Ptaah Napisano 15 Października 2015 Share Napisano 15 Października 2015 Ten gatunek można zimować, można i nie. Uprawiając muchołówki, kapturnice i niektóre rosiczki (w tym D. capensis) od wiosny do jesieni w szklarni, przenoszę je wszystkie na stanowisko zimowe, bez wyjątków. Nie widzę sensu w robieniu wyjątku dla jednej rośliny, tym bardziej mając parapety nabite po brzegi ciekawszymi gatunkami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 16 Października 2015 Autor Share Napisano 16 Października 2015 Ten gatunek można zimować, można i nie. Uprawiając muchołówki, kapturnice i niektóre rosiczki (w tym D. capensis) od wiosny do jesieni w szklarni, przenoszę je wszystkie na stanowisko zimowe, bez wyjątków. Nie widzę sensu w robieniu wyjątku dla jednej rośliny, tym bardziej mając parapety nabite po brzegi ciekawszymi gatunkami Kurcze. Tak czytam wasze wypowiedzi, artykuły i oglądam filmiki na you tube i zaczynam dochodzić do wniosku, że taka Darlingtonia jest chyba trudniejsza w hodowli od Heliamphora heterodoxa x minor ? A na chwilę obecną, zaopatrzę się chyba po prostu w porcję rosiczek i tą Saracenia purpurea. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 16 Października 2015 Share Napisano 16 Października 2015 Darlingtonia jest trudniejsza. Midoxa jest dosyć prosta. Według niektórych nawet ładnie rośnie w pokojowej wilgotności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 16 Października 2015 Autor Share Napisano 16 Października 2015 (edytowane) Darlingtonia jest trudniejsza. Midoxa jest dosyć prosta. Według niektórych nawet ładnie rośnie w pokojowej wilgotności. Często się spotykałem z takimi opiniami, co mnie cieszy. No oczywiście trzeba najpierw aklimatyzować, ale to akurat jest dosyć proste raczej. Przynajmniej wnioskując z opisów. Edytowane 16 Października 2015 przez Dieball Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 16 Października 2015 Share Napisano 16 Października 2015 Ja bym nie ryzykował niższej niż 80-90% wilgotności niezależnie od gatunku heliamfory. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 16 Października 2015 Autor Share Napisano 16 Października 2015 Ja bym nie ryzykował niższej niż 80-90% wilgotności niezależnie od gatunku heliamfory. Rozumiem. No ale przykrycie jakimś plastikowym pojemnikiem powinno wystarczyć ? Midoxy podobno nie rosną zbyt wysokie, więc myślałem o czymś takim: http://www.garneczki.pl/produkt/pojemnik-h...ermet-25-l,8280 Schludnie i przejrzysty plastik, więc całość światła powinna docierać do rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 16 Października 2015 Share Napisano 16 Października 2015 Wybierz taki ok. 30x30x30cm i będzie dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 16 Października 2015 Autor Share Napisano 16 Października 2015 Wybierz taki ok. 30x30x30cm i będzie dobrze. Oh co się takiego oszukałem, żeby był całkiem przejrzysty. No nie ma. Może na miejscu w jakimś sklepi znajdę, jak już będę się realnie do helki przymierzał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 16 Października 2015 Share Napisano 16 Października 2015 Ja mam zamykany na zawiasy pojemnik z Ikei. Jednak jest trochę za mały, więc wilgotność jest na poziomie 85% zamiast 100. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 16 Października 2015 Share Napisano 16 Października 2015 Maćku, przestań straszyć. Ja mam większość heliamfor w wilgotności niższej od 80% i żyją - na dowód zdjęcia w moim temacie zdjęciowym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 16 Października 2015 Share Napisano 16 Października 2015 Może i straszę, ale jak dla mnie jednak lepiej trzymać się tej ekstremalnej wilgotności. Może trochę poluzuję wymagania, bo helki masz świetne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 Dziękuję Maćku. Chodziło mi po prostu aby wypowiadać się w oparciu o własne doświadczenia - Ty o ile widzę nie masz ani jednej heliamfory, a zalecenia przekazujesz dość radykalne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 Trochę panikuję, bo mam jedną od niedawna i chyba zbyt na nią chucham i dmucham. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 Oh co się takiego oszukałem, żeby był całkiem przejrzysty. No nie ma. Może na miejscu w jakimś sklepi znajdę, jak już będę się realnie do helki przymierzał. A za ile chcesz 'akwarium' dla helek kupić ?. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 17 Października 2015 Autor Share Napisano 17 Października 2015 A za ile chcesz 'akwarium' dla helek kupić ?. Im taniej tym lepiej. I żeby nie zajmowało też zbyt dużo miejsca, bo przestrzeń mam ograniczoną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi