Skocz do zawartości

Rośliny Dieball

Rekomendowane odpowiedzi

Wiosna już chyba na stałe zawitała do Niepołomic i temperatury na strychu są już zbyt wysokie na zimowanie. Zbyt rzadko tutaj bywam, żeby móc wystarczająco kontrolować sytuacje, więc kończę zimowanie i rośliny wracają dziś ze mną do Krakowa. Chyba wszystkie przeżyły, choć wyglądają mizernie...

Dionaea muscipula 'Dutch'

axnnyd.jpg

Dionaea muscipula 'Bohemian Garnet'

2agq64k.jpg

Dionaea muscipula 'Cupped Trap'

2ltn1qe.jpg

Darlingtonia californica

14jqjiq.jpg

120np80.jpg

Sarracenia rubra x purpurea (?? kupiona w Obi)

2q3zv4o.jpg

Sarracenia purpurea

1. 1072gbb.jpg

2. eba654.jpg

Cephalotus follicularis

30hr1wi.jpg

15iooz.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
  • Odpowiedzi 122
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Już dawno niczego konkretnego nie wrzucałem, więc dzisiaj będzie duuuuży update ;) Przygotujcie się na nawał zdjęć (jeżeli jakieś jest odwrócone, to trzeba kliknąć, aby było pionowo).

Po pierwsze, powoli przymierzam się do budowy terrarium dla górali. Po wielu godzinach spędzonych na wielu forach, rozmowach z kilkoma hodowcami, oraz rozważeniu moich własnych możliwości technicznych i finansowych, stwierdziłem, że do zapewnienia odpowiedniej temperatury użyję ultradźwiękowego nawilżacza powietrza, uchylonego okna i wkładów do lodówki turystycznej ;)

Nawilżacz udało mi się kupić za marne 50zł wraz z przesyłką i jestem bardzo zadowolony. Mgiełka jest bardzo zimna i wygląda super. Na próbę, podłączyłem je do mojego terrarium z helkami i na razie tutaj będzie sobie działać. Zastanawiam się, czy może mi to również służyć jako "system podlewania" ? W końcu w środku jest wszystko mokre ;) Byłoby to wygodne, bo dzięki temu mech jest równo podlany.

2gwx840.jpg

oqfvop.jpg

4jxm2w.jpg

2hgh9tv.jpg

2z8x01y.jpg

Na rośliny przyjdzie pora zaraz, natomiast teraz przedstawię jak wygląda całość mojej przestrzeni hodowlanej:

Parapet w pokoju:

opp8k3.jpg

Parapet w kuchni

bpfc.jpg

Oraz komoda z terrariami

dw2nf7.jpg

1z55j05.jpg

Na początek, moje dwa tajemnicze dzaneczniki:

Nepenthes "7" który Dave Evans z pitcherplant.proboards podejrzewa, że może być maximą. Ja myślę, że to może być krzyżówka veitchii, patrząc na kształt liścia, owłosione krawędzie i fakt, że zalążki dzbanków zaczęły się wreszcie pompować, gdy przestałem zapewniać mu nocne spadki temperatur.

2ius2nl.jpg

zivj9d.jpg

2djqoud.jpg

jj8zs9.jpg

Nepenthes "17" ponownie Dave, zgaduje że może to być fusca. Z tym muszę się z nim zgodzić. Jak patrzyłem na zdjęcia, to wygląda identycznie. Plus, pompuje się właśnie nowy dzbanek, dwa razy większy od poprzedniego i wygląda na to, że będzie mieć taki wysoki perystom jak właśnie fusca.

27yrbjr.jpg

286seth.jpg

24y5x7a.jpg

No i reszta dzbaneczników:

Wczorajszy nabytek - Nepenthes albomarginata Red. Specjalne podziękowania dla daro7979 za udaną wymianę ;)

mhde6u.jpg

Nepenthes singalana Belirang - jedna z nagród od Roraimy za zwycięskie ujęcie grudnia

142zr46.jpg

34sgizk.jpg

Nepenthes reinwardtiana - również za ujęcie grudnia od Roraimy ;)

2s7z6rm.jpg

23l04u0.jpg

Nepenthes 'Rebecca Soper' - te najprostsze krzyżówki sprawiają mi najwięcej problemów. Rebecca na jakiś czas wstrzymała wzrost, straciła kilka liści, wkrótce straci dzbanek, ale przynajmniej znów rośnie.

14b3r04.jpg

2iw7oyt.jpg

Npenthes 'Bloody Mary' - należący do mojej współlokatorki. Już był jedną nogą w grobie, gdy postanowiłem go wpakować do mojego terrarium z ampullariami i zacząć go traktować jak ampullarię. Zaczął puszczać stożki wzrostu skąd tylko się da. Nie mogę się nadziwić

34hdz5d.jpg

50hz79.jpg

6p51ud.jpg

Nepenthes 'Hookeriana' - obie rośliny wygladały na martwe i miały uschnięte stożki wzrostu. Ta należąca do mojej współlokatorki nawet straciła wszystkie liście, został sam badyl. Mając trochę miejsca w terrarium z helkami, wsadziłem tam "zwłoki" i o dziwo po jakiś 3 miesiącach zaczęły zmartwychwstawać. Obecnie minął już od tego jakiś czas i wyglądają tak:

Moja: właśnie się kapnąłem że nie zrobiłem zdjęcia. Jutro zrobię edit ;)

Magdy:

32zht87.jpg

Nepenthes ventricosa - rośnie jak chwast, ale ostatnio zczerniało mi kilka wąsów i zalążków dzbanków i dwa większe dzbanki. Nie wiem w czym rzecz, bo warunki ma niezmienione.

o8uk48.jpg

2r3l01c.jpg

xo1gg4.jpg

Nepenthes ampullaria 'Harlequinn' - z CZplants. Obecne liście są dosyć marne, ale patrząc na stożek wzrostu, widzę że rośnie mi dosyć szybko.

2qdtox1.jpg

Nepenthes lowii (Trusmadi)

Czas na helki ;)

Parapetowa Heliamphora heterodoxa ma się dobrze, niedawno wypuściła nowy dzbanek. Wkrótce przyjdzie pora na usunięcie z niej foliowego worka i zobaczymy czy dalej będzie tak dobrze rosnąć

169rifa.jpg

34y184g.jpg

Terraryjna heterodoxa ma się nawet lepiej, choć drugi z odrostów się nie przyjął. Póki co jeszcze straszy, bo mam nadzieję, że jednak coś wypuści.

k3ue61.jpg

Heliamphora nutans x heterodoxa

25iu44z.jpg

Heliamphora pulchella [Churi Tepui]

sd0npf.jpg

Heliamphora neblinae x hispida [Cerro Neblina]

9kupp0.jpg

Heliamphora exappendiculata [Araopan Tepui] - Moje oczko w głowie. Mam nadzieję, że wkrótce ujrzę jakiś dorosły kielich ;)

15dt9nt.jpg

Heliamphora 'Midoxa' od początku wyglądała masakrycznie, ale ostatnio zaczął wychodzić nowy listek.

2lj2p2w.jpg

Po zakończniu zimowania, postanowiłem przesadzić moją Sarracenia 'Chelsonii" i udało mi się podzielić ją na 6 :D Dwa odrosty niestety się nie przyjęły, ale pozostałe 3 mają się świetnie. Wszystkie liście na zdjęciu poniżej wyrosły już po zimowaniu. Zeszłoroczne obciąłem.

16k7z2o.jpg

Bardzo mi się podoba jak rośnie moja siewka S. purpurea. Tegoroczny liść jest dużo większy niż te z zeszłego roku.

xpvb7t.jpg

Wielka S. flava, którą dostałem od Roraimy za ujęcie grudnia.

5oxiqh.jpg

fyq3kh.jpg

Muchołówki! Te trzy doniczki u góry są Magddy, reszta moja. Zastanawiam się tylko, czemu puszczają takie szerokie liście, jakby im światła brakowało. Nie ma prawa im brakować światła :P

30m5y6w.jpg

Dionaea muscipula 'Bohemian Garnet'

6jqazm.jpg

Dionaea muscipula 'Dutch'

jfg8dw.jpg

Dionaea muscipula 'Cup Trap'

2uhogac.jpg

reszta to nieznane jeszcze mucholce. Prawdopodobnie 'B52' i 'Big mouth'

Darlingtonia californica żyje i puszcza właśnie dwa liście - pierwsze odkąd jest u mnie.

k38ym9.jpg

e62lhd.jpg

Niedawno przybyła Utricularia livida. Czekam na pierwsze kwiaty.

fjf0qq.jpg

Drosera aliciae ze zmutowanym pędem kwiatowym :D

s2y5id.jpg

w70sn7.jpg

Capensisy ładnie rosną

24xfkvk.jpg

oaw6r6.jpg

28rkxso.jpg

Uwierzylibyście, że ta albino dopiero ma dwa miesiące od wysiania ?

igbtx4.jpg

Drosera graomogolensis ładnie rosną, ale coś się wybarwiać nie chcą. Co jest dziwne, skoro nawet helki się wybarwiają w tym samym terrarium.

312cvuq.jpg

Rosiczki we mgle

3023si8.jpg

Pinguicula ehlersiae [ixmiquilpan]

n4hb1x.jpg

Pinguicula 'Aphrodite' trochę uszczuplona, bo listki poszły na sadzonki.

m8likp.jpg

Pochwalę się też kilkoma nieowadożernymi roślinami, które ostatnio się przyplątały do mojej kolekcji ;)

Frizea 'Christia'

30mq05f.jpg

Tillandsia cyanea

2s822p3.jpg

Phalaenopsis Sogo vivian 'Little Lady'

vcrj1v.jpg

Uff. Skończyłem. Jutro jeszcze wrzucę te siewki N. lowii i Cefalotusa ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Cefalotus z sadzonki liściowej rośnie w ekstremalnym tempie (jak na cefalotusa), choć zanim dał jakiekolwiek oznaki życia, to minęło 4 miesiące od zasadzenia listka ;)

fpbbqo.jpg

Siewki N. lowii (Trusmadi). Póki co praktycznie stoją w miejscu, bo mają jednak stanowczo zbyt ciepło, choć jakiś tam minimalny wzrost widać. Mam nadzieję, że wkrótce zrobię to terrarium dla górali, to je przesadzę. Zastanawiam się tylko, czy zostawić je w tym torfowcu, czy przesadzić do mieszanki torf: perlit: kokos 1:1:1 ?

zyg704.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Gratuluję dotychczasowych sukcesów i liczę, że od lata do jesieni zapewnisz swoim heliamforom na tyle niskie temperatury, że sobie poradzą. W moich warunkach temperatury rzędu 30 stopni są granicznymi - wyżej już tylko równia pochyła. W kwestii zamieszczonych dotychczas przez Ciebie zdjęć - trudno na ich bazie stwierdzić z pewnością (bo podejrzewam, że odpowiedniego światła aktualnie brak do prawidłowego wykształcenia liści), jednak Twoja H. heterodoxa x nutans wygląda całkiem jak młoda H. minor - tutaj wiele powiedziałoby pochodzenie rośliny, a H. heterodoxa wygląda raczej jak jej krzyżówka, a nie czysty gatunek. Czysta heterodoxa nie powinna wybarwić się w innym miejscu poza łyżką nektarową i krawędzią liścia (poprawcie proszę jeśli się mylę). Choć sprawa tej drugiej mnie nie dziwi, bo mimo rzekomej popularności gatunku (jeden z pierwszych poznanych i opisanych) większość krążących na rynku roślin to mieszańce i trudno tu kogokolwiek winić poza sklepami - na których wydaje się, że należałoby polegać, a wypuszczających takie buble. Osobiście jestem coraz bardziej ostrożny w kwestii polegania na czyichkolwiek zapewnieniach - w to miejsce najlepiej poprosić właściciela o fotografię rośliny matecznej i weryfikacją. W innym wypadku zakup może w przyszłości okazać się niespodzianką. Dla przykładu zakupiłem już dość dawno temu młodocianą, rzekomą H. sarracenioides od Carnisany. Chętnie się dzieliła i można ją było do woli sadzonkować. Jeden szkopuł, że po latach "wyrosło" z niej nie wiadomo co, najpewniej krzyżówka heterodoxy. Rośliny w wielu przypadkach są tak do siebie podobne, niekiedy identyczne, że nie sposób dojść czy to ten lokant czy inny, mieszaniec czy czysty gatunek - zawsze będzie się w sferze domysłów. Za parę zaoszczędzonych złotych możemy więc mieć wyrób "czekoladopodobny".

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję dotychczasowych sukcesów i liczę, że od lata do jesieni zapewnisz swoim heliamforom na tyle niskie temperatury, że sobie poradzą. W moich warunkach temperatury rzędu 30 stopni są granicznymi - wyżej już tylko równia pochyła. W kwestii zamieszczonych dotychczas przez Ciebie zdjęć - trudno na ich bazie stwierdzić z pewnością (bo podejrzewam, że odpowiedniego światła aktualnie brak do prawidłowego wykształcenia liści), jednak Twoja H. heterodoxa x nutans wygląda całkiem jak młoda H. minor - tutaj wiele powiedziałoby pochodzenie rośliny, a H. heterodoxa wygląda raczej jak jej krzyżówka, a nie czysty gatunek. Czysta heterodoxa nie powinna wybarwić się w innym miejscu poza łyżką nektarową i krawędzią liścia (poprawcie proszę jeśli się mylę). Choć sprawa tej drugiej mnie nie dziwi, bo mimo rzekomej popularności gatunku (jeden z pierwszych poznanych i opisanych) większość krążących na rynku roślin to mieszańce i trudno tu kogokolwiek winić poza sklepami - na których wydaje się, że należałoby polegać, a wypuszczających takie buble. Osobiście jestem coraz bardziej ostrożny w kwestii polegania na czyichkolwiek zapewnieniach - w to miejsce najlepiej poprosić właściciela o fotografię rośliny matecznej i weryfikacją. W innym wypadku zakup może w przyszłości okazać się niespodzianką. Dla przykładu zakupiłem już dość dawno temu młodocianą, rzekomą H. sarracenioides od Carnisany. Chętnie się dzieliła i można ją było do woli sadzonkować. Jeden szkopuł, że po latach "wyrosło" z niej nie wiadomo co, najpewniej krzyżówka heterodoxy. Rośliny w wielu przypadkach są tak do siebie podobne, niekiedy identyczne, że nie sposób dojść czy to ten lokant czy inny, mieszaniec czy czysty gatunek - zawsze będzie się w sferze domysłów. Za parę zaoszczędzonych złotych możemy więc mieć wyrób "czekoladopodobny".

Helki mają raczej mocne światło, bo na terrarium o podstawie 80x40cm mają 4 świetlówki T5 39w Sylvania Grolux + Sylvania Aquastar.

Z temperaturami myślę że ogarnę, bo terra przeniosłem w głąb pokoju, gdzie nie grzeje słońce, a wszystkie nowe będą trafiać do terrarium ze ścianami z poliwęglanu 10mm, który ma zupełnie inną izolację cieplną, więc będzie łatwiej kontrolować temperatury. Wprawdzie będzie chłodzone tylko mrożona butelką i nawilżaczem ultradźwiękowym, ale myślę że da radę. Już w tym terrarium, które ma tragiczną izolację termiczną, udaje mi sie zbić temperaturę samym nawilżaczem o 3-5*C przy włączonych lampach (które podnoszą temperaturę o jakieś 5 *C). W nowym terra nie będzie grzejących się lamp, więc efekt będzie też lepszy.

Co do tych dwóch heliamfor, to jak mówisz, nie można mieć nigdy pewności. Nawet kupując u Wistuby, zdarzają się wpadki. Ta nutans x heterodoxa była kupowana w sklepie Gady-Gady i szczerze mówiąc, to wybarwia się dokładnie tak, jak nutans x heterodoxa na zdjęciach w internecie. Czerwona łyżka i pojedyncza pręga na "grzbiecie" kielicha. Minorka jest u mnie cała czerwona. Natomiast heterodoxę kupowałem tutaj na forum od użytkownika voorhes. I ta faktycznie, jak teraz się przyjrzałem, wygląda inaczej. łyżka jest wyższa i węższa, a cały kielich lepiej wybarwiony, z drugiej strony ma otwór odpływowy, który o ile pamiętam nie występuje u każdej helki.

H. minor

2pt9kox.jpg

H. heterodoxa

dczok3.jpg

bhp3k.jpg

Miałem nosa zostawiając ten uschnięty odrost. Pojawił się nowy liść ;)

s28poh.jpg

A parapetowa heterodoxa właśnie została wyjęta z folii, która była już tak poszatkowana, że w sumie higrometr wskazywał w środku taką samą wilgotność jak na parapecie (70%)

161jgax.jpg

H. nutans x heterodoxa

11u85k0.jpg

30if15l.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie młode minorki mają najczęściej ten czerwony pas, choć jakie światło takie wybarwienie. W jednym terrarium mam je krwistoczerwone, w innym zielone. Czas pokaże którą roślinę masz, bo w przypadku H. minor trzeba dłużej poczekać aż liście nabiorą charakterystycznego kształtu. H. heterodoxa natomiast z pewnością to nie jest, a kolejne Twoje zdjęcia utwierdzają mnie w tym przekonaniu. O wiele mniejsza łyżka nektarowa, inny jej kształt i wybarwione liście to wpływ innych gatunków - minor lub nutans. Otwór odpływowy jest jedną z cech gatunku H. heterodoxa, jednak jej krzyżówki dziedziczą tę cechę.

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie młode minorki mają najczęściej ten czerwony pas, choć jakie światło takie wybarwienie. W jednym terrarium mam je krwistoczerwone, w innym zielone. Czas pokaże którą roślinę masz, bo w przypadku H. minor trzeba dłużej poczekać aż liście nabiorą charakterystycznego kształtu. H. heterodoxa natomiast z pewnością to nie jest, a kolejne Twoje zdjęcia utwierdzają mnie w tym przekonaniu. O wiele mniejsza łyżka nektarowa, inny jej kształt i wybarwione liście to wpływ innych gatunków - minor lub nutans. Otwór odpływowy jest jedną z cech gatunku H. heterodoxa, jednak jej krzyżówki dziedziczą tę cechę.

No jak widzisz, mam minorkę młodszą od tej nutans x heterodoxa i wygląda zupełnie inaczej, więc myślę, że tutaj może to faktycznie być to co kupiłem. Natomiast z heterodoxą muszę się z tobą zgodzić. Wygląda bardziej jak heterodoxa x minor.

Odnośnik do odpowiedzi

Zazdroszcze ci takiej wilgotności na parapecie. Ja w pokoju(blok) mam wilgotnośc około 30-50%. I to 50% to jest jak pranie w pokoju mi sie suszy

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)
Zazdroszcze ci takiej wilgotności na parapecie. Ja w pokoju(blok) mam wilgotnośc około 30-50%. I to 50% to jest jak pranie w pokoju mi sie suszy

Tylko u mnie dużo robi to, że praktycznie cały obszar 100x50cm na którym rosną rośliny, to 3 duże tacki z wodą, w tym jedna w całości wypełniona keramzytem ;) Ale fakt. Wilgotność jest zacna, czasem aż za bardzo. W porywach sięga do 80% i od czasu do czasu muszę przecierać gumowe uszczelki w szybach okiennych, bo zaczynają łapać pleśń.

Edytowane przez Dieball
Odnośnik do odpowiedzi

Otwór odpływowy jest jedną z cech gatunku H. heterodoxa, jednak jej krzyżówki dziedziczą tę cechę.

Zauważyłem właśnie, że moja H. nutans x heterodoxa nie ma tego otworu. Domyślam się zatem, że jest to jednak jakaś krzyżówka nie uwzględniająca heterodoxy ? Albo może to czysta nutans ?

Odnośnik do odpowiedzi

Być może źle się wyraziłem. Biorąc pod uwagę, że H. heterodoxa posiada otwór odpływowy, istnieje możliwość, że jej potomstwo takowy odziedziczy, co nie musi mieć zawsze miejsca. H. minor dla przykładu go nie posiada, więc mogła mieć większy wpływ w tym przypadku.

Odnośnik do odpowiedzi

Być może źle się wyraziłem. Biorąc pod uwagę, że H. heterodoxa posiada otwór odpływowy, istnieje możliwość, że jej potomstwo takowy odziedziczy, co nie musi mieć zawsze miejsca. H. minor dla przykładu go nie posiada, więc mogła mieć większy wpływ w tym przypadku.

Dzięki. No nie pozostaje nic innego, jak obserwować je dalej. Póki co będę ją oznaczał tak jak ją kupiłem, póki nie będzie pewności, że to coś innego. Natomiast w kwestii samej heterodoxy muszę się zgodzić, że to coś innego. Już po samej łyżce nektarowej widać, że to raczej heterodoxa x minor.

Odnośnik do odpowiedzi