fly guy Napisano 4 Listopada 2015 Share Napisano 4 Listopada 2015 Od 2 tygodni się zbieram, żeby napisać ten temat. Generalnie projekt Hodowla 3.0 przestał istnieć. Obecnie swoje rośliny wysokogórskie (i nie tylko) przeniosłem do nowego pomieszczenia - dobudowanej do budynku, wkopanej w ziemię, szklarni o powierzchni 6-7 m2. Oświetlenie (2 x 400W), zamgławianie i stoły do uprawy - wszystko przeniesione z piwnicznej szklarni. Obecnie temperatury w zakresie od 10 st C (noc) do 24 st C (przy włączonych lampach i jesiennym słońcu), wiec spadki są o wiele większe niż w poprzednim "pomieszczeniu". Wilgotność - 70%- 95%. Przeniesienie wszystkich roślin, w tym przesadzanie kilku z nich zajęło mi kilka dobrych dni. Oczywiście jest to dobra okazja, żeby porobić zdjęcia posiadanej kolekcji. Zdjęcia mają charakter poglądowy, a nie konkursowy, więc proszę o wyrozumiałość. W kolejności chronologicznej: N. 'Ventrinermis' H. minor N. copelandii N. albomarginata 'red' Nepenthes burbidgeae Heliamphora tatei var. tatei Heliamphora chimantensis Nepenthes veitchii BE 3207, golden peristome Nepenthes sibuyanensis Nepenthes thai CDN... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 4 Listopada 2015 Autor Share Napisano 4 Listopada 2015 N. lowii .... system nie pozwala mi wrzucić więcej zdjęć więc ...chyba trzeba będzie poczekać na ciąg dalszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Listopada 2015 Share Napisano 4 Listopada 2015 Super Radku że znalazłeś chwilkę aby zrobić zdjęcia swoich cudnych roślin, gratuluję nowej szklarni i czekam na kolejne zdjęcia. N. lowii wygląda już nieźle, ciekawie prezentuje się tez Nepenthes thai - dość rzadki w hodowlach, A ja czekam kiedy mój Nepenthes burbidgeae będzie taki okazały? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apokalipsa85 Napisano 5 Listopada 2015 Share Napisano 5 Listopada 2015 (edytowane) Piękne rośliny - zazdroszczę a mógłbyś wrzucić zdjęcia jak wygląda to pomieszczenie (z zewnątrz, wewnątrz) ? Edytowane 5 Listopada 2015 przez Apokalipsa85 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 5 Listopada 2015 Share Napisano 5 Listopada 2015 (edytowane) Bardziej mnie interesuje oświetlenie, poprosiłbym zdjęcie , domyślam się jak to masz pobudowane, ale przy oświetleniu mam wielką niewiadomą, więc jak byś był taki miły , a rośliny 10/10. Edytowane 5 Listopada 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 5 Listopada 2015 Autor Share Napisano 5 Listopada 2015 Spokojnie - to tylko 1/3 zdjęć, i tylko kilka roślin. System blokuje wrzucenie większej ilości. Jak moderator mi to odblokuje, to wrzucę resztę w tym zdjęcia całości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 5 Listopada 2015 Share Napisano 5 Listopada 2015 Mnie natomiast ciekawi, jak to się będzie sprawdzać latem? Nie myślisz, że może roślinom być za gorąco? Pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 5 Listopada 2015 Share Napisano 5 Listopada 2015 (edytowane) Cudowne dzbanki! Zwłaszcza N. lowii i N. burbidgeae Kiedy zobaczyłem drugie zdjęcie Heliamphora tatei var. tatei zatkało mnie... jedna z najpiękniejszych heliamphor jakie widziałem tutaj na forum. Aż zacząłem się zastanawiać czy byłbym w stanie zapewnić odpowiednie warunki temu gatunkowi, bo jeśli miałbym mieć kiedyś heliamphorę to na pewno byłaby nią właśnie tatei var. tatei Czekamy na więcej zdjęć! Edytowane 5 Listopada 2015 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 5 Listopada 2015 Share Napisano 5 Listopada 2015 Piękne rośliny! Podziwiam Twoje zaangażowanie w hobby W kwestii H. tatei - gatunek ten nie posiada podgatunków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 5 Listopada 2015 Autor Share Napisano 5 Listopada 2015 (edytowane) Dzięki wszystkim za miłe słowa Super Radku że znalazłeś chwilkę aby zrobić zdjęcia swoich cudnych roślin, gratuluję nowej szklarni i czekam na kolejne zdjęcia. N. lowii wygląda już nieźle, ciekawie prezentuje się tez Nepenthes thai - dość rzadki w hodowlach, A ja czekam kiedy mój Nepenthes burbidgeae będzie taki okazały? Nepenthes burbidgeae - no cóż, pewnie za kilka lat, jak to wysokogórskie, szybko rosnąć nie chcą, Piękne rośliny - zazdroszczę a mógłbyś wrzucić zdjęcia jak wygląda to pomieszczenie (z zewnątrz, wewnątrz) ? ...yyyy z wewnątrz będą, a z zewnątrz posiada je chyba już tylko Masiol na swoje komórce Postaram się w wolnej chwili zrobić i dodać także z zewnątrz. Generalnie z zewnątrz wygląda to jak typowy ogród zimowy. Mnie natomiast ciekawi, jak to się będzie sprawdzać latem? Nie myślisz, że może roślinom być za gorąco? Pozdro Tak, może być za goroąco. Ale to pomieszczenie stoi już prawie rok i "testowałem" je na razie na muchołówkach i kapturnicach. W największe upały temperatura latem nie przekraczała 35 st C. To dzięki temu, że jest wkopane w ziemię. Przy częstszym zamłgawianiu powinno się to zbić kilka stopni. 30 st C miały też i w piwnicy więc nie powinno być większej różnicy. W razie czego zawsze najbardziej wymagające mogę dać na kafle na spód pod stoły. Tam na pewno nie przekroczy 30 st C. Cudowne dzbanki! Zwłaszcza N. lowii i N. burbidgeae Kiedy zobaczyłem drugie zdjęcie Heliamphora tatei var. tatei zatkało mnie... jedna z najpiękniejszych heliamphor jakie widziałem tutaj na forum. Aż zacząłem się zastanawiać czy byłbym w stanie zapewnić odpowiednie warunki temu gatunkowi, bo jeśli miałbym mieć kiedyś heliamphorę to na pewno byłaby nią właśnie tatei var. tatei Czekamy na więcej zdjęć! Widziałem jak ktoś z Niemiec oferował nawet wyższą kilka lat temu do sprzedaży chyba na CPUK. Natomiast wadą tego gatunku jest to, że roślina rośnie cały czas w górę pozostawiając taką suchą "nogę" - po 10 latach nie będzie to wyglądać ładnie. Piękne rośliny! Podziwiam Twoje zaangażowanie w hobby W kwestii H. tatei - gatunek ten nie posiada podgatunków. Sprawdziłem - na stronie Wistuby - jest H. tatei var. tatei, choć McPherson jej nie wyróżnia. Zdjęć dalej dodać nie mogę. Edytowane 5 Listopada 2015 przez fly guy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 6 Listopada 2015 Share Napisano 6 Listopada 2015 Niestety wielu opisów Wistuba nie zaktualizował od lat i dawno przestałem wierzyć, że cokolwiek zmieni się w tej materii. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 10 Listopada 2015 Autor Share Napisano 10 Listopada 2015 (edytowane) Czyli jednak wykorzystałem limit ze zdjęciami - odmówiono mi jego zwiększenia, więc wrzucam zdjęcia za pośrednictwem zewnętrznych linków (można tez korzystać z galerii forum powyżej limitu): N. lowii CD N. hamata (niestety główny pnący pęd padł i pozostał odrost) N.deaniana N. macrophylla Nepenthes ephippiata Nepenthes argentii Nepenthes singalana Nepenthes albomarginata 'green' Nepenthes ovata Nepenthes pervillei Nepenthes bellii Nepenthes spectabilis Nepenthes bongso Nepenthes maxima Nepenthes gracilis (krzaczek tuż przed ścięciem do 15 cm) korzonki: Nepenthes sanguinea W kolejnym poście dodam zdjęcia całości. Edytowane 10 Listopada 2015 przez fly guy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 10 Listopada 2015 Autor Share Napisano 10 Listopada 2015 Oto zdjęcia całości - teraz trochę jest to jeszcze poprzestawiane: Ponownie H. minor H.glabra A to taka maleńka kompozycja (P. 'Tina'), która kiedyś stała u mnie w pracy: Cefale też w nowym miejscu: Na górze jest zrobiona pólka - pierwotnie do zimowania muchołówek, ale obecnie postanowiłem, ze będą tam rośliny zwisające jak właśnie D. binata var. multifida oraz dzbaneczniki (zauważcie podczepioną wentylację): Oświetlenie i zraszanie przeniesione z poprzedniej szklarni: Jak na razie rośliny dość mocno przeżywają zmianę warunków - niestety część dzbanków na zdjęciu już poschła - jest to też skutek zmniejszenia wilgotności ze względu na nowo ustawione, o wiele rzadziej załączające się zraszanie. Teraz przy włączonych lampach (2 x 400W) jestem w stanie osiągnąć o wiele większe spadki temperatur - przy kompletnie zamkniętych oknach i wywietrznikach w listopadzie jestem w stanie osiągnąć 10 st C nocą i 24 st C za dnia. Oczywiście mogę w to dosyć mocno ingerować w zależności od pogody na zewnątrz. Jak na razie poniżej 10 st C nocą temperatura nie spadła co mnie cieszy, bo oznacza, iż przy mrozach - 10 st C na zewnątrz, w środku temperatura powinna dalej być na plusie. Zaznaczę też, iż w środku mam podłączone ogrzewanie - pociągnięty z centralnego jest jeden grzejnik do szklarni. Koszty początkowe są oczywiście przez to dużo większe, ale końcowe + oszczędności na oświetleniu latem powinny spowodować, że przed 50 rokiem życia wyjdę na plus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 10 Listopada 2015 Share Napisano 10 Listopada 2015 Jak zwykle to bywa... hamata wygrywa. Zdziwiła mnie też zielona albomarginata, z którą wcześniej się nie spotkałem. Zazdroszczę możliwości hodowania gatunków wysokogórskich. Jestem fanem pnącza, więc tylko ta cecha wystarczy, żebym się zachwycił. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 6 Lutego 2016 Autor Share Napisano 6 Lutego 2016 Pierwszy update po zimie i nie będzie on optymistyczny. Mimo, że temperatura nawet w największe mrozy nie spadała do +11 st C za dnia i +7 st C nocą, to jednak dłuższe niższe temperatury były zdecydowanie nie do zniesienia dla niektórych gatunków - przede wszystkim nizinnych, choć nawet niektóre helki się zatrzymały we wzroście. I tak - padły mi N. madagascariensis i N. gracilis, które były w mojej kolekcji od 7,8 lat. Pozostałe nizinne tez ledwo ledwo ciągną i żałuję, że nie oddałem ich przed zimą do zaprzyjaźnionych hodowców. Pozostałe (pośrednie i górskie) w większości potraciły wszystkie dzbanki ze względu na zmianę klimatu, ale w większości rosną stabilnie, acz powoli. Warunki w nowym pomieszczeniu są o wiele mniej stabilne, wahania temperatury i wilgotności o wiele większe, niż w piwnicznej szklarni, więc rośliny będą musiały trochę pocierpieć nim się przyzwyczają. Dlatego ze zdjęć będą tylko cefale, które się w tych warunkach wybarwiły: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi