Skocz do zawartości

Heliamfory

Rekomendowane odpowiedzi

Tłustosze trzymam na zewnątrz, w dużej perforowanej donicy umieszczonej na brzegu stawku (oczywiście zanurzonej częściowo w wodzie). Podłoże to mieszanka torfu, perlitu, torfowca oraz niewielkiej ilości ziemi z ogrodu i węglanu wapnia w celu uzyskania wyższego pH. Rośliny pozyskałem od znajomego z okolicy.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

kurcze super roślinki ale u mnie nie ma chyba odpowiednich warunków dla tej rośliny bo mam cąły czas w domu temp. 20-21 stopni i w terra jest tak samo i wilgotnosc w tera w dzień to 60& a w nocy 70-75%

Odnośnik do odpowiedzi

Tłustosze trzymam na zewnątrz, w dużej perforowanej donicy umieszczonej na brzegu stawku (oczywiście zanurzonej częściowo w wodzie). Podłoże to mieszanka torfu, perlitu, torfowca oraz niewielkiej ilości ziemi z ogrodu i węglanu wapnia w celu uzyskania wyższego pH. Rośliny pozyskałem od znajomego z okolicy.

Spoko :) Tez mam staw koło domu ale nie mam tłustoszy :) Rozumię ze zimowały na zewnątrz i nie były wnoszone do domu na zime. Jeszcze jedno jak głęboko jest zanurzona doniczka w wodzie. Jesli do0brze wnioskuje to woda ze stawu jest odpowiednia dla takich roślin ? ? ?

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

Miecio, temperatura jest ok, ale wilgotność zawsze musi wynosić ponad 90% - pod tym względem heliamfory są bardzo wrażliwe.

MichaU-M2: Tak, tłustosze zimowały na zewnątrz. Doniczka jest zanurzona do połowy wysokości, a rośliny mają się na razie całkiem dobrze, więc woda wydaje się być dla nich w miarę odpowiednia.

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko :) Bede musiał tak zrobić o ILE ZDOBEDE ROŚLINKI :) W Nepenti sa dostępne nasionka alpiny i vulgarsia :) Tylko ze na roslinki tzreba troszke czekać no ale jak nie ma innego wyjścia to trzeba :D

THX

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

Michał,a po ile są ? Bo nei ma ich w ofercie...

Juliusz, piękna kolekcja... nieźle musisz włożyć czasu i pracy,a by roślinki się nie zmarnowały... Pozdrawiam

Edytowane przez Poll
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Jak temat został już odświeżony, to przy okazji umieszczę kilka zdjęć sprzed 3 tygodni, które wcześniej zamieściłem na CPUK.

HF3(g).jpg

Widok ogólny.

HF4(g).jpg

Największy okaz H. folliculata. Niestety widać refleksy świetlne na ściance.

HF1(g).jpg

Największy dzbanek.

HF2(g).jpg

Widok z góry.

HF19.jpg

Jeszcze jedna, najgęstsza H. folliculata.

May%20-%20HF.jpg

Ten sam gatunek, co wyżej. Zdjęcie zamieściłem wprawdzie już wcześniej w konkursie, ale niech dołączy do reszty.

HH1(g).jpg

H. heterodoxa.

R2(g).jpg

Widok ogólny na nowe, większe terrarium.

R1(g).jpg

Nowo dodane heliamfory (część jeszcze jest w drodze).

CF.jpg

Cefalotus.

Hmm... Szkoda, że zmniejszone zdjęcia są jakieś ,,pikselowate''.

Odnośnik do odpowiedzi

Można jak najbardziej, ale 80% wilgotności to za mało. Powinno być zawsze ponad 90%.

Heliamfory nie dość, że znoszą zraszanie, to na dodatek minimum codzienne... :rolleyes:

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.