Dieball Napisano 5 Listopada 2015 Share Napisano 5 Listopada 2015 (edytowane) Hej ! Jako, że moja kolekcja v.1 jest już niemalże gotowa (czekam tylko na tłustosze), a roślinki pomału zaczynają już jakoś wyglądać, to stwierdziłem, że pora zacząć je uwieczniać na zdjęciach Zdjęcia będę starał się dodawać na bieżąco, gdy kolejne okazy trochę podrosną i zaczną jakoś wyglądać Na początek, moje oczko w głowie: Heliamphora nutans x heterodoxa ("Helga") W dniu zakupu - 20.10.2015 I dzisiaj - 05.11.2015 Nepenthes Rebecca Soper Drosera capensis Drosera aliciae Sarracenia rubra x purpurea (?), zakupiona w OBI. Dionaea muscipula "Cup trap" I wczorajsze nabytki od dokkrb Heliamphora minor I Darlingtonia californica, w której się zakochałem Edytowane 5 Listopada 2015 przez Dieball Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 30 Listopada 2015 Autor Share Napisano 30 Listopada 2015 Jeden z nowych nabytków - Heliamphora pulchella [Churi Tepui] dzisiaj zaczęła otwierać swój pierwszy dorosły liść H. nutans x heterodoxa puszcza kolejne listki. Łącznie cztery, ale widać że chwilowy brak lampy (awaria) jej się nie spodobał, bo pierwsze dwa są młodociane i dopiero najnowsze dwa wypuszcza znów dorosłe. I Drosera "Ayuan Tepui" wypuszcza kolejny pęd kwiatowy. W tym tygodniu powinny też dojść ostatnie rośliny do nowego terrarium. Gdy skończę, wrzucę zdjęcia ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 30 Listopada 2015 Share Napisano 30 Listopada 2015 (edytowane) Myślę, że czas tworzyć listę roślin. Nieźle się wzbogaciłeś o nowe gatunki w krótkim czasie Edytowane 30 Listopada 2015 przez Owadożery Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 30 Listopada 2015 Autor Share Napisano 30 Listopada 2015 Myślę, że czas tworzyć listę roślin. Nieźle się wzbogaciłeś o nowe gatunki w krótkim czasie Jak dojdą ostatnie rośliny, to utworzę. Faktycznie, szał zakupów mnie strasznie pochłonął. Nawet nie chcę liczyć ile już łącznie wydałem A jak zmienię pracę po nowym roku, przyjdzie wiosna, to pewnie będzie jeszcze gorzej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 30 Listopada 2015 Share Napisano 30 Listopada 2015 A jak zmienię pracę po nowym roku, przyjdzie wiosna, to pewnie będzie jeszcze gorzej Powinno być tak. A jak zmienię pracę po nowym roku, przyjdzie wiosna, to pewnie będzie jeszcze lepiej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 30 Listopada 2015 Autor Share Napisano 30 Listopada 2015 Powinno być tak. Z punktu widzenia pasjonata się zgadzam. Pisałem z punktu widzenia portfela Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 3 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2015 Skończyłem tłustoszarium ! Na chwilę obecną znajdują się tam: -P. "Aphrodite" -P. ehlersiae [ixmiquilpan] -P. emarginata -P. moctezumae x rectifolia -P. reticulata Wprawdzie chciałbym aby znalazło się tam jeszcze parę gatunków: cyclosecta, debbertiana, esseriana, "el mirador" i jaumavensis, ale to już pośpiechu nie ma. Kompozycja jest w zasadzie skończona i jestem zadowolony z efektu. Wykorzystałem akwarium, które dostałem od siostry (trochę kamienia jest przy górnych krawędziach, którego nie mogłem się pozbyć, ale cóż). Przypuszczam że za jakiś rok, gdy zajdzie konieczność zmiany podłoża (ze względu na wermikulit), przeniosę całość do jakiegoś normalnego terrarium, żeby wentylacja była odpowiednia. Póki co, posiłkuję się (a raczej będę, za parę dni) wentylatorem 80mm. Dno wyłożone jest 3-4 cm keramzytu, przykrytego siatką. Widoczna nad keramzytem warstwa torfu, jest tylko na samej szybie, w celach estetycznych, oraz żeby zamaskować siatkę i rurkę, przez którą odsączam nadmiar wody. Podłoże to mieszanka 1:1:2:2:2 torf:piasek gruboziarnisty:wermikulit:dolomit i żwirek wapienny:perlit. Wszystkie kamyczki i skałki widoczne z wierzchu, to wapienie jurajskie z krakowskiego parku Skały Twardowskiego. Oczywiście całość inspirowana kompozycją forumowicza dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 3 Grudnia 2015 Share Napisano 3 Grudnia 2015 Kompozycja wygląda świetnie! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 3 Grudnia 2015 Share Napisano 3 Grudnia 2015 Coś mi się wydaje, że ten mech nie poradzi sobie w tłustoszowych warunkach... Obecnie całość wygląda rewelacyjnie, gratuluję! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 3 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Coś mi się wydaje, że ten mech nie poradzi sobie w tłustoszowych warunkach... Sądzisz, że rosnąc na agrowłókninie (tej z tworzywa sztucznego) miał lepsze warunki ? Nie żebym się jakoś szczególnie przejął. Mamy tego tyle w ogródku, że mogę próbować do skutku i to z różnymi gatunkami. Bo jak ja nie dam mu żyć w terrarium, to matka prędzej czy później go zeskrobie przy wymianie agrowłókniny i wyrzuci i wiatr też ją często zrywa. Obecnie całość wygląda rewelacyjnie, gratuluję! Dzięki Edytowane 3 Grudnia 2015 przez Dieball Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Kolejny z nowszych nabytków: Heliamphora neblinae x hispida (Cerro Neblina). Tylko pytanie... Te liście się wybarwiają, czy przysychają ? Bo sucho nie ma, podlewam tak jak pozostałe helki, a te są w dobrej kondycji. W sumie nie wyglądają mi na usychające, ale nie widziałem jeszcze jak wygląda wybarwianie się u helek i bo żadna jeszcze się nie wybarwiała u mnie. Te liście jeszcze przed weekendem były zielone. Edytowane 7 Grudnia 2015 przez Dieball Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 10 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2015 (edytowane) Co miało do mnie dotrzeć, to dotarło. Terrarium wypucowane. A zatem pora na update ! Drosera capensis. Typical i albino. Nepenthes 'Rebecca Soper'. W trakcie aklimatyzacji zrzuciła dwa dzbanki, ale od tego czasu zaczęła puszczać dwa nowe liście. Zobaczymy czy napompuje coś w niedługim czasie. Nepenthes ventricosa. Słabo się przejęła aklimatyzacją i od razu zaczęła otwierać nowe liście i pompować dzbanki. Drosera sp. 'Auyan Tepui' (1/2) (2/2) Drosera aliciae (x2 po lewej) i Drosera coccicaulis (po prawej) Drosera coccicaulis (D. aliciae w tle) Drosera aliciae Drosera nidiformis i małe nidiformisiątko Drosera oblanceolata Drosera communis Drosera capensis Drosera graomogolensis x3. Przyszły strasznie mizerne, nie oczekuję zbyt wiele, ale mam nadzieję że chociaż jedna przetrwa. Pinguicula moctezumae x rectifolia. Wiem, że nie do końca pasuje, ale chciałem mieć jakiś "system antyziemiórkowy" w terra, a to był najsłabszy z kilku moich okazów, więc stwierdziłem, że nie będzie mi go żal jak się nie przyjmie. Ale zaczął powolutku rozwijać nowe liście, więc może będzie dobrze. Nepenthes 'Hookeriana' ... a raczej zwłoki (prawdopodobnie). Raczej nic z nich nie będzie, ale stwierdziłem że co mi zależy. Może odbiją jakimś cudem w terra, od korzenia, czy coś. Póki nie kupię N. ampullaria 'Lime Twist', który ma tam wylądować, to mogą tam siedzieć. Siewki Nepenthes lowii. Dostałem w gratisie i nie mam pojęcia co ja z nimi zrobię w przyszłości xD Może się doczekam terrarium wysokogórskiego do tego czasu Heliamphora nutans x heterodoxa puszcza nowe liście jak szalona Jednego jeszcze nie otworzy, a następny już wychodzi. Heliamphora minor. Troszkę czubki podeschły w trakcie aklimatyzacji, ale już wyszły dwa nowe listki. Zdjęcie Heliamphora neblinae x hispida jest w poście powyżej i jednak nie usycha, tylko się wybarwia Heliamphora exappendiculata [Araopan Tepui] dotarła z lekko przyschniętymi listkami, ale puszcza właśnie pierwszy nowy ... w dość dziwnym miejscu Ten gatunek tak ma, czy to moja ma jakieś takie dziwne maniery ? Heliamphora pulchella [Churi Tepui] No i na koniec kilka zdjęć całości (starałem się jakoś ograniczyć różową poświatę, bo ludzkie oko wcale tego aż tak nie widzi): Wiem, że mech w kilku miejscach podsycha, wkrótce trzeba będzie trzeba go usunąć, ale część mchu zaczęła się ładnie przyjmować. Edytowane 10 Grudnia 2015 przez Dieball Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Bardzo estetycznie wykonane Powodzenia. Jakie wymiary terra.? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 11 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2015 Bardzo estetycznie wykonane Powodzenia. Jakie wymiary terra.? Dziękuję Będzie jeszcze lepiej, jak mech torfowiec się rozrośnie, a zauważyłem, że zaczął się już przyjmować w okolicy H. pulchella i H. neblinae x hispida (środek i prawa strona), także do przodu! Terra ma wymiary 80x40x40cm. Planuję jeszcze ten panel led zamienić na świetlówki 4x35w T5, które zamontowałbym jakoś w środku. Ale chwilowo budżet na to nie pozwala.B Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 12 Grudnia 2015 Share Napisano 12 Grudnia 2015 Bardzo ładnie wyszły Ci zbiorniki, jak tylko mszaki się rozrosną (i owadożery także) będzie wyglądało super. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi