youngroscoe Napisano 13 Listopada 2015 Share Napisano 13 Listopada 2015 Witam, jestem posiadaczem muchołówki od wczoraj, czy mogę ją całą dobę trzymać na dworze skoro jest teraz tak ciepło? (Noce 7-9 stopni) to moja pierwsza styczność i jestem zielony. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 13 Listopada 2015 Share Napisano 13 Listopada 2015 Siema. Tak, póki co, możesz ją trzymać cały czas na dworze. Sprawdzaj jednak codziennie prognozy, nie radzę zostawiać jej tam niezabezpieczonej, gdy przewidywane będą temperatury ujemne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
youngroscoe Napisano 13 Listopada 2015 Autor Share Napisano 13 Listopada 2015 Wielkie dzięki za odpowiedź, zawsze chciałem mieć taką roślinkę dlatego wolałem zapytać, a czy jakoś ją doświetlać czy coś czy zostawić światło słoneczne? dni są ostatnio bardzo ładne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daner Napisano 13 Listopada 2015 Share Napisano 13 Listopada 2015 Dopóki jest ciepło światło słoneczne będzie najlepsze, jak przyjdą mrozy musisz pomyśleć o innym miejscu na roślinę, im będzie chłodniejsze tym mniej muchołówka potrzebuje światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
youngroscoe Napisano 14 Listopada 2015 Autor Share Napisano 14 Listopada 2015 Dopóki jest ciepło światło słoneczne będzie najlepsze, jak przyjdą mrozy musisz pomyśleć o innym miejscu na roślinę, im będzie chłodniejsze tym mniej muchołówka potrzebuje światła. dzięki! moja muchołówka stoi na dworze skoro są dodatnie, temperatury, ale zauważyłem, że pozamykały jej się pułapki? czy to możliwe, że ma z tym jakiś związek wiatr, który w nocy był dość silny ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
youngroscoe Napisano 15 Listopada 2015 Autor Share Napisano 15 Listopada 2015 Nadal stoi na dworze ale widzę, że oprócz deszczu dość poważnie wieje, czy może tak zostać czy wziąć ją do domu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 15 Listopada 2015 Share Napisano 15 Listopada 2015 Spokojnie, oprócz za niskiej temperatury, chyba tylko grad spowodowałby wymierne straty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
youngroscoe Napisano 18 Listopada 2015 Autor Share Napisano 18 Listopada 2015 Hej mam kolejne kilka pytań odnośnie mojego podopiecznego, mianowicie pytanie nr jeden czy poziom wody jest wystarczający? (zdj 1) dodam, że cały czas pada więc w razie czego deszczówka też robi swoje, nr dwa, zauważyłem że dwa liście zrobiły się czarne dziś rano (zdj 2), nr trzy, na jednym z liści pojawiło się dziwne białe coś? (zdj 3) załączam zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 18 Listopada 2015 Share Napisano 18 Listopada 2015 (edytowane) Powiedz mi proszę czy przeczytałeś kiedykolwiek, chociaż jeden poradnik lub instrukcje uprawy-zimowania mucholowek? Jesli nie, to przeszukaj to forum lub wujka google wpisując "mucholowka okres spoczynku" Na pewno znajdziesz tam odpowiedz, apropo wymaganej wilgotnosci podłoża o tej porze roku A co do czernienia liści, temat ten byl poruszany na tym forum juz milion razy. Poszukaj, a znajdziesz. pozdrawiam. Edytowane 18 Listopada 2015 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
youngroscoe Napisano 18 Listopada 2015 Autor Share Napisano 18 Listopada 2015 (edytowane) Powiedz mi proszę czy przeczytałeś kiedykolwiek, chociaż jeden poradnik lub instrukcje uprawy-zimowania mucholowek? Jesli nie, to przeszukaj to forum lub wujka google wpisując "mucholowka okres spoczynku" Na pewno znajdziesz tam odpowiedz, apropo wymaganej wilgotnosci podłoża o tej porze roku A co do czernienia liści, temat ten byl poruszany na tym forum juz milion razy. Poszukaj, a znajdziesz. pozdrawiam. Oczywiście starałem się czytać i szukać i tak też zrobiłem, ale z racji tego że jest to moja pierwsza roślinka tego typu stwierdziłem po prostu, że wrzucenie faktycznych zdjęć będzie dobrym pomysłem, bo ktoś kto zna się na tym bardziej niż ja lepiej mi doradzi, zwłaszcza, że nie do końca mam pewność.. w końcu niby okres kiedy powinno się trzymać wewnątrz a jednak pogoda póki co jest dość sprzyjająca to samo w kwestii nalotu, z racji tego, że to moje pierwsze doświadczenie nie jestem pewien czy to pleśń czy nie. Tak czy siak dzięki. Edytowane 18 Listopada 2015 przez youngroscoe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 18 Listopada 2015 Share Napisano 18 Listopada 2015 (edytowane) To coś wygląda jak porost/grzyb, albo pierwszy lepszy paproch, który przykleił się do pułapki. Raczej nie jest to pleśń. (atakuje ona martwe liście lub glebę) Zetrzyj to coś chusteczką lub ręcznikiem papierowym (i sprawdź, jeśli to coś w ogóle żyje, czy nie wżarło się w tkankę rośliny). I tyle. Edytowane 18 Listopada 2015 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
youngroscoe Napisano 18 Listopada 2015 Autor Share Napisano 18 Listopada 2015 To coś wygląda jak porost/grzyb, albo pierwszy lepszy paproch, który przykleił się do pułapki. Raczej nie jest to pleśń. (atakuje ona martwe liście lub glebę) Zetrzyj to coś chusteczką lub ręcznikiem papierowym (i sprawdź, jeśli to coś w ogóle żyje, czy nie wżarło się w tkankę rośliny). I tyle. Dzięki wielkie, teraz nurtuje mnie kwestia wody, bo niby wszędzie napisane jest "ograniczać podlewanie" czyli ma sobie stać w wodzie tak jak stoi i nie dolewać czy całkowicie wylać te wodę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 18 Listopada 2015 Share Napisano 18 Listopada 2015 Dzięki wielkie, teraz nurtuje mnie kwestia wody, bo niby wszędzie napisane jest "ograniczać podlewanie" czyli ma sobie stać w wodzie tak jak stoi i nie dolewać czy całkowicie wylać te wodę? Inaczej zmniejszyć częstotliwość z jaką podlewasz roślinę, jak normalnie powiedzmy jest raz na 4-5 dni to tutaj będzie powiedzmy raz na dwa tygodnie na przykład, ale to też zależy od temperatury tak aby np nie przesuszyć rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 27 Listopada 2015 Share Napisano 27 Listopada 2015 Stosowałem z pozytywnym skutkiem prostą zasadę - latem stoi w wodzie, zimą bez wody, ale wilgotne (byle nie za bardzo) podłoże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floramis Napisano 3 Grudnia 2015 Share Napisano 3 Grudnia 2015 Koledzy, spokojnie youngroscoe pyta na spokojnie, bo nie wie, bo nie jest pewny, może nie doczytał czegoś, a wy go napastujecie zamiast dać prostą odpowiedź Co z tym "pseudo grzybem" starłeś to czy się nie udało? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi