Skocz do zawartości

Rośliny Dieball

Rekomendowane odpowiedzi

Hej !

Jako, że moja kolekcja v.1 jest już niemalże gotowa (czekam tylko na tłustosze), a roślinki pomału zaczynają już jakoś wyglądać, to stwierdziłem, że pora zacząć je uwieczniać na zdjęciach ;)

Zdjęcia będę starał się dodawać na bieżąco, gdy kolejne okazy trochę podrosną i zaczną jakoś wyglądać ;)

Na początek, moje oczko w głowie:

Heliamphora nutans x heterodoxa ("Helga")

W dniu zakupu - 20.10.2015

20jsqib.jpg

I dzisiaj - 05.11.2015

2ps1vth.jpg

Nepenthes Rebecca Soper

n4yyxg.jpg

Drosera capensis

2hehopz.jpg

Drosera aliciae

17ye0z.jpg

Sarracenia rubra x purpurea (?), zakupiona w OBI.

dwc7xg.jpg

Dionaea muscipula "Cup trap"

13z074i.jpg

I wczorajsze nabytki od dokkrb ;)

Heliamphora minor

292wgo8.jpg

I Darlingtonia californica, w której się zakochałem love

23jn7lh.jpg

a434i9.jpg

Edytowane przez Dieball
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
  • Odpowiedzi 122
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jeden z nowych nabytków - Heliamphora pulchella [Churi Tepui] dzisiaj zaczęła otwierać swój pierwszy dorosły liść ;)

30t1n2b.jpg

H. nutans x heterodoxa puszcza kolejne listki. Łącznie cztery, ale widać że chwilowy brak lampy (awaria) jej się nie spodobał, bo pierwsze dwa są młodociane i dopiero najnowsze dwa wypuszcza znów dorosłe.

2ykz8gm.jpg

I Drosera "Ayuan Tepui" wypuszcza kolejny pęd kwiatowy.

2zdninm.jpg

W tym tygodniu powinny też dojść ostatnie rośliny do nowego terrarium. Gdy skończę, wrzucę zdjęcia !

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że czas tworzyć listę roślin.

Nieźle się wzbogaciłeś o nowe gatunki w krótkim czasie ;)

Jak dojdą ostatnie rośliny, to utworzę. Faktycznie, szał zakupów mnie strasznie pochłonął. Nawet nie chcę liczyć ile już łącznie wydałem wacko

A jak zmienię pracę po nowym roku, przyjdzie wiosna, to pewnie będzie jeszcze gorzej :P

Odnośnik do odpowiedzi

Skończyłem tłustoszarium !

Na chwilę obecną znajdują się tam:

-P. "Aphrodite"

-P. ehlersiae [ixmiquilpan]

-P. emarginata

-P. moctezumae x rectifolia

-P. reticulata

Wprawdzie chciałbym aby znalazło się tam jeszcze parę gatunków: cyclosecta, debbertiana, esseriana, "el mirador" i jaumavensis, ale to już pośpiechu nie ma. Kompozycja jest w zasadzie skończona i jestem zadowolony z efektu.

Wykorzystałem akwarium, które dostałem od siostry (trochę kamienia jest przy górnych krawędziach, którego nie mogłem się pozbyć, ale cóż). Przypuszczam że za jakiś rok, gdy zajdzie konieczność zmiany podłoża (ze względu na wermikulit), przeniosę całość do jakiegoś normalnego terrarium, żeby wentylacja była odpowiednia. Póki co, posiłkuję się (a raczej będę, za parę dni) wentylatorem 80mm.

Dno wyłożone jest 3-4 cm keramzytu, przykrytego siatką. Widoczna nad keramzytem warstwa torfu, jest tylko na samej szybie, w celach estetycznych, oraz żeby zamaskować siatkę i rurkę, przez którą odsączam nadmiar wody.

Podłoże to mieszanka 1:1:2:2:2 torf:piasek gruboziarnisty:wermikulit:dolomit i żwirek wapienny:perlit.

Wszystkie kamyczki i skałki widoczne z wierzchu, to wapienie jurajskie z krakowskiego parku Skały Twardowskiego.

Oczywiście całość inspirowana kompozycją forumowicza dokkrb ;)

33z5gyh.jpg

15n0ui9.jpg

53uyhx.jpg

2w6ynuu.jpg

o6lky1.jpg

2ups85s.jpg

15xn3w2.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi się wydaje, że ten mech nie poradzi sobie w tłustoszowych warunkach...

Sądzisz, że rosnąc na agrowłókninie (tej z tworzywa sztucznego) miał lepsze warunki ? :P

Nie żebym się jakoś szczególnie przejął. Mamy tego tyle w ogródku, że mogę próbować do skutku i to z różnymi gatunkami. Bo jak ja nie dam mu żyć w terrarium, to matka prędzej czy później go zeskrobie przy wymianie agrowłókniny i wyrzuci i wiatr też ją często zrywa.

Obecnie całość wygląda rewelacyjnie, gratuluję!

Dzięki ;)

Edytowane przez Dieball
Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny z nowszych nabytków: Heliamphora neblinae x hispida (Cerro Neblina). Tylko pytanie... Te liście się wybarwiają, czy przysychają ? Bo sucho nie ma, podlewam tak jak pozostałe helki, a te są w dobrej kondycji. W sumie nie wyglądają mi na usychające, ale nie widziałem jeszcze jak wygląda wybarwianie się u helek i bo żadna jeszcze się nie wybarwiała u mnie. Te liście jeszcze przed weekendem były zielone.

168ydnb.jpg

Edytowane przez Dieball
Odnośnik do odpowiedzi

Co miało do mnie dotrzeć, to dotarło. Terrarium wypucowane. A zatem pora na update !

Drosera capensis. Typical i albino.

2djyr29.jpg

Nepenthes 'Rebecca Soper'. W trakcie aklimatyzacji zrzuciła dwa dzbanki, ale od tego czasu zaczęła puszczać dwa nowe liście. Zobaczymy czy napompuje coś w niedługim czasie.

8x4duq.jpg

Nepenthes ventricosa. Słabo się przejęła aklimatyzacją i od razu zaczęła otwierać nowe liście i pompować dzbanki.

291pdp3.jpg

Drosera sp. 'Auyan Tepui' (1/2)

10niclj.jpg

(2/2)

2a4p9b5.jpg

Drosera aliciae (x2 po lewej) i Drosera coccicaulis (po prawej)

2isa6p4.jpg

Drosera coccicaulis (D. aliciae w tle)

j7u782.jpg

Drosera aliciae

2hoe2z6.jpg

Drosera nidiformis i małe nidiformisiątko ;)

30tqptj.jpg

Drosera oblanceolata

xkmvit.jpg

Drosera communis

qx6ngl.jpg

Drosera capensis

1ektv5.jpg

Drosera graomogolensis x3. Przyszły strasznie mizerne, nie oczekuję zbyt wiele, ale mam nadzieję że chociaż jedna przetrwa.

xdgosm.jpg

v3lfs1.jpg

Pinguicula moctezumae x rectifolia. Wiem, że nie do końca pasuje, ale chciałem mieć jakiś "system antyziemiórkowy" w terra, a to był najsłabszy z kilku moich okazów, więc stwierdziłem, że nie będzie mi go żal jak się nie przyjmie. Ale zaczął powolutku rozwijać nowe liście, więc może będzie dobrze.

2h72p89.jpg

Nepenthes 'Hookeriana' ... a raczej zwłoki (prawdopodobnie). Raczej nic z nich nie będzie, ale stwierdziłem że co mi zależy. Może odbiją jakimś cudem w terra, od korzenia, czy coś. Póki nie kupię N. ampullaria 'Lime Twist', który ma tam wylądować, to mogą tam siedzieć.

10pqepu.jpg

Siewki Nepenthes lowii. Dostałem w gratisie i nie mam pojęcia co ja z nimi zrobię w przyszłości xD Może się doczekam terrarium wysokogórskiego do tego czasu :P

2v8pnau.jpg

Heliamphora nutans x heterodoxa puszcza nowe liście jak szalona ;) Jednego jeszcze nie otworzy, a następny już wychodzi.

2mxemox.jpg

Heliamphora minor. Troszkę czubki podeschły w trakcie aklimatyzacji, ale już wyszły dwa nowe listki.

zy83di.jpg

Zdjęcie Heliamphora neblinae x hispida jest w poście powyżej i jednak nie usycha, tylko się wybarwia ;)

Heliamphora exappendiculata [Araopan Tepui] dotarła z lekko przyschniętymi listkami, ale puszcza właśnie pierwszy nowy ... w dość dziwnym miejscu :huh: Ten gatunek tak ma, czy to moja ma jakieś takie dziwne maniery ? ;)

2nq5uzm.jpg

Heliamphora pulchella [Churi Tepui]

zvq3qb.jpg

No i na koniec kilka zdjęć całości (starałem się jakoś ograniczyć różową poświatę, bo ludzkie oko wcale tego aż tak nie widzi):

2n85742.jpg

14uakh5.jpg

2a0niur.jpg

219s769.jpg

2lac676.jpg

316nu4l.jpg

2hrpnx3.jpg

Wiem, że mech w kilku miejscach podsycha, wkrótce trzeba będzie trzeba go usunąć, ale część mchu zaczęła się ładnie przyjmować.

Edytowane przez Dieball
Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo estetycznie wykonane :) Powodzenia. Jakie wymiary terra.?

Dziękuję ;) Będzie jeszcze lepiej, jak mech torfowiec się rozrośnie, a zauważyłem, że zaczął się już przyjmować w okolicy H. pulchella i H. neblinae x hispida (środek i prawa strona), także do przodu!

Terra ma wymiary 80x40x40cm.

Planuję jeszcze ten panel led zamienić na świetlówki 4x35w T5, które zamontowałbym jakoś w środku. Ale chwilowo budżet na to nie pozwala.B

Odnośnik do odpowiedzi