Lemiesz Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 Im taniej tym lepiej. I żeby nie zajmowało też zbyt dużo miejsca, bo przestrzeń mam ograniczoną. Ja akurat używam tzw. Shrimpset miałem (i nadal mam) krewetki w domu a z powodu że mam problemy z plecami musiałem zmniejszyć hodowlę i tak właśnie zostały mi akwaria z których robię mikro terarium. Dobra troszeczkę wyszedłem z ramy mojej wypowiedzi jeśli chcesz coś podobnego masz dwie możliwości: 1. Spróbować zakupić gdzieś na aukcji samo akwarium (muszą być nóżki pokrywka z uchwytem i narożniki) koszt różny ostatnio kupiłem lekko porysowaną 30 za około 60zł 2. Jest zrobienie go sobie samego ostatnio składam sobie materiały aby zrobić większą wypowiedź na stworzenie sobie właśnie takiego mikro terarium jedynie co musisz na 100% to takie nóżki i narożniki jakie są w shrimp secie firma aquael sprzedaje takie drobiazgi, następnie kupić sobie odpowiednie akwarium zaś na sam koniec zrobić z szkła pokrywkę pod wymiar najlepiej zobacz sobie jak takie akwarium wygląda na youtube samo stworzenie takiego akwarium jest możliwe (sam mam takie dwa ) aby zrobić z niestandardowego akwarium terarium więc zobacz jak taki shrimp wygląda na filmikach zastanów się i jakby co to będę mógł ci trochę pomóc. Na koniec z góry przepraszam za pisownie i składnie pisałem na szybkiego z telefonu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 17 Października 2015 Autor Share Napisano 17 Października 2015 Myślałem, żeby w czymś takim ją trzymać. Z wielu przykładów, wnioskuję, że Midoxa powinna się w tym spokojnie zmieścić. Wymiary 15 cm średnicy, 39 cm wysokości Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 Zbyt mała średnica. Kilka liści więcej i się nie zmieści. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 17 Października 2015 Autor Share Napisano 17 Października 2015 Zbyt mała średnica. Kilka liści więcej i się nie zmieści. Hm. Wszędzie gdzie widziałem podane rozmiary dorosłej Midoxy, to pisali, że średnica to około 10 cm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 To jest Ciut za małe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 17 Października 2015 Autor Share Napisano 17 Października 2015 A 20cm x 50 cm? Stanowczo za wysoki, ale na szerokość juz chyba styknie? Przypuszczam że 20x30 byłoby najlepiej, ale nie mogę takiego znaleźć. Może kiedyś się natknę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 Myślę, że taki pojemnik będzie idealny. Odrosty spokojnie się wytworzą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 17 Października 2015 Autor Share Napisano 17 Października 2015 Myślę, że taki pojemnik będzie idealny. Odrosty spokojnie się wytworzą. Hmm... W sumie fakt że będzie za duży wyjdzie na dobre, bo nie będę w stanie zrobić otworów, jako że to szkło, a tak to przynajmniej więcej powietrza w środku będzie. Chyba że pozostawię jakaś szpare od spodu, żeby jeszcze jakaś cyrkulacja była, jeśli to konieczne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 (edytowane) Hmm... W sumie fakt że będzie za duży wyjdzie na dobre, bo nie będę w stanie zrobić otworów, jako że to szkło, a tak to przynajmniej więcej powietrza w środku będzie. Chyba że pozostawię jakaś szpare od spodu, żeby jeszcze jakaś cyrkulacja była, jeśli to konieczne. Powietrze nie może być zastałe w żadnym zamkniętym pojemniku szczególnie przy wysokiej wilgotności. A powietrza będzie tyle samo czy otwory by były czy nie Edytowane 17 Października 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 17 Października 2015 Autor Share Napisano 17 Października 2015 Powietrze nie może być zastałe w żadnym zamkniętym pojemniku szczególnie przy wysokiej wilgotności. A powietrza będzie tyle samo czy otwory by były czy nie No tak. Przypuszczam, że to nie będzie wielka różnica jeśli te otwory będą na dole ? W mieszkaniu i tak wiatr nie wieje, wiec wysokość nie powinna mieć wpływu na cyrkulację. Zrobię do tego pewnie jakaś podstawkę, z kilkoma rowkami do wentylacji. W sumie drewniany krążek, z kilkoma żłobieniami powinien spełnić zadanie. A całość jeszcze estetycznie będzie wyglądać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 22 Października 2015 Autor Share Napisano 22 Października 2015 (edytowane) Chciałbym dzisiaj zapytać, co może dziać się z naszym dzbanecznikiem. Jest to Nepenthes "Bloody Mary" (podobno). Podłoże to kwaśny torf i perlit 1:1, parapet zachodni, ale doświetlany jest żarówką led (wkrótce pojawi się też porządna lampa, więc na światło narzekać nie będzie), podlewam wodą destylowaną, tak aby podłoże było stale wilgotne, temperatura 20-22°C. Od początku były z nim problemy. Pokrywki wszystkie zrzucał, jeden z dzbanków usychał. Myślałem, że może to była wina podłoża. Nie podobało mi się ono, jako że było cały czas mokre, nie mogłem doprowadzić do wilgotności, nawet robiąc dzień przerwy od podlewania. Przy przesadzaniu okazało się, że był to sam torf, mocno zbity, a wodę z niego można było wyciskać jak ze świeżo namoczonej szmaty. Obejrzałem korzenie podczas przesadzania i nie widziałem tam żadnej pleśni, ani nic niepokojącego. Problem niestety nie zniknął. Większość dzbanków dalej marnieje. Wprawdzie przesadziłem go może 3 dni temu, ale spodziewałbym się chociaż zahamowania złej sytuacji w tym czasie ? Może jestem po prostu przeczulony. Oceńcie sami: Edytowane 22 Października 2015 przez Dieball Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 22 Października 2015 Share Napisano 22 Października 2015 Aklimatyzacja. Jak dla mnie to nie ma się czego bać. Może uschną wszystkie dzbanki a może tylko ta część. Musisz być cierpliwy i nie tak przewrażliwiony. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 22 Października 2015 Autor Share Napisano 22 Października 2015 (edytowane) Aklimatyzacja. Jak dla mnie to nie ma się czego bać. Może uschną wszystkie dzbanki a może tylko ta część. Musisz być cierpliwy i nie tak przewrażliwiony. Ok. Dzięki wielkie Właśnie to mnie zastanawiało, bo w zasadzie warunki mu zapewniam chyba podręcznikowe. Tak przy okazji, to zastanawiałem się ostatnio, jak zapewnić moim roślinkom (obecnym i przyszłym) w miare uniwersalne warunki. Co do wilgotności, to mam szklane klosze - oblonceolata już sobie pod takim siedzi, a walcowaty wazon 20x50 czeka na Heliamphorę. Światło będzie z ledów, dla tych, które tego potrzebują. Pojawił się tylko problem z temperaturą. Zrobiłem taką tabelkę, opartą na opisach roślin ze strony botaniki alternatywnej: Jak widać, w większość roślin mieści się w temperaturze mojego parapetu (20-23 stopnie, w zależności od rozkręcenia kaloryferu). Problem tylko pojawia się z nocnymi temperaturami Heliamphory i Darlingtonii i tutaj pojawił się w mej głowie taki pomysł: a gdyby tak, pod/na kloszu postawić wkład od lodówki turystycznej ? Co sądzicie ? Ewentualnie, czy doniczka mogłaby na takim wkładzie stać ? Darlingtonii na pewno, one to docenią, ale nie wiem jak helki ? Oczywiście sam muszę to jeszcze przetestować z termometrem i higrometrem, ale ciekaw jestem też waszej opinii P.S. Chodzi o Heliamphora heterodoxa x minor lub x nutans. P.S. 2 Zapomniałem w tabeli uwzględnić cefalotusa. Ale on też powinien się wpasować w temperatury parapetowe, a zimą będzie lądował z resztą zimujących u rodziny w garażu, gdzie jest około 10 stopni. Edytowane 22 Października 2015 przez Dieball Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 22 Października 2015 Share Napisano 22 Października 2015 Jak dla mnie zbyt wiele kombinujesz. Poprzeglądaj tematy np. dokkrb i pooglądaj ich rozwiązania. Np. nie słyszałem, żeby D. oblanceolata chciała rosnąć w większej wilgotności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 22 Października 2015 Share Napisano 22 Października 2015 Akurat z tymi temperaturami Darlingtonii i Heliamfory to bym tak nie przesadzał. Rosną też dobrze bez tego wymogu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi