Skocz do zawartości

Heliamfory

Rekomendowane odpowiedzi

Oto kilka zdjęć H. folliculata i H. heterodoxa. Niestety, jak już wspomniałem w innym temacie, część została uszkodzona przez grad. M. in. z tego powodu przeniosłem je do domu, chociaż okazało się również, iż dla heliamfor na zewnątrz jest za ciepło i jest za mała wilgotność powietrza (spowolniony wzrost i uschnięte liście).

Mogę również zrobić fotografie innych roślin, jeżeli byliby chętni.

overviewfw7.jpg

Widok ogólny.

hfolliculata2dl9.jpg

H. folliculata w centrum i po lewej, po prawej H. heterodoxa.

hfolliculata1hz7.jpg

H. folliculata, w centrum świeżo otwarty dzbanek.

Edytowane przez Juliusz
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dzięki za uznanie. W takim razie zamieszczam jeszcze 3 zdjęcia, chociaż nie tak kolorowe jak poprzednie.

14229214em4.jpg

C. follicularis 'Giant'.

palpinapvulgarismn3.jpg

P. vulgaris i P. alpina.

hheterodoxaso2.jpg

H. heterodoxa.

Edytowane przez Juliusz
Odnośnik do odpowiedzi

Hodowla jest opisana w tamacie Heliamfora.

Rośliny trzymam w swego rodzaju ,,akwarium'' (lub terrarium, jak kto woli).

Mech mam z różnych źródeł i różne są jego gatunki. Tam, gdzie rośnie największa H. folliculata, to jest mech torfowiec.

Odnośnik do odpowiedzi

• 8 months later...

Ponieważ bardzo wiele osób pytało się, kiedy umieszczę na Forum następne zdjęcia heliamfor, postanowiłem kilka z nich zrobić już teraz. Niestety promienie słoneczne o tej porze roku nie padają tak, żeby dobrze oświetlić wszystkie rośliny, tak więc fotografie przedstawiają heliamfory pod sztucznym oświetleniem, które sprawiłem sobie trochę ponad miesiąc temu (dlatego wiele liści nadal wygląda, jakby miały za mało światła). Znacznie lepiej będzie w maju/czerwcu, kiedy dojdą również nowe gatunki - wtedy mam zamiar zrobić wiele porządnych zdjęć.

Aktualnie w naturalnym świetle słonecznym (porannym) przedstawiam tylko cefalotusa i zbiór rosiczek.

Największe heliamfory na zdjęciach to H. folliculata, która (co ciekawe) rośnie znacznie lepiej od H. heterodoxa.

overview2kh7.jpg

Widok ogólny na terrarium.

half1vg9.jpg

Widok z góry - część lewa.

half2ne6.jpg

Widok z góry - część prawa.

hfolliculata3rj8.jpg

Największy okaz H. folliculata - dzbanki ponad 20 cm wysokości.

85488381qp1.jpg

Zbliżenie małego okazu C. follicularis 'Giant'.

droserasjv9.jpg

I jeszcze krótki rzut na okno z rosiczkami (po prawej D. madagascariensis, w centrum D. spatulata) i cefalotusami.

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie nic nie robię, aby obniżyć temperaturę. Dzięki temu, iż terrarium jest przy oknie temperatura sama spada o 2 do 4*C w nocy. Tylko w lecie włączam fogger na całą noc.

Odnośnik do odpowiedzi

Kulturka :P Piękne roślinki zwłaszcza Cefalotus :)

Zainteresowały mnie P.vulgaris i P. alpina. Uprawiasz je tak jak tłustosze meksykańskie ? ? ? To rodzime gatunki dlatego pewnie wymagaja okresu spoczynku. Byłbym wdzieczny jesli napisałbyś cos więcej o tych roslinkach :) Przedewszystkim skąd je pozyskałeś :P

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.