Dieball Napisano 30 Października 2015 Share Napisano 30 Października 2015 (edytowane) Hej ! Wierzcie lub nie, ale całkowicie przypadkiem wróciłem dzisiaj do domu z terrarium Szedłem na uczelnię, żeby podbić legitkę i coś mnie tknęło, żeby wziąć ze sobą gotówkę (choć zawsze chodzę tylko z kartą). Na miejscu spotkałem dawno nie widzianego kumpla, który zajmuje się hodowlą pająków i tak zaczęliśmy rozmawiać, zapytałem czy nie ma czasem namiarów na jakieś tanie terraria i ... Okazało się że na naszym kampusie działa jeden z największych sklepów z pająkami w Europie i akurat zmieniali wszystkie terraria i wyprzedają stare Za 30 zł dorwałem takie cudo : Wymiary (cm) 40szer. x 30głęb. x 35wys. No i jako że jest to moje pierwsze terrarium, zastanawiam się jak je urządzić, co mogę do niego dać itp. Ale może w punktach, aby było wam wygodniej odpisywać 1) Sprawa sadzenia roślin. Czy lepiej jest sadzić je bezpośrednio w podłożu, czy zostawić w doniczkach, które by się wkopało w podłoże (bo wiadome że gołe doniczki wyglądają be). Co z podlewaniem w obu tych przypadkach ? Bo normalnie, podlewa się przecież z podstawki, a w obu tych przypadkach ta opcja opdada. Jeżeli miałbym wkopywać doniczki, to chyba nie ma sensu dodawania perlitu do torfu ? 2) Mam 100g mchu od Heldrosa http://www.heldros.pl/pl/p/MECH-TORFOWIEC-...uper-jakosc/110 który kupiłem jako podłoże dla Darlingtonii, która może się u mnie pojawi w przyszłym tygodniu. Czy da się go jakoś zaadaptować, żeby rósł w tym terrarium ? Bo przypuszczam, że trochę mi go zostanie po posadzeniu "Syczka", więc chociaż trochę można wsadzić do terra, żeby się rozrósł. 3) Czy wkopanie w ziemię plastikowego pojemnika z wodą i keramzytem to dobry i mający sens, pomysł ? 4) Rośliny. Generalnie terrarium kupiłem z myślą o Heliamforze (nutans x heterodoxa i wkrótce pewnie młodociana minor). Ale że jest ona maleńka, to zastanawiałem się, co jeszcze można by tam dać ? Z moich roślin wiem, że na pewno dobrze czułaby się tam Drosera oblonceolata i mógłbym zdobyć w przyszłości D. adelae, ascendens i graomogolensis które mi się zawsze podobały. Ale jako że roślinki są wciąż małe (mikroskopijne wręcz), to zmieściłoby się tam dużo więcej okazów (przynajmniej na razie) i zastanawiam się, którym z moich rosiczek nie przeszkadzałaby podwyższona wilgotność: -Drosera capensis -D. capensis "albino" -D. indica -D. oblonceolata -D. communis -D. coccicualis -D. nidiformis -D. aliciae -D. spatulata auyan tepui Planuję na ściance terrarium zamontować też małe doniczki z tłustoszami, tak aby dało się je wyjmować do zimowania -Pinguicula cyclosecta -P. esseriana -P. laueana -P. "Tempa" -P. agnata x jaumavensis -P. Ehlersiae Oczywiście, pytam które w takich warunkach by się komfortowo czuły, a nie czy wszystkie się zmieszczą, bo to co i ile się zmieści, to wyjdzie w praniu. Za wszelkie inne pomocne uwagi również będę wdzięczny Edytowane 30 Października 2015 przez Dieball Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 30 Października 2015 Share Napisano 30 Października 2015 Wyczyść całkowicie, zdezynfekuj, sprawdź czy gdzieś nie jest pęknięte, szczególnie na spodzie. Musisz pomyśleć nad szybami przesuwanymi do niego, chyba że masz już jakieś. I tak pytanie za 100pkt czemu prowadnice są przyklejone pionowo? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 30 Października 2015 Autor Share Napisano 30 Października 2015 Wyczyść całkowicie, zdezynfekuj, sprawdź czy gdzieś nie jest pęknięte, szczególnie na spodzie. Musisz pomyśleć nad szybami przesuwanymi do niego, chyba że masz już jakieś. I tak pytanie za 100pkt czemu prowadnice są przyklejone pionowo? Wyczyściłem w międzyczasie, płynem do naczyń. Czym to jeszcze zdezynfekować ? Octem ? Przednia wyjmowana szybka oczywiście jest, tylko wyjąłem, żeby nie robiły się refleksy podczas robienia zdjęcia. Co do prowadnic to nie wiem, nie znam się, ale to chyba nie problem, żeby szybkę wyciągać do góry? Pęknięte nie jest, tylko porysowane, ale to chyba i tak bez znaczenia, skoro "oczko" wodne zrobię we wkopanym pojemniku ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LazaR Napisano 30 Października 2015 Share Napisano 30 Października 2015 Wyczyść całkowicie, zdezynfekuj, sprawdź czy gdzieś nie jest pęknięte, szczególnie na spodzie. Musisz pomyśleć nad szybami przesuwanymi do niego, chyba że masz już jakieś. I tak pytanie za 100pkt czemu prowadnice są przyklejone pionowo? Kolega napisał, że terrarium posiada od znajomego, który pająki w nim trzymał . Tego typu prowadnice stosuje się przy pająkach a nazywa sie bodajże typu "gilotyna" czy jakoś tak. Co do trzymania roślin, wypowiem się na temat bardziej budowy bo rośliny owadożerne zafascynowały mnie rok temu, więc większego doświadczenia z nimi jeszcze nie mam, ale rośliny które wymagają normalnie okresu spoczynku w terrarium odpadają. Chyba, że chcesz bawić się w wyciąganie. Sugerując się tłem chcesz chyba żeby wyglądało naturalnie a nie nastawiasz się na masową hodowlę. Lepiej tłustosze dać gdzie indziej niż co roku je wyciągać. 1) Trzymanie w doniczkach ułatwia wyciąganie, ale po co wyciągać jeśli roślina nie będzie tego potrzebowała. Lepiej dać warstwę keramzytu, przykryć to agrowłókniną i na to podłoże pod rośliny jakie będą w nim. Jeśli chodzi o podlewanie to w naturze też zdarza się deszcz. Żadnej roślinie nie powinno zaszkodzić od czasu do czasu lekkie zroszenie. Warstwa keramzytu zapewni powierzchnię do parowania, w razie nadmiaru wody zrób możliwość odprowadzenia wody np. z obciętej góry od butelki- jeśli będzie mało wody przez nią wlejesz . 2) Każdy mech przyjmie się w terrarium jeśli zapewnisz mu odpowiednie warunki, a sam w sobie dodaje uroku i naturalności. 3) Zależy co chcesz otrzymać przez to. 4) Do tego punktu odniosę się ogólnie. Osoby, które są doświadczonymi hodowcami podpowiedzą Ci na pewno, które rośliny potrzebują podwyższonej wilgotności. W terrarium pomimo wentylacji będzie utrzymywała się wyższa wilgotność. Gdybyś 2 razy dziennie ręcznie zraszał sądzę, że wilgotność spokojnie będzie się utrzymywać w ciągu dnia 50-70%, a w nocy więcej. Na ściankę już lepiej do doniczki dać jakiś dzbanecznik- będzie ładnie wyglądał a będziesz musiał przesadzić dopiero, gdy "wyrośnie" z tego terrarium. Co do tego jaki będzie ładnie rósł podpowiedzą bardziej doświadczeni. Osobiści ja parapetowe trzymam mniej więcej w takich warunkach i od roku na prawdę zrobiły duży skok . Zrobiłem tylko pod wygląd nie pod hodowlę i wydaje mi się, że są na prawdę zadowolone z tych warunków. Zastanów się czy rośliny, które chcesz trzymać w tym terrarium potrzebują takich warunków. Trzymaj w nim te, które potrzebują podwyższonej wilgotności. Co do temperatury to jeśli któreś z roślin potrzebują wyższej, to warto zastanowić się nad jakimś kablem grzewczym, bo same świetlówki mogą nie utrzymać odpowiedniej temperatury w zimie ( w lecie zapewne będziesz potrzebował czegoś do chłodzenia). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi