Skocz do zawartości

Rośliny Dieball

Rekomendowane odpowiedzi

Pora na poświąteczny update ;)

Przede wszystkim, dotarły do mnie dwie heliamfory. Maleńka 'Midoxa' i pokaźna heterodoxa ;) Ta ostatnia prosiła się wręcz o rozszczepienie i wyszły mi trzy. Pierwszy raz to robiłem, ale na yt jest dokładnie pokazane jak to gość robi, więc obyło się nawet bez złamania czegokolwiek ;) Dwie ładniejsze trafiły do terrarium, a najbiedniejsza będzie moim parapetowym eksperymentem. Póki co siedzi w woreczku strunowym, póki nie wypuści jakiś nowych liści, co będzie dla mnie znakiem że wszystko jest w porządku. Wtedy zacznę wycinać otwory i aklimatyzować ją do parapetu.

Parapetowa H. heterodoxa

2emklr8.jpg

I dwie w terrarium

20fdzis.jpg

16gfj94.jpg

I nieco szerszy kadr, z H. nutans x heterodoxa i H. exappendiculata [Araopan Tepui] na przedzie.

do17ic.jpg

Jak już wspominałem, "konająca" H. neblinae x hispida [Cerro Neblina] puściła jednak nowy listek i to całkiem ładnie wybarwiony ;)

254wjro.jpg

Rosiczki za to pod moją nieobecność zaszalały z pędami kwiatowymi.

Druga D. sp. 'Auyan Tepui' puściła pęd kwiatowy (za to ta pierwsza puściła już nawet trzeci)

s2v8yd.jpg

Drosera coccicaulis

2128f9d.jpg

Drosera nidiformis stwierdziła najwyraźniej, że puszczenie odrostu, to za mało. Leci z pędem kwiatowym.

atkcg6.jpg

Za to N. 'Hookeriana' zaczęła wypuszczać coś zielonego z uschniętego stożka wzrostu ... It's aliveee (?)!

23kc600.jpg

N. ventricosa ładnie pompuje kolejne dzbanki

u63uu.jpg

Jeden z liści "Dzbanecznika nr 17" pokrył się dziwnymi plamkami ... Czy to zdrowe ?

2lddao4.jpg

Z dwóch listków P. reticulata rosną mi 4 sadzonki :D

33fakix.jpg

Na listkach P. ehlersiae też zaczyna się coś dziać

2wognxw.jpg

34ipenk.jpg

P. 'Aphrodite' wygląda chyba najlepiej ze wszystkich moich tłustoszy. Kolejne listki wychodzą coraz bardziej różowe. Widać że lampka im pasuje, choć to tylko 1x24w Sylvania Grolux T5

30ae63d.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 122
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Zaskakująca, rzadka, niebezpieczna... trawa. Gratulacje. :D Jakiś czas temu się pytałem o nią a nawet denerwowałem zwykłą trawą. ;)

Ale tak z mchu torfowca ? Haha :D No to jak nie przeszkadza, to mogę zostawić. Może będzie jakoś fajnie wyglądać, taki przystrzyżony trawniczek ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki tracer.

Zrobiłem dzisiaj opryski Polysectem i byłem w szoku jak się przyjrzałem roślinom ! Mniej, lub więcej mszyc było na większości roślin. I tak się zastanawiam. Czy to możliwe, że przywlokła je roślina która do mnie zawitała na początku października i dopiero teraz wybuchła taka epidemia ? Bo tylko na tej roślinie - N. Bloody Mary, widać że jest z nią coś ostro nie tak. Wypuszcza nowe stożki wzrostu co chwilę, które obumierają, zanim rozwiną pierwszy liść. A N. Rebecca Soper, która stoi obok niej najdłużej, też rosła cały czas strasznie wolno, a ostatnio nie rozwija liści do końca i są takie mizerne. I to są w zasadzie jedyne objawy jak do tej pory.

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem dzisiaj opryski Polysectem i byłem w szoku jak się przyjrzałem roślinom ! Mniej, lub więcej mszyc było na większości roślin. I tak się zastanawiam. Czy to możliwe, że przywlokła je roślina która do mnie zawitała na początku października i dopiero teraz wybuchła taka epidemia ?

Może tak może nie, kto wie. U siebie po rozpakowaniu roślin które zamawiam, zawsze obowiązkowo wszystkie dokładnie płuczę lub spryskuję wodą i sprawdzam lupą ewentualne wystąpienie szkodników. Tak roślina zwykle trafia też do osobnego miejsca gdzie przez kilka dni sobie rośnie w osamotnieniu i wtedy też sprawdzam czy coś tam nie łazi. Często jest tak, że jak się od kogoś zamawia to ta osoba może nawet nie wiedzieć że coś przy okazji poszło w gratisie.

U mnie nigdy nie stwierdziłem mszyc na dzbanecznikach, choć w tym samym boksie szklarni trafiały się na rosiczkach i pływaczach, więc chyba coś innego atakuje Ci dzbaneczniki lub słabo rosną z innego powodu.

Mszyce w większości przypadków atakują właśnie rosiczki, chociaż nie można z całą pewnością powiedzieć że nie potrafią zawitać do dzbaneczników czy innych roślin.

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio zastanowiło mnie kilka rzeczy w mojej hodowli. Ciekaw jestem waszych przemyśleń na ten temat ;)

1. Wysiane ostatnio D. capensis "Red". Jak widać jest trochę siewek, a między nimi taki olbrzym oO Jak to się stało, że wyrosło mi coś takiego tak od razu ?

or31bb.jpg

2. "Martwa" hookeriana nagle odżyła ! Z uschniętego stożka wzrostu zaczął wyłazić nowy, zielony stożek, który rośnie jak na drożdżach :D Myślałem że z uschniętego stożka wzrostu nie może już nic być ?

2d95jy8.jpg

3. Kapryśna "Bloody Mary". Od samego początku są z nią problemy. Rosnąć nie rośnie, tylko wypuszcza ciągle nowe stożki wzrostu w losowych miejscach, które usychają zanim wydadzą jakieś liście. Tym razem zauważyłem, że na łodydze, w kątach liści, zaczyna się pojawiać coś, co wygląda na nowe stożki wzrostu. Jeszcze o takim przypadku nie słyszałem. Ktoś wie co to jest ?

2r20w1e.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Ale dziś się dobrze dzień zaczął :D

Zauważyłem, że liść który skubnąłem z cefalotusa koleżanki puścił nowego listka ;) Wreszcie, po 3 miesiącach i stracie kilku innych liści i puałpek które posadziłem.

Teraz pytanie. Bo rośnie on sobie w terrarium z heliamforami, gdzie dobowe amplitudy temperatur wynoszą około 7*C (ale temp. nie spada poniżej 18*C), a wilgotność wynosi jakieś 96%. Kiedy powinienem go przesadzić do doniczki i na parapet ?

t8umg0.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Pora na update ;)

Heliamphora exappendiculata (Araopan Tepui) rośnie zadziwiająco szybko. Kolejny liść właśnie wychodzi, a poprzedni wytworzył bardzo fajny szeroki "wlot" liścia, kojarzący się z charakterystycznymi dorosłymi kielichami tego gatunku.

9aomyu.jpg

Heliamphora minor wreszcie wypuszcza pierwszy dorosły liść.

2624943.jpg

Heliamphora pulchella (Churi Tepui) choć swój pierwszy dorosły liść puściła dawno temu, to teraz ciągle puszcza młodociane.

zafs5.jpg

Heliamphora nutans x heterodoxa puszcza mi teraz po 3 liście naraz. Wszystkie dorosłe, więc wkrótce będzie ciekawie wyglądać.

izpy4x.jpg

Drosera oblanceolata otworzyła pierwszy kwiat i muszę powiedzieć że jest to chyba najfajniej kwitnąca spośród moich rosiczek. Duży kwiat na stosunkowo krótkiej łodydze.

dxz3fp.jpg

Drosera graomogolensis rośnie jak na drożdżach. Tylko patrzeć aż zacznie wyglądać jak należy.

2u750ux.jpg

Nieznana rosiczka, która rośnie jak na sterydach, podczas gdy inne z tego samego siewu są wciąż mikroskopijne, okazała się być D. capensis "Albino"

2r20ns4.jpg

Najbardziej chyba cieszy, że sadzonka liściowa cefalotusa przetrwała przesadzanie do doniczki i pruje z nowymi liśćmi :D

2rzeyjm.jpg

Odnośnik do odpowiedzi