Drapieżnik2000 Napisano 16 Października 2016 Share Napisano 16 Października 2016 Dieball nie chce cię martwić ale wątpię czy skiełkują Ci w terrarium żurawina błotna, a tym bardziej widłak wroniec. Po pierwsze nasiona wymagają stratyfikacji i bardzo słabo kiełkują nawet w ogrodowym torfowisku. Po drugie nawet jak coś wyrośnie to szybko padnie bo wymagają one chłodu zimą. Jeżeli chcesz mieć już żurawinę to tylko i wyłącznie na ogrodzie i to najlepiej z sadzonek, nie z nasion. A widłak wroniec jest gatunkiem dość trudnym w uprawie, ale da się go hodować. Wroniec jest jednak najłatwiejszym z rodzimych gatunków widłaków w uprawie. A co do wrońca wysiewałeś zarodniki czy już gotowe rozmnóżki? Co do terrarium to robi wrażenie, jest po prostu genialne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 16 Października 2016 Autor Share Napisano 16 Października 2016 Źle mnie zrozumiałeś Wysiane są tylko te 3 rosiczki, a widłak i żurawina już sobie rosną. Załapały się na gapę w torfowcu od dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 16 Października 2016 Share Napisano 16 Października 2016 Zapowiada się fajnie, na mój gust brakuje pływaczy . Mogę pomóc z rosiczkami z SA jak coś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 16 Października 2016 Share Napisano 16 Października 2016 Wygląda fajnie, ale jak zarośnie mszakami będzie jeszcze lepiej. To drzewkowate co widzę w terra to najprawdopodobniej wrzos. A odnośnie żurawiny, to muszę przyznać że zupełnie nie przeszkadzają jej braki zimowania, u mnie niestety już cztery lata rośnie w zbiornikach nizinnych, podobnie jak w nizinnym boksie w szklarni - a liczyłem że bez zimowania padnie zaraz po roku, teraz muszę ją tępić bo zarasta wszystko, więc trzeba z nią ostrożnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 16 Października 2016 Autor Share Napisano 16 Października 2016 (edytowane) Cieszę się, że moja inwencja twórcza spotyka się z pozytywnym odbiorem Dzięki Heliamfan, pewnie skorzystam jeśli masz spirocalyx i solaris. Możesz mi podesłać ceny na pw, jak coś, ale nie wiem czy teraz będę brać, czy bardziej pod koniec listopada, bo mam zaplanowane inne wydatki na wcześniej. Co do pływaczy, to bez obaw, jest U. pubescens i to dosyć rozrośnięty, tylko trochę nieśmiały. W zasadzie wszędzie, poza środkiem, który był przerabiany. Jak mi się bardziej rozrośnie, to mogę tam spróbować wprowadzić U. quelchii. Odnośnie pasażerów na gapę, to trafił mi się idealny zestaw, bo dokładnie czegoś takiego mi brakowało w tym terrarium. Żurawina bardzo fajnie mi rośnie, ale niestety, ucierpiała w trakcie przerabiania na tyle, że nie było sensu jej wsadzać z powrotem. Jako że z tych płożących się 'pnączy' wypuszcza co kawałek korzonki, to pociąłem ją na fragmenty i wyłożyłem na świeżym torfowcu. Paproć (muszę się zabrać za identyfikację, ale nie chce mi się szukać moich starych kluczy z botaniki) Zbliżenie na 'drzewko' Wybaczcie jakość zdjęć, ale telfon jakoś lepiej łapie balans bieli pod tym światłem. Edytowane 16 Października 2016 przez Dieball Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 17 Października 2016 Share Napisano 17 Października 2016 (edytowane) Naprawdę świetnie to wygląda. Nawet żurawinka wygląda na zadowoloną A jak Dokkrb napisał że rośnie u niego jak szalona bez zimowania, to może i ja poeksperymentuję A to drzewko to 100% wrzos, ciekaw jestem jak i on sobie poradzi. U mnie wrzosy nasiewają się na potęgę w intermediach Edytowane 17 Października 2016 przez Drapieżnik2000 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 20 Października 2016 Autor Share Napisano 20 Października 2016 Jako że pojawiła się w Roraimie możliwość płatności na raty, a ja pracuję nad zbudowaniem mojej wiarygodności kredytowej, to zawitało do mnie kilka nowych roślin Póki co w zasadzie nie ma co pokazywać, poza Nepenthes mirabilis var. globosa x hamata, która już teraz jest czadowa. Nazwijmy ją umownie "Globata" żeby oszczędzić sobie pisania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 26 Października 2016 Autor Share Napisano 26 Października 2016 Dzisiaj wrzucam kilka tłustoszy Niestety, trochę mi się pomieszały i części z nich nie jestem pewien, więc jestem otwarty na sugestie oznaczenia. P. cyclosecta Pinguicula 'Aphrodite' Pinguicula 'El Mirador' Pinguicula laueana Pinguicula emarginata Tutaj właśnie nie jestem pewien, ale myślę, że to może być Pinguicula gracilis x emarginata Po lewej Pinguicula agnata x jaumavensis, prawej Pinguicula 'Tina' i na dole Pinguicula ehlersiae [santa Catarina] Pinguicula gracilis (?) Pinguicula 'Nie mam pojęcia' Pinguicula ehlersiae [santa Catarina] Pinguicula 'Tempa' Pinguicula agnata x jaumavensis Tutaj nie wiem. Debbertiana albo esseriana? Pinguicula agnata x gypsicola I na dokładkę kupowana w ciemno muchołówka. Chyba Dentate. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 14 Listopada 2016 Autor Share Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) Wreszcie się zebrałem i skombinowałem kawałek czarnego materiału, do wykorzystania w tle zdjęć. Jeszcze będę musiał się wprawić z odpowiednim pozycjonowanie źródła światła, ale widzę że będzie coś z tego Drosera regia Tutaj chciałbym powidzieć, że regia wcale trudną rośliną nie jest, jeśli tylko odpowiednio się ją posadzi i tutaj odeślę do poradnika Cephalotusa bo dokładnie w ten sposób hoduję swoją. Choć przyznam, że początkowo gdy do mnie dotarła, w kwietniu, to z lenistwa i braku czasu posadziłem ją w czystym torfie, w plastikowym kubku Obecnie też zbytnio uwagi do niej nie przywiązuję. Dolewam tylko wody do podstawki, ale światła za dużo nie ma bo dzień krótszy a doświetlana na południowo wschodnim (bardziej wschodnim) parapecie nie jest. Wychodzę z założenia że skoro rośnie sobie dobrze, to lepiej nie ruszać. Jako ciekawostka, zdjęcie z pierwszego dnia u mnie: Edytowane 14 Listopada 2016 przez Dieball Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 14 Listopada 2016 Share Napisano 14 Listopada 2016 Cudne fotki, jak i same tłustosze, teraz tylko czekać, aż będzie ich więcej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 14 Listopada 2016 Autor Share Napisano 14 Listopada 2016 Cudne fotki, jak i same tłustosze, teraz tylko czekać, aż będzie ich więcej Dzięki A tłustoszy już jest więcej, tylko maleństw nie fotografowałem. P. agnata x jaumavensis, P. ehlersiae [ixmiquilpan], P. Tina i P. reticulata mam już po minimum 5 sztuk nadwyżki. Pewnie wiosną będę oferował. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 14 Listopada 2016 Autor Share Napisano 14 Listopada 2016 Drosera latifolia [itarare, Sao Paulo, Brazil] - niestety, pod ledami ciężko się robi zdjęcia :/ Heliamphora 'Midoxa' - moja pierwsza helka Heliamphora cilliata Heliamphora hubri [bonettia Forest] Heliamphora exappendiculata [Amuri Tepui] Heliamphora exappendiculata [ChimantaTepui] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 16 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2017 Dwa miesiące już nic w tym temacie nie postowałem, więc czas na mały update Dzisiaj głównie rosiczkowo. Drosera ordensis x falconeri Drosera paradoxa Drosera rupicola (ciekawostka - rośnie mi ona w jakiś 23*C) A na dokładkę Heliamphora huberi [bonettia Forest] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 18 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2017 Dzisiaj z kolei kilka dzbaneczników Nepenthes aristolochioides Nepenthes petiolata? diatas? Ktoś pomoże rozpoznać? Brzegi liści są delikatnie owłosione Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes fusca ? Tutaj ponownie proszę o radę Nepenthes singalana [belirang] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 18 Stycznia 2017 Share Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Super rośliny, dzbaneczniki to moje ulubione rośliny mięsożerne Edytowane 18 Stycznia 2017 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi