kamil.sagan Napisano 20 Listopada 2015 Share Napisano 20 Listopada 2015 Witam, Mam ok 30 świeżych nasion Darlingtoni kalifornijskiej i chciałbym je wysiać. Nie wiem czy konieczna jest stratyfikacja przez kilka tygodni czy może wystarczy namoczenie na 24h w ga3. Czy ma ktoś doświadczenie w tym temacie i mógłby mi coś doradzić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 20 Listopada 2015 Share Napisano 20 Listopada 2015 Sam niestety nie miałem okazji, ale w jednym z poradników przeczytałem: "One more thing before you start planting... If you are starting seeds of Sarracenia, Darlingtonia, cold temperate Drosera, or cold temperate Pinguicula and you are not going to put the planted pots outside for the winter, you need to stratify the seeds in the refrigerator first." http://www.carnivorousplants.org/howto/Pro...on/SeedsSBS.php Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Listopada 2015 Share Napisano 20 Listopada 2015 Ja do wszystkich nasion wymagających stratyfikacji stosuję dobowe moczenie w GA3 (1mg/ml) i to się sprawdza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 20 Listopada 2015 Share Napisano 20 Listopada 2015 Sorki ze odchodzę lekko od tematu gdzie można kupić GA3 bo nigdzie na rynku bo kupowałem na allegro ale mój sprzedający nie sprowadza preparatu powodem małego popytu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 20 Listopada 2015 Share Napisano 20 Listopada 2015 Sorki ze odchodzę lekko od tematu gdzie można kupić GA3 bo nigdzie na rynku bo kupowałem na allegro ale mój sprzedający nie sprowadza preparatu powodem małego popytu. Jest oferta w dziale "sprzedam" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 20 Listopada 2015 Share Napisano 20 Listopada 2015 Z20nasion wyrosło mi 5bez ga3 tylko stratyfikacja. Stratyfikacja w piwnicy od stycznia(nabycie nasion) i na koniec marca do szklarni. Większy problem mam z cefalami. Psia krwia kilka podejść i nic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 20 Listopada 2015 Share Napisano 20 Listopada 2015 Z20nasion wyrosło mi 5bez ga3 tylko stratyfikacja. Stratyfikacja w piwnicy od stycznia(nabycie nasion) i na koniec marca do szklarni. Większy problem mam z cefalami. Psia krwia kilka podejść i nic Z tego co słyszałem, to rozmnażając cefalotusy, to warto trzymać je bądź ile i być cierpliwym. Czy to nasiona, czy to liście/dzbanki. Na yt jest filmik w którym gość pokazuje jak rozsadza cefale i wspomina tam, że kiedyś mu wykiełkowały chyba po 4 miesiącach i po tym, jak dzbanki zgniły Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 21 Listopada 2015 Autor Share Napisano 21 Listopada 2015 Dziękuję za rady. Spróbuję zatem część w ga3 i zobaczymy czy się uda, a jak nie to resztę będę stratyfikował Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi