Skocz do zawartości

Rośliny Dieball

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 months later...
  • Odpowiedzi 122
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dawno już żadnego update'u nie było, więc pora na mały sneak peak tego nad czym pracuję:

j674us.jpg

Olbrzymie terrarium górskie, o podstawie 90x40cm i wysokości 150cm.

Na dwóch poziomach będą wisieć dzbaneczniki, a na dnie będą stały heliamfory.

Pozostały mi jeszcze drobne poprawki i czekanie na szyby. Z czasem, zdobędę jeszcze mylar i wyłożę nim ściany od środka. Dojdą też dodatkowe dwie lampy za parę miesięcy, gdy rośliny się rozrosną i nie będę mógł ich już tak ciasno trzymać.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Mam już nowy aparat, więc w miare możliwości zacznę w końcu wrzucać jakieś zdjęcia :)

Kilka na początek:

Drosera graomogolensis

2nao4ci.jpg

Drosera oblanceolata

2ms4tv6.jpg

Dwa gąszcze D. capensis - Red i Albino

2mzgt5i.jpg

28vvqr4.jpg

Dziwaczny (ale fajny!) kielich Heliamphora huberi [bonettia Forest]

2nngar.jpg

Kwitnąca Heliamphora. Kupiona jako heterodoxa, ale to raczej minor (ktoś mnie poprawi?)

e6slc3.jpg

2rxe3wo.jpg

Nieznany dzbanecznik. Zaczynam dochodzić do wniosku, że to może jednak być N. maxima

156g3rp.jpg

Nepenthes singalana 'Belirang'

kci44x.jpg

2a6k1f5.jpg

Sarracenia purpurea subsp. venosa

3585s42.jpg

Sarracenia flava var. flava

(ktoś wie co to za kropki pod daszkiem?)

11r6vlf.jpg

2vvt0nr.jpg

Kwiat Sarracenia minor

29v6up.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Kilka zdjęć na dziś

N. 'Hookeriana' - jedna z pierwszych moich roślin. Padła w zasadzie w ciągu chwili od przyjazdu. Nawet stożek wzrostu jej usechł. Po 4 miesiącach, z uschniętego stożka wzrostu zaczął się wyłaniać nowy i tak oto dzisiaj się w pełni otworzył pierwszy dzbanek (od października) ;)

30iunox.jpg

Piękna Drosera regia od Maćka, rośnie coraz większa.

msf4f8.jpg

Darlingtonia californica - tutaj powiem, że z moich doświadczeń z tą rośliną, odradzam hodowanie jej w domu. Pomimo stosowania forumowych patentów, w formie glinianej donicy ze sphagnum włożonej w większą plastikową donicę wypełnioną keramzytem (po brzegi) i dawania kostek lodu co wieczór, roślina marniała. Zaczęła nawet wypuszczać młodociane liście. To zadecydowało o wystawieniu jej za parapet. Wisi sobie w doniczce oklejonej folią refleksyjną i momentalnie zaczęła rosnąć świetnie. Wszystkie liście widoczne na zdjęciu wypuściła po wystawieniu za okno (jakieś 2 miesiące temu). Żadnych kostek lodu nie daję, przelewam ją porządnie co 1-3 dni zimną wodą i to tyle.

2urw481.jpg

Sarracenia flava var. flava

34q5vfr.jpg

Sarracenia minor - jak ją kupiłem jakieś 2-3 miesiące temu, miała 3 wielkie i wybarwione zeszłoroczne kaptury. No niestety, one już wtedy marniały, więc je ściąłem gdy zaczęły wychodzić nowe. Mają 1/3 wysokości tamtych, ale za to jaki gąszcz!

a14mr4.jpg

Wreszcie moje kapturnice zaczynają jakoś wyglądać. Jednak 11 dniowa podróż z Włoch im trochę zaszkodziła, bo wolno się zbierają i dopiero teraz puszczają pierwsze proste liście. Wcześniej były same phyllodia i jakieś poskręcane kaptury.

Sarracenia leucophylla L43 MK 'Pink upper tube'

34yybkm.jpg

Sarracenia alata A23 'Black Tube' [Desoto National Forest, Mississippi]

2zjkwf7.jpg

Sarracenia rubra RJ5 subsp. jonesii 'Anthocyanin free '

2btmb8.jpg

Sarracenia leucophylla L55 MK 'Tarnok' Mutant flower form [Perdido, Baldwin County, Alabama]

w6rz8w.jpg

Sarracenia rubra 'Yellow flower'

6ssvo2.jpg

W ten weekend odwiedziłem również dokkrb (jeszcze raz serdecznie dziękuję!). Oczywiście, nie muszę mówić jakie wrażenie wywarła na mnie kolekcja Doktora. No i oczywiście przywiozłem trochę skarbów (ku mojemu zaskoczeniu).

Heliamphora folliculata

fd9j7a.jpg

5la2bn.jpg

Heliamphora parva [Cerro Neblina] - zaczęła już puszczać pierwszy nowy liść nawet, a na gapę załapała się Utricularia pubescens ;)

25sls8n.jpg

10ol4cj.jpg

Heliamphora ceracea [Cerro Neblina] - Z tej się cieszę chyba najbardziej i najbardziej się martwiłem, jako że miała jeden liść. Na szczęście idzie już kolejny.

fb94z6.jpg

Heliamphora tatei var. tatei [Cerro Duida]

iqg67k.jpg

Heliamphora cilliata [Lowlands]

11j44l0.jpg

Heliamphora heterodoxa [Gran Sabana]

37dpf.jpg

2zzhht0.jpg

I na koniec Heliamphora huberi [bonettia Forest] od Chromana

nyy9ew.jpg

Edytowane przez Dieball
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Sarracenia flava var. rubricorpa f102mk

WgE1mlQ.jpg

CKd9BUn.jpg

Sarracenia alata Black Tube DeSoto National Forest

urusRUE.jpg

Sarracenia leucophylla 'Tarnok'

H4Lgj9C.jpg

Heliamphora huberi [bonettia Forest] najnowszym kielichem zrobiła mi piękną niespodiankę. Jest pięknie wybarwiony i dwukrotnie większy niż te które miała gdy do mnie przyszła ;)

FwClTOa.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dotarły do mnie szyby, więc zacznę wrzucać więcej zdjęć z terrariów ;)

Na początek nizinne:

NEFgZWE.jpg

Nepenthes bicalcarata 'Red flush'

a5bSXBT.jpg

Nepenthes campanulata - zanim zakupiłem ten okaz, długo zastanawiałem się jak go posadzić. W końcu poszedłem za radami zagranicznych hodowców i wsadziłem go w nieco dłuższą doniczkę, aby mógł wypuścić stolony, wraz ze sporą wapienną skałką. W końcu na takich bezpośrednio rośnie, więc ma to sens i jak widać jest zadowolony ;)

eIepge7.jpg

k5nZDXw.jpg

0DOs4dt.jpg

Nepenthes ampullaria 'Speckled'

VaQ2A0p.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Ok. Oficjalnie, heliamfory mnie lubią :D

Zaskoczyła mnie H. exappendiculata [Araopan Tepui], która mi się strasznie rozrosła. Ma już chyba ze 4 stożki wzrostu i pewnie wkrótce puści jakieś dorosłe kielichy ;)

Poniżej przeskok z 10 grudnia, na stan dzisiejszy:

66TJlEq.jpg

Małe spojrzenie na fragment terrarium górskiego z heliamforami w większych i ujednoliconych doniczkach (11cm):

scjkX0k.jpg

Nooo i jeszcze doniczka pełna siewek N. lowii [Trusmadi] ;)

zQXf8vW.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Nareszcie! Jedna z moich pierwszych helek, a zarazem chyba najrzadsza roślina w mojej kolekcji - Heliamphora exappendiculata [Araopan Tepui] Wypuściła swój pierwszy dorosły kielich! :D

zoddrjw.jpg

LGR6uNp.jpg

RWrE6Fz.jpg

Przy okazji, aklimatyzacja potrafi zbierać swoje żniwo nawet po długim czasie, ale i w uschniętych dzbankach można niekiedy znaleźć coś ciekawego. U mojej bicalcaraty dzbanek usechł, zmieniając jedynie kolor, przez co wygląda trochę jak jakaś czarna odmiana bawna :)

aOhawhw.jpg

d28HBR3.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Moja biurowa ventrata najwyraźniej ma się dobrze :D

kDGu3BR.jpg

QQF3fU3.jpg

5F5PBnx.jpg

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Wiem że niekiedy dzbanki wydzielają pod daszkiem, rzadziej na perystomie, taki lepki nektar. Ale u mojej ventraty pojawia się on w zasadzie wszędzie. Niektóre Dzbanki są nim całe pokryte. Widać też pojedyncze kropelki na wąsach, a nawet na liściach! Co ciekawe, zauważyłem też podobne krople na jednym z moich biurowych storczyków.

Szkodniki raczej mogę wykluczyć, bo jest to dosyć hermetyczne środowisko, gdzie nie da się nawet otworzyć okien. Czy to możliwe że rośliny są wyglodniałe? Bo ventrata nic nie ma okazji złapać, a storczyka nie nawożę w żaden sposób.

O ile takie wzmożone wydzielanie nektaru u wygłodniałej ventraty jeszcze mogę zrozumieć, to storczyk wprawia mnie w zakłopotanie.

Edytowane przez Dieball
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Już dawno niczego nie wrzucałem, więc od dzisiaj zacznę prezentować cały mój grow-space :)

Zacznijmy od parapetu:

LAYeh4f.jpg

Musiałem już zamontować dwie świetlówki, bo dni coraz krótsze, a i dni pochmurne i światła jest coraz mniej.

N. 'Bloody Mary'

IKtLj02.jpg

bSbwhr0.jpg

N. truncata

NfWdJGz.jpg

N. 'Miranda'

oGnvkjM.jpg

XRfffvb.jpg

W górnym rzędzie wiszą sobie N. albomarginata Red, N. spectabilis x ventricosa i:

N. ventricosa x ovata

1xojeS2.jpg

N. 'Hookeriana'

ad6pHHG.jpg

Fyz85e4.jpg

Na samym parapecie obecnie rośnie sobie N. ventrata, którą przyniosłem z pracy i prezentowałem w moim poprzednim poście, N. 'Rebecca Soper' która coś nie kwapi się do dzbankowania, oraz:

U. sandersonii

Ij2K0lj.jpg

U. livida

oXtYs5w.jpg

D. regia

pIWvJeA.jpg

A za oknem są dwie 80cm donice z kapturnicami. Dzisiaj niestety będą zdjęcia jednej. Druga może będzie jutro, jeśli będziemy mieli słoneczny poranek ;)

uN9Ahap.jpg

Sarracenia alata [Angelina county, Texas]

Xc1XFKn.jpg

S. 'Chelsonii'

dSBGM7X.jpg

S. flava var. flava

S. 'leucophylla Hybrid type A' (Extreme plants)

PliQCL8.jpg

S. rubra RG02 PW subsp. gulfensis f. heterophylla [Yellow River, Florida]

z9Lxxzr.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj kolejna część mojej hodowli: regał.

Są to dwie półki, owinięte odblaskową folią mylar. Niższa półka oświetlana jest panelem led 36w (polecam lampy od emdine'a :) ) a górna to (na razie) dwie lampki biurkowe, z czego jedna ma żarówkę Philips Tornado 20w, a druga ledową 10w z Roraimy. Ogółem mogę powiedzieć, że nie warto inwestować w żarówki ledowe. Rośliny już mi lepiej rosły pod jedną Tornado, niż pod dwoma 10w ledami. Nie wiem czy to kwestia tego, że ledy używane w tych żarówkach są słabej jakości, czy co, bo lampka led 12w od emdine'a również dawała lepsze efekty niż dwie takie żarówki. No ale wracając do regału - na dolnej półce są przede wszystkim muchołówki, U. longifolia i tymczasowo S. Stevensii i S. psitaccina, oraz pospolite rosiczki, których próbuję się pozbyć, aby było miejsce na ciekawsze okazy. Rośliny z górnej półki znikną wszystkie, bo w większości są to rosiczki, które są do oddania i rośliny współlokatorki, którymi chwilowo się opiekuję. Docelowo mają tam stanąć ładne okrągłe doniczki, z ciekawszymi gatunkami rosiczek.

ZmN602F.jpg

69MYQlg.jpg

Drosera x 'Snyderi'

G9sVwNX.jpg

Drosera coccicaulis

syhxxJQ.jpg

Cephalotus follicularis - należący do mojej współlokatorki

MRcNcdz.jpg

I mój - odrost z liścia, rośliny powyżej

Wi14fyK.jpg

cOkNopy.jpg

Donica z 'pospólstwem'

C1EjqHa.jpg

Dionaea muscipula 'Dutch'

Wlyj0nZ.jpg

Drosera capillaris

JYNY0lU.jpg

Dionaea muscipula 'Kaufland' (typical to nie jest, ale nie mogę się doszukać co to za kultywar)

ZPvGXcs.jpg

Dionaea muscipula 'Akai Ryu'

Z70dLYB.jpg

Utricularia longifolia - pięknie mi się rozrosła, puszcza już pierwszy liść kwiatowy i coś czuję, że ta doniczka do bonsai w której rośnie, wkrótce stanie się jedną z moich ulubionych :D

7sQV4w4.jpg

Odnośnik do odpowiedzi