Gaduła Napisano 13 Października 2015 Share Napisano 13 Października 2015 Witam zbudowałem panel powerled 6W, zastosowałem dwa takie drivery http://allegro.pl/sterownik-stalopradowy-d...5720425966.html i 4 takie diody http://allegro.pl/dioda-led-1w-czerwona-66...5726023390.html i dwie takie http://allegro.pl/dioda-led-1w-niebieska-4...5726417573.html diody są połączone w dwa szeregi w kolejności czerwona niebieska czerwona. Po podłączeniu 9v wszystko jest dobrze ale dla testu podłączyłem 12v i ledy zaczęły mocniej świecić ale gdy przyłożę dłoń do led (soczewek) to po chwili zaczyna mnie parzyć ręka ale same piny powerled są zimne i pytanie czy z sterownikiem powerled jest coś nie tak czy to po prostu zasilacz 9v jest za słaby lub led tak mocno świecą że mnie parzy? P.S czy to normalne że ROYAL BLUE sprawia że fluorescencyjny marker świeci? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emdine Napisano 13 Października 2015 Share Napisano 13 Października 2015 Power led wymagaja odprowadzenia ciepła zasosowałeś jakies radiatory odprowadzające ciepło ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaduła Napisano 13 Października 2015 Autor Share Napisano 13 Października 2015 Power led wymagaja odprowadzenia ciepła zasosowałeś jakies radiatory odprowadzające ciepło ? Tak powerledy są przyklejone do radiatora Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 A przypadkiem nie zapomniałeś o radiatorkach do ledów? https://www.google.pl/search?q=radiator+;le...gleDXJLcgrgM%3A Nie znam się na elektronice, ale każdy panel widziałem z radiatorkami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 Witam zbudowałem panel powerled 6W, zastosowałem dwa takie drivery http://allegro.pl/sterownik-stalopradowy-d...5720425966.html i 4 takie diody http://allegro.pl/dioda-led-1w-czerwona-66...5726023390.html i dwie takie http://allegro.pl/dioda-led-1w-niebieska-4...5726417573.html diody są połączone w dwa szeregi w kolejności czerwona niebieska czerwona. Po podłączeniu 9v wszystko jest dobrze ale dla testu podłączyłem 12v i ledy zaczęły mocniej świecić ale gdy przyłożę dłoń do led (soczewek) to po chwili zaczyna mnie parzyć ręka ale same piny powerled są zimne i pytanie czy z sterownikiem powerled jest coś nie tak czy to po prostu zasilacz 9v jest za słaby lub led tak mocno świecą że mnie parzy? P.S czy to normalne że ROYAL BLUE sprawia że fluorescencyjny marker świeci? Podaj prąd obu zasilaczy 9v i 12V których użyłeś do zasilania driverów. Tak przy okazji diody led wytwarzają duże temperatury i tak się spytam nie próbowałeś nigdy wsadzać dłoni do ognia? A z markerem to możliwe złudzenie chociaż diody Royal blue emitują światło bliskie do fal ultrafioletowych, więc może coś tam świeci. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 (edytowane) Przy dobrym chłodzeniu diody nie są gorące, u mnie są najwyżej lekko ciepłe, nawet po długiej pracy. Jak przymocowałeś diody do odbłyśnika? Klejem termoprzewodzącym? Czy kiedy diody się rozgrzewają to radiator też robi się ciepły? Jeśli nie to może oddawanie ciepła szwankuje. Sprawdź miernikiem jakie jest natężenie prądu dostarczanego do diód. Powinno być ok 0,35 A. Jeżeli jest znacznie więcej to pewnie zasilacz nie działa prawidłowo a diody mają prawo się mocno grzać. Edytowane 14 Października 2015 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 Coś czuję, że jemu bardziej chodzi o to, że pali go "światło" z diód a nie temperatura wytwarzana oddawana przez diody i radiator jako całość ot taki psikus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaduła Napisano 14 Października 2015 Autor Share Napisano 14 Października 2015 Coś czuję, że jemu bardziej chodzi o to, że pali go "światło" z diód a nie temperatura wytwarzana oddawana przez diody i radiator jako całość ot taki psikus Tak właśnie o to mi chodzi ale chip który jest w sterowniku to przetwornica step up/down więc przy odpowiedniej wydajności zasilacza to bez problemowo powinno działać tak samo na 9v i 12v. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 Tak właśnie o to mi chodzi ale chip który jest w sterowniku to przetwornica step up/down więc przy odpowiedniej wydajności zasilacza to bez problemowo powinno działać tak samo na 9v i 12v. Właśnie chodzi mnie o to czy zasilacz pod 9V, którego użyłeś jest wstanie utrzymać oba drivery. Z tego co opisałeś wynika, że ma za mało mocy. Nie doszukuje się tutaj błędnego połączenia czy wysokiej temperatury. Masz tylko 6 diód, przyklejonych na pastę bezpośrednio do radiatora. Każdy driver obsługuje 3 diody czyli tyle ile powinien. Teoretycznie potrzebujesz ok. 5,32W aby wszystko działało. Pytanie czy zasilacz na 9V ma taką moc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaduła Napisano 14 Października 2015 Autor Share Napisano 14 Października 2015 Właśnie chodzi mnie o to czy zasilacz pod 9V, którego użyłeś jest wstanie utrzymać oba drivery. Z tego co opisałeś wynika, że ma za mało mocy. Nie doszukuje się tutaj błędnego połączenia czy wysokiej temperatury. Masz tylko 6 diód, przyklejonych na pastę bezpośrednio do radiatora. Każdy driver obsługuje 3 diody czyli tyle ile powinien. Teoretycznie potrzebujesz ok. 5,32W aby wszystko działało. Pytanie czy zasilacz na 9V ma taką moc. Z tego co widzę to zasilacz jest jednak za słaby i tak jak przeczuwałem sam układ w zasilaczu jest nie z tej obudowy na której są wypisane dane, po podłączeniu 12v radiator ma ~40C ale sam driver 60-70C ale nic się nie spaliło P.S co lepsze dla siewek XS z heldrosa muchołówki i kapturnicy panel czy południowy parapet? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 (edytowane) P.S co lepsze dla siewek XS z heldrosa muchołówki i kapturnicy panel czy południowy parapet? 12-14 godzin oświetlenia dziennie masz teraz tyle na południowym parapecie? Chyba że masz w planach zimowanie to im niższa temperatura tym mniej światła. Edytowane 14 Października 2015 przez Jaca-Dzbanecznik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaduła Napisano 15 Października 2015 Autor Share Napisano 15 Października 2015 Mam zamiar wysiać kapturnice, kiedy zacząć stratyfikować nasiona i jak długo żeby wykorzystać panel Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi