Skocz do zawartości

Dieball - moja kolekcja

Dieball

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat z tymi temperaturami Darlingtonii i Heliamfory to bym tak nie przesadzał. Rosną też dobrze bez tego wymogu.

Z tą krzyżówką Heliamphory to słyszałem, że tak może być, ale z Darlingtonią wszędzie piszą, że temperatura jest sprawa kluczową?

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 87
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ja skutecznie (odpukać) od dwóch sezonów walczę z Darlingtonią (mam 3 sztuki) temperatura praktycznie jest cały czas w granicach 18/20 stopni, nawet w te letnie upały kiedy było +35/40 nie chłodziłem podłoża. Nie widzę jakichkolwiek problemów ze wzrostem.

Być może odbije się to w przyszłości (oby nie), ale z obserwacji mogę powiedzieć, że nie jest to konieczne.

Edytowane przez wksek
Odnośnik do odpowiedzi

Ja skutecznie (odpukać) od dwóch sezonów walczę z Darlingtonią (mam 3 sztuki) temperatura praktycznie jest cały czas w granicach 18/20 stopni, nawet w te letnie upały kiedy było +35/40 nie chłodziłem podłoża. Nie widzę jakichkolwiek problemów ze wzrostem.

Być może odbije się to w przyszłości (oby nie), ale z obserwacji mogę powiedzieć, że nie jest to konieczne.

To pewnie to, o czym wspominał mi wcześniej Ptaah(o ile dobrze pamietam). Dużo zależy od indywidualnej rośliny i od tego w jakich warunkach były hodowane poprzednie generacje, od których pochodzi twój okaz. Chętnie bym odkupił od Ciebie jakieś szczepki ;)

Natomiast co do konieczności chłodzenia podłoża, to czytałem aż nazbyt wiele o walkach hodowców z wymagającymi Darlingtoniami, które odżywały dopiero po schładzaniu podłoża.

Udało mi się sprzedać stary sprzęt i sporo gotówki wpadło, więc postanowiłem sobie pofolgować i zrobić zakupy :D

Heliamphora nutans x heterodoxa - Tak jak mówiłem

ci7aq.jpg

Stoi pod kloszem. Żeby powietrze nie było zastałe, zrobiłem małą szparę, podpierając go kapslem od butelki.

15x24g.jpg

Kapturnica z OBI. Podobno Sarracenia purpurea x leucophylla. Ale tutaj mam lepsze zdjęcie, niż to co postowałem w identyfikacji.

qycs5l.jpg

Oczywiście, kapturnice zaraz trzeba będzie zimować. Tylko pytanie. Lepiej w garażu u rodziny, czy na parapecie za oknem (3 piętro bloku, strona zachodnia), gdzie będę mógł na bieżąco ją kontrolować (wiem że rodzina tego nie przypilnuje, a bywam tam raz na 2 tygodnie) ?

Edytowane przez Dieball
Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się sprzedać stary sprzęt i sporo gotówki wpadło, więc postanowiłem sobie pofolgować i zrobić zakupy :D

Też próbuję sprzedać stary sprzęt, ale nieudolnie, jak się uda to najpóźniej na wiosnę robię zakupy ;)

Heliamphora nutans x heterodoxa - Tak jak mówiłem

ci7aq.jpg

Stoi pod kloszem. Żeby powietrze nie było zastałe, zrobiłem małą szparę, podpierając go kapslem od butelki.

15x24g.jpg

Piękne helki, zazdroszczę :drool:

Oczywiście, kapturnice zaraz trzeba będzie zimować. Tylko pytanie. Lepiej w garażu u rodziny, czy na parapecie za oknem (3 piętro bloku, strona zachodnia), gdzie będę mógł na bieżąco ją kontrolować (wiem że rodzina tego nie przypilnuje, a bywam tam raz na 2 tygodnie) ?

Ja już bym zimował w garażu.

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne helki, zazdroszczę :drool:

Dziękuję. Mam nadzieje że jej nie ubiję ;) Ale to już jest moje oczko w głowie, wiec nie ma szans ;)

Ja już bym zimował w garażu.

Właśnie zbieram się do rodziny i wezmę ze sobą doniczkę z siewkami S. purpurea bo wyglądają na zaspane już. Poprzedni właściciel musiał je już przygotowywać do zimy. Reszta za tydzień tam wywędruje, bo dziś się z nimi nie zabiorę.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję. Mam nadzieje że jej nie ubiję ;) Ale to już jest moje oczko w głowie, wiec nie ma szans ;)

Chyba w następnym miesiącu wybieram się na zakupy ;)

W domu mam 70-80% wilgotności, więc myśle że da radę bez paludarium, a ze spadkami temperatur coś trzeba będzie wykombinować. A jak ty zapewniasz roślince nocny spadek temperatury?

Właśnie zbieram się do rodziny i wezmę ze sobą doniczkę z siewkami S. purpurea bo wyglądają na zaspane już. Poprzedni właściciel musiał je już przygotowywać do zimy. Reszta za tydzień tam wywędruje, bo dziś się z nimi nie zabiorę.

Ja zrobiłem z matecznej purpureii parę siewek i nie będę ich raczej zimował, bo korzeni prawie nie mają.

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba w następnym miesiącu wybieram się na zakupy ;)

W domu mam 70-80% wilgotności, więc myśle że da radę bez paludarium, a ze spadkami temperatur coś trzeba będzie wykombinować. A jak ty zapewniasz roślince nocny spadek temperatury?

Ja zrobiłem z matecznej purpureii parę siewek i nie będę ich raczej zimował, bo korzeni prawie nie mają.

Sugerując się wcześniejszymi opiniami i wszelkimi opisami odnośnie tej hybrydy, nie zapewniam sztucznych nocnych spadków temperatury. Owszem, roślina jest pod ciągłą, czujną obserwacją i gdyby jednak miała potrzebę nocnych zmian temperatury, to będę kombinował z wkładami od lodówki turystycznej. Ale wątpię żeby była taka konieczność, bo zapewniam jej podobne warunki jakie miała w sklepie w którym ją kupiłem. Rozmawiałem ze sprzedawcą i mówił że w żaden sposób nie regulują temperatury i że moje 20-22C powinny być dla niej spoko.

Odnośnik do odpowiedzi

Sugerując się wcześniejszymi opiniami i wszelkimi opisami odnośnie tej hybrydy, nie zapewniam sztucznych nocnych spadków temperatury. Owszem, roślina jest pod ciągłą, czujną obserwacją i gdyby jednak miała potrzebę nocnych zmian temperatury, to będę kombinował z wkładami od lodówki turystycznej. Ale wątpię żeby była taka konieczność, bo zapewniam jej podobne warunki jakie miała w sklepie w którym ją kupiłem. Rozmawiałem ze sprzedawcą i mówił że w żaden sposób nie regulują temperatury i że moje 20-22C powinny być dla niej spoko.

A doczytałeś że ta roślina (ogólnie heliamfory) wymagają dość dużej ilości światła?

Bo obawiam się że nie temperatury, nie wilgotność, tylko brak światła zimą na parapecie zmasakruje Twoją helkę :(

Odnośnik do odpowiedzi

A doczytałeś że ta roślina (ogólnie heliamfory) wymagają dość dużej ilości światła?

Bo obawiam się że nie temperatury, nie wilgotność, tylko brak światła zimą na parapecie zmasakruje Twoją helkę :(

Oczywiście że doczytałem ;) Wkrótce dotrze do mnie duża lampa ledowa, o której w tym temacie wspominałem już mnóstwo razy. Także prócz światła słonecznego, dodatkowe światło z ledów będzie ją oświetlać. Do tego czasu, doświetlana jest żarówką led (do roślin).

Edytowane przez Dieball
Odnośnik do odpowiedzi

W poście #63 to nie jest S. leucophylla x purpurea, a raczej S. x chelsonii (rubra x purpurea).

No widzisz. Tamto zdjęcie z którego wcześniej próbowałeś rozpoznawać w temacie "identyfikacja" nie pokazywało rośliny zbyt wyraźnie ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Mały update. Heliamphora jednak trafiła do terrarium, o którym pisałem w tym temacie http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=19167

Więc warunki będzie miała jak należy ;) Trafiły tam też rosiczki, które niedawno do mnie dotarły i jakoś wolno się na parapecie podnosiły. U aliciae poprawę wręcz w ciągu jednej doby zauważyłem ! Póki są małe, to nabiorą tam sił, a jak już nie będą się mieścić, to się je zacznie powoli adaptować do warunków parapetowych. Postaram się wrzucić zdjęcie całości jak dorwę kartę do aparatu i będzie jakieś lepsze światło.

Mam też pytanie odnośnie mojej Helki:

Gdy ją kupiłem jakiś tydzień temu, jeden z liści miał takie dziwne pęknięcia i zaschnięty skrawek. Odkąd jest u mnie, nie postępuje to w żaden sposób, ale zastanawia mnie co mogło być przyczyną takiego stanu. Uszkodzenie mechaniczne ? Helka puszcza nowe liście, więc raczej nic jej nie dolega ;)

30atdow.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Naturalnie, że to uszkodzenie mechaniczne. Heliamfory są wyjątkowo kruchymi roślinami - dotyczy to zarówno części nadziemnych, jak i korzeni.

Dzięki !

Trochę obawiałem się przy kupnie widząc to, ale domyśliłem się że ten większy kielich jest młodszy, no i widziałem kolejne wyrastające liście, więc stwierdziłem że to będzie właśnie coś takiego i zakupiłem ;)

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle muszę się pochwalić, że moja "Helga" rośnie jak na drożdżach :D Nowy listek (ten z samego przodu, przed tym dorosłym) w ciągu 11 dni urósł ponad dwukrotnie i jeszcze trochę a przerośnie ten największy kielich ! Nowe terrarium jej służy. Z resztą, rosiczki które tam posadziłem (a w zasadzie wkopałem razem z doniczką), aby podreperowały trochę zdrowie po transporcie, też teraz puszczają liście jak szalone.

mw5vgo.jpg

Odnośnik do odpowiedzi