Lemiesz Napisano 19 Października 2015 Share Napisano 19 Października 2015 Witam mam otóż taki problem niedługo przybędzie do mnie zestaw roślin (bez doniczek) więc zacząłem przygotowywać dla nich donice, zauważyłem że dla większości donic niestarczy mi do mieszanki perlit. I tu do was pytanie moi drodzy forumowicze czy znacie jakieś zastępstwo za perlit bo muszę na szybkiego coś skombinować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 19 Października 2015 Share Napisano 19 Października 2015 Zależy od rośliny. Perlit bardzo dobrze napowietrza, więc jak dla mnie w większości przypadków jest niezastąpiony. Napisz co dokładnie przyjedzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 19 Października 2015 Autor Share Napisano 19 Października 2015 45 szt roślin nie chce mi się ich rozpisywać od helek po rosiczki, tłustosze, dzbaneczniki , itd Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 Możesz wykorzystać piasek gruboziarnisty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 Wypiszę Co ja myślę. Jeśli ktoś ma inne bądź w ogóle ma alternatywy, to uzupełniajcie. Wypisuję alternatywy dla perlitu. Heliamfory- mech torfowiec Tłustosze- torf+gruboziarnisty żwirek/skałka/mieszanka bardzo luźna o małej ilości torfu: http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny/pinguicula.php (znajdź opis) Dzbaneczniki- żywy mech torfowiec/mieszanka torf+gąbka+styropian+drobny keramzyt 2:1:1:1 Rosiczki- tu nie wiem po co byłby Ci perlit. Kapturnice- torf + żwirek Wypisałem chyba wszystko do czego przydatny jest perlit. Najlepiej jednak idź do jakiego ogrodniczego i kup agroperlit. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 Podłoża Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 20 Października 2015 Autor Share Napisano 20 Października 2015 No i to wszytko rozwiało mój problem teraz mogę brać się do roboty bo się okazało że roślin będzie owiele więcej niż pisałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi