Skocz do zawartości

Nasiona Drosera

CarnivorousPlants

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam pytanie odnośnie kiłkowania nasion różnych gatunków rosiczek, czy są duże różnice pomiędzy nasionami, które wykiełkowały i długości kiełkowania nasion? (głównie

chodzi mi o D. spatulata, D. biniata, D. madagascariensis, D. prolifera, D. Sp. Lantau Island, D. Sp. Pretty Rosette) ^_^

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc mam tylko lekkie doświadczenie z wysiewaniem nasion (ale już coś) najstarsze były Lantau island, radzę ci ubić torf, wyrównać go na powierzchni ( w miarę możliwości) wysypać nasiona, można je lekko ubić i czekać. Z 10 nasion po 3 tygodniach wyrosły 2 rośliny. Dzisiaj mam ich już z 10, przez podział wegetatywny.

Madagascarienis jest moim zdaniem równie prosta w wysiewaniu jak capensisy, których z nasion mam ok. 150. Madagascarienis mam chyba 5 z paczki 10 nasion, co jak mówię czyni je dość prostymi w hodowli. Teraz będę próbował z D.Alicae własnoręcznie wyprodukowane. Kupiłem w Obi doniczkę z paroma sztukami z czego 4 zakwitły. Teraz mam 7 paczek nasion. Wysiej je typowo na torf i czekaj, czasowo różnica będzie niewielka, a przy pikowaniu będziesz już miał wszystkie

Odnośnik do odpowiedzi