. Światło działa na automacie od 10 do 24.

Mam higrometr z termometrem - wilgotność to 70-95%, a temperatura wynosi około 25 stopni.

Podłoże to 4cm keramzytu i 4cm torfu zmieszanego z piaskiem. Dzbanki mają trochę większe kopczyki i trochę perlitu w glebie. Po prawej stronie martwe sphagnum. Dookoła dzbanków i na martwym, żywy torfowiec.

W kącie "fabryka" muszek owocówek :)

Rośliny:

Nepenthes alata

Nepenthes bloody mary

Nepenthes ventrinermis

Drosera aliciae

Drosera capensis

Drosera rotundifolia

Drosera adelae

Drosera binata

Dianoea muscipula (siewki)

Darlingtonia californica

Heliamphora minor

Utricularia bisquamata

do tego paprotka i trochę mchu bielistki siwej :)

Bloody mary odżywa po transporcie, zaczął mu rosnąć nowy dzbanek i rozwijają się powoli nowe liście. Ventrinermis mnie niepokoi - po podróży czarnieją liście i dzbanek, który miał wcześniej. Zanim je posadziłem musiałem im przyciąć korzenie, żeby nie stały w wodzie. Alata ma się w miarę dobrze. Starsze dzbanki i liście czarnieją ale cały czas puszcza nowe. Capensisy, rotundifolie, i aliciae wyglądają jak na moje oko dobrze. Binata jest malutka, ale rośnioe. Adelae za to są w złym stanie. Przyjechały razem z dzbankami jakiś miesiąc temu i trochę gorzej zniosły podróż. Dam im jeszcze czas, widać, że walczą. Heliamfory coś słabo rosną, praktycznie stoją w miejscu odkąd miesiąc temu przyjechały.

Jestem otwarty na wszelką krytykę, sugestie i komentarze :) Obawiam się, że mam trochę za mało torfu i będę musiał wszystko podnosić do góry. Czekam na opinie forumowych ekspertów zanim cokolwiek dalej ruszę.

Terrarium mam od początku września i nic nie gnije.

post-7156-1444669459_thumb.jpg

post-7156-1444669465_thumb.jpg

post-7156-1444669470_thumb.jpg

post-7156-1444669478_thumb.jpg

post-7156-1444669484_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Zdajesz sobie sprawę, że posadziłeś rośliny zimujące z niezimującymi ? Jak masz zamiar rozwiązac ten konflikt interesów ?

Co do kondycji roślin to muszą swoje odchorowac po transporcie i przejść aklimatyzację. Adelki widać, że puszczają nowe liscie, po prostu ne wybarwione. Ventrinermisy długo dochodzą do siebie, ten puszcza nowe liście więc jest w porządku. Stary utnij najlepiej i te u adelek też, żeby się grzyb nie przyplątał.

Odnośnik do odpowiedzi

Doskonale zdaję sobie z tego sprawę. Bez obaw, są w terrarium tylko tymczasowo :)

Zauważyłem w glebie bardzo małe robaczki. Wyglądają jak mikroskopijne czarne muszki, tyle że nie latają. Wędrują sobie po najwilgotniejszych partiach torfu. To ziemiórki?

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem w glebie bardzo małe robaczki. Wyglądają jak mikroskopijne czarne muszki, tyle że nie latają. Wędrują sobie po najwilgotniejszych partiach torfu. To ziemiórki?

Bardzo prawdopodobne. Możliwe, że składają jaja. Proponuję profilaktycznie zawiesić w środku w dwóch miejscach żółte lepy.

Od strony technicznej. Na zdjęciu średnio widać ale prawdopodobnie zakopałeś dolną klatkę wentylacyjną torfem po lewej stronie terrarium. Jeśli tak jest radziłbym na całej długości udrożnić przepływ.

Odnośnik do odpowiedzi

Od strony technicznej. Na zdjęciu średnio widać ale prawdopodobnie zakopałeś dolną klatkę wentylacyjną torfem po lewej stronie terrarium. Jeśli tak jest radziłbym na całej długości udrożnić przepływ.

Pan u którego zamawiałem terrarium polecał mi żeby jej nie dawać, gdyż twierdził, że górna wystarczy. Przez ciepło od tub i wentylatorki przepływ powietrza jest wystarczający, więc dolna kratka to pic na wodę - jest od środka uszczelniona.

Odnośnik do odpowiedzi

Pan u którego zamawiałem terrarium polecał mi żeby jej nie dawać, gdyż twierdził, że górna wystarczy. Przez ciepło od tub i wentylatorki przepływ powietrza jest wystarczający, więc dolna kratka to pic na wodę - jest od środka uszczelniona.

Ciekawych rzeczy się dowiedziałem ;) więc powiadasz, że Pan od terrariów robił ci je na zamówienie, ale zamontował kratkę, tylko po to żeby ją później uszczelnić. Tu muszę cie zmartwić ale kratki tego typu ustawione po przekątnej to najbardziej wydajne formy wentylacji. I nie trzeba wtedy wentylacji mechanicznej w postaci wentylatorów, one same robią już swoją robotę.

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawych rzeczy się dowiedziałem ;) więc powiadasz, że Pan od terrariów robił ci je na zamówienie, ale zamontował kratkę, tylko po to żeby ją później uszczelnić. Tu muszę cie zmartwić ale kratki tego typu ustawione po przekątnej to najbardziej wydajne formy wentylacji. I nie trzeba wtedy wentylacji mechanicznej w postaci wentylatorów, one same robią już swoją robotę.

Sam ją uszczelniłem po uzgodnieniu tego z nim. Stwierdziłem, że skoro są wentylatorki to na jedno wychodzi, a będę mógł dać wtedy więcej torfu. 4cm i tak wydaje mi się ekstremalnie mało.

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję profilaktycznie zawiesić w środku w dwóch miejscach żółte lepy.

Dobra sugestia.

Inna pułapka na ziemiórki i owocówki (przy wocówkach tylko nie trzeba barwić na żółto).:

Do szklanki wlewasz ocet, rozcieńczasz nieco wodą, dodajesz trochę płynu do naczyń i dosypujesz kurkumę m(tak, aby mikstura zabarwiła się na żółto).

Stosowałem ten sposób na letnią inwazję owocówek i działało wyśmienicie.

Podczas tych czynnności radziłbym ci wyjąć z terrarium hodowlę muszek, żeby ci ich nie wybiło ;)

A resztę dobiją ci rosiczki :)

Edytowane przez Owadożery
Odnośnik do odpowiedzi