Skocz do zawartości

Rośliny Dieball

Rekomendowane odpowiedzi

Dieball nie chce cię martwić ale wątpię czy skiełkują Ci w terrarium żurawina błotna, a tym bardziej widłak wroniec. Po pierwsze nasiona wymagają stratyfikacji i bardzo słabo kiełkują nawet w ogrodowym torfowisku. Po drugie nawet jak coś wyrośnie to szybko padnie bo wymagają one chłodu zimą. Jeżeli chcesz mieć już żurawinę to tylko i wyłącznie na ogrodzie i to najlepiej z sadzonek, nie z nasion. A widłak wroniec jest gatunkiem dość trudnym w uprawie, ale da się go hodować. Wroniec jest jednak najłatwiejszym z rodzimych gatunków widłaków w uprawie. A co do wrońca wysiewałeś zarodniki czy już gotowe rozmnóżki?

Co do terrarium to robi wrażenie, jest po prostu genialne ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 122
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Wygląda fajnie, ale jak zarośnie mszakami będzie jeszcze lepiej.

To drzewkowate co widzę w terra to najprawdopodobniej wrzos. A odnośnie żurawiny, to muszę przyznać że zupełnie nie przeszkadzają jej braki zimowania, u mnie niestety już cztery lata rośnie w zbiornikach nizinnych, podobnie jak w nizinnym boksie w szklarni - a liczyłem że bez zimowania padnie zaraz po roku, teraz muszę ją tępić bo zarasta wszystko, więc trzeba z nią ostrożnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się, że moja inwencja twórcza spotyka się z pozytywnym odbiorem :)

Dzięki Heliamfan, pewnie skorzystam jeśli masz spirocalyx i solaris. Możesz mi podesłać ceny na pw, jak coś, ale nie wiem czy teraz będę brać, czy bardziej pod koniec listopada, bo mam zaplanowane inne wydatki na wcześniej.

Co do pływaczy, to bez obaw, jest U. pubescens i to dosyć rozrośnięty, tylko trochę nieśmiały. W zasadzie wszędzie, poza środkiem, który był przerabiany. Jak mi się bardziej rozrośnie, to mogę tam spróbować wprowadzić U. quelchii.

GRODsAS.jpg

BS0iaB9.jpg

Odnośnie pasażerów na gapę, to trafił mi się idealny zestaw, bo dokładnie czegoś takiego mi brakowało w tym terrarium.

Żurawina bardzo fajnie mi rośnie, ale niestety, ucierpiała w trakcie przerabiania na tyle, że nie było sensu jej wsadzać z powrotem. Jako że z tych płożących się 'pnączy' wypuszcza co kawałek korzonki, to pociąłem ją na fragmenty i wyłożyłem na świeżym torfowcu.

Axkkrah.jpg

Paproć (muszę się zabrać za identyfikację, ale nie chce mi się szukać moich starych kluczy z botaniki)

DXNrCN9.jpg

Zbliżenie na 'drzewko'

wwYj9zs.jpg

kWXcahJ.jpg

Wybaczcie jakość zdjęć, ale telfon jakoś lepiej łapie balans bieli pod tym światłem.

Edytowane przez Dieball
Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę świetnie to wygląda. Nawet żurawinka wygląda na zadowoloną :D

A jak Dokkrb napisał że rośnie u niego jak szalona bez zimowania, to może i ja poeksperymentuję ;)

A to drzewko to 100% wrzos, ciekaw jestem jak i on sobie poradzi. U mnie wrzosy nasiewają się na potęgę w intermediach :)

Edytowane przez Drapieżnik2000
Odnośnik do odpowiedzi

Jako że pojawiła się w Roraimie możliwość płatności na raty, a ja pracuję nad zbudowaniem mojej wiarygodności kredytowej, to zawitało do mnie kilka nowych roślin :)

Póki co w zasadzie nie ma co pokazywać, poza Nepenthes mirabilis var. globosa x hamata, która już teraz jest czadowa. Nazwijmy ją umownie "Globata" żeby oszczędzić sobie pisania :)

Jh16z88.jpg

O6h9mIl.jpg

TiERkpb.jpg

1PO2o6K.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj wrzucam kilka tłustoszy :) Niestety, trochę mi się pomieszały i części z nich nie jestem pewien, więc jestem otwarty na sugestie oznaczenia.

P. cyclosecta

EYSGHbm.jpg

Pinguicula 'Aphrodite'

Gi0eQrc.jpg

Pinguicula 'El Mirador'

MiwrZnu.jpg

Pinguicula laueana

7dYODvV.jpg

KBS9iwP.jpg

Pinguicula emarginata

aK62AVz.jpg

Tutaj właśnie nie jestem pewien, ale myślę, że to może być Pinguicula gracilis x emarginata

m5v6rIK.jpg

Po lewej Pinguicula agnata x jaumavensis, prawej Pinguicula 'Tina' i na dole Pinguicula ehlersiae [santa Catarina]

zq4vPpA.jpg

YLE2re7.jpg

Pinguicula gracilis (?)

2Pz0mb7.jpg

Pinguicula 'Nie mam pojęcia' :)

U55C51O.jpg

Pinguicula ehlersiae [santa Catarina]

J3fKVWK.jpg

Pinguicula 'Tempa'

Sd8sHje.jpg

Pinguicula agnata x jaumavensis

kB85Knl.jpg

Tutaj nie wiem. Debbertiana albo esseriana?

V5AeulL.jpg

Pinguicula agnata x gypsicola

GBi4WFq.jpg

I na dokładkę kupowana w ciemno muchołówka. Chyba Dentate.

4wR97Wq.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Wreszcie się zebrałem i skombinowałem kawałek czarnego materiału, do wykorzystania w tle zdjęć. Jeszcze będę musiał się wprawić z odpowiednim pozycjonowanie źródła światła, ale widzę że będzie coś z tego :D

Drosera regia

ian7epd.jpg

Tutaj chciałbym powidzieć, że regia wcale trudną rośliną nie jest, jeśli tylko odpowiednio się ją posadzi i tutaj odeślę do poradnika Cephalotusa bo dokładnie w ten sposób hoduję swoją. Choć przyznam, że początkowo gdy do mnie dotarła, w kwietniu, to z lenistwa i braku czasu posadziłem ją w czystym torfie, w plastikowym kubku :D Obecnie też zbytnio uwagi do niej nie przywiązuję. Dolewam tylko wody do podstawki, ale światła za dużo nie ma bo dzień krótszy a doświetlana na południowo wschodnim (bardziej wschodnim) parapecie nie jest. Wychodzę z założenia że skoro rośnie sobie dobrze, to lepiej nie ruszać.

Jako ciekawostka, zdjęcie z pierwszego dnia u mnie:

22s0yA2.jpg

Edytowane przez Dieball
Odnośnik do odpowiedzi

Iglacy napisał:
Cudne fotki, jak i same tłustosze, teraz tylko czekać, aż będzie ich więcej :)

Dzięki :)

A tłustoszy już jest więcej, tylko maleństw nie fotografowałem. P. agnata x jaumavensis, P. ehlersiae [ixmiquilpan], P. Tina i P. reticulata mam już po minimum 5 sztuk nadwyżki. Pewnie wiosną będę oferował.

Odnośnik do odpowiedzi

Drosera latifolia [itarare, Sao Paulo, Brazil] - niestety, pod ledami ciężko się robi zdjęcia :/

ExRxb1B.jpg

Heliamphora 'Midoxa' - moja pierwsza helka

7fuYY9s.jpg

Heliamphora cilliata

vggunF6.jpg

Heliamphora hubri [bonettia Forest]

yjeZuNn.jpg

Heliamphora exappendiculata [Amuri Tepui]

bSVU607.jpg

Heliamphora exappendiculata [ChimantaTepui]

pfjfrVa.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Dwa miesiące już nic w tym temacie nie postowałem, więc czas na mały update :)

Dzisiaj głównie rosiczkowo.

Drosera ordensis x falconeri

G8g492e.jpg

ggZOuTl.jpg

Drosera paradoxa

L5cZTV6.jpg

KS4N5EC.jpg

Drosera rupicola (ciekawostka - rośnie mi ona w jakiś 23*C)

iD2mvGr.jpg

A na dokładkę Heliamphora huberi [bonettia Forest]

4CkkViK.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj z kolei kilka dzbaneczników :)

Nepenthes aristolochioides

vsdTuTc.jpg

EOFzjHo.jpg

Nepenthes petiolata? diatas? Ktoś pomoże rozpoznać? Brzegi liści są delikatnie owłosione

IcSydS6.jpg

HSHNMRY.jpg

Nepenthes spectabilis x ventricosa

ols8kI3.jpg

RBIFah5.jpg

lq2DgJP.jpg

Nepenthes fusca ? Tutaj ponownie proszę o radę

96oleNi.jpg

Nepenthes singalana [belirang]

KiJtr9b.jpg

hyJUM0y.jpg

qEUyRum.jpg