Juliusz Napisano 24 Marca 2007 Autor Share Napisano 24 Marca 2007 Tłustosze trzymam na zewnątrz, w dużej perforowanej donicy umieszczonej na brzegu stawku (oczywiście zanurzonej częściowo w wodzie). Podłoże to mieszanka torfu, perlitu, torfowca oraz niewielkiej ilości ziemi z ogrodu i węglanu wapnia w celu uzyskania wyższego pH. Rośliny pozyskałem od znajomego z okolicy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 24 Marca 2007 Share Napisano 24 Marca 2007 kurcze super roślinki ale u mnie nie ma chyba odpowiednich warunków dla tej rośliny bo mam cąły czas w domu temp. 20-21 stopni i w terra jest tak samo i wilgotnosc w tera w dzień to 60& a w nocy 70-75% Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 24 Marca 2007 Share Napisano 24 Marca 2007 Tłustosze trzymam na zewnątrz, w dużej perforowanej donicy umieszczonej na brzegu stawku (oczywiście zanurzonej częściowo w wodzie). Podłoże to mieszanka torfu, perlitu, torfowca oraz niewielkiej ilości ziemi z ogrodu i węglanu wapnia w celu uzyskania wyższego pH. Rośliny pozyskałem od znajomego z okolicy. Spoko Tez mam staw koło domu ale nie mam tłustoszy Rozumię ze zimowały na zewnątrz i nie były wnoszone do domu na zime. Jeszcze jedno jak głęboko jest zanurzona doniczka w wodzie. Jesli do0brze wnioskuje to woda ze stawu jest odpowiednia dla takich roślin ? ? ? M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 25 Marca 2007 Autor Share Napisano 25 Marca 2007 Miecio, temperatura jest ok, ale wilgotność zawsze musi wynosić ponad 90% - pod tym względem heliamfory są bardzo wrażliwe. MichaU-M2: Tak, tłustosze zimowały na zewnątrz. Doniczka jest zanurzona do połowy wysokości, a rośliny mają się na razie całkiem dobrze, więc woda wydaje się być dla nich w miarę odpowiednia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 25 Marca 2007 Share Napisano 25 Marca 2007 Spoko Bede musiał tak zrobić o ILE ZDOBEDE ROŚLINKI W Nepenti sa dostępne nasionka alpiny i vulgarsia Tylko ze na roslinki tzreba troszke czekać no ale jak nie ma innego wyjścia to trzeba THX M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 25 Marca 2007 Share Napisano 25 Marca 2007 (edytowane) Michał,a po ile są ? Bo nei ma ich w ofercie... Juliusz, piękna kolekcja... nieźle musisz włożyć czasu i pracy,a by roślinki się nie zmarnowały... Pozdrawiam Edytowane 25 Marca 2007 przez Poll Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 25 Marca 2007 Share Napisano 25 Marca 2007 10 nasion alpina 12,99, 30 nasion 19,99 10 nasion vulgarisa 7,99, 30 nasion 14,99 Troche drogo ale . . . M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 25 Czerwca 2007 Share Napisano 25 Czerwca 2007 piękne masz to terrarium i te rośliny, też się zastanawiam nad zaryzykowaniem kupienia takiej roślinki i mam nadzieję że przeżyje u mnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 26 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2007 Jak temat został już odświeżony, to przy okazji umieszczę kilka zdjęć sprzed 3 tygodni, które wcześniej zamieściłem na CPUK. Widok ogólny. Największy okaz H. folliculata. Niestety widać refleksy świetlne na ściance. Największy dzbanek. Widok z góry. Jeszcze jedna, najgęstsza H. folliculata. Ten sam gatunek, co wyżej. Zdjęcie zamieściłem wprawdzie już wcześniej w konkursie, ale niech dołączy do reszty. H. heterodoxa. Widok ogólny na nowe, większe terrarium. Nowo dodane heliamfory (część jeszcze jest w drodze). Cefalotus. Hmm... Szkoda, że zmniejszone zdjęcia są jakieś ,,pikselowate''. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PYSIE Napisano 26 Czerwca 2007 Share Napisano 26 Czerwca 2007 a czy można umieścic heliamphorę z dzbanecznikami w zamkniętym terrarium ?? wilgotność 80-95 % i pytanie czy znoszą zraszanie ??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 26 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2007 Można jak najbardziej, ale 80% wilgotności to za mało. Powinno być zawsze ponad 90%. Heliamfory nie dość, że znoszą zraszanie, to na dodatek minimum codzienne... :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Honey Napisano 26 Czerwca 2007 Share Napisano 26 Czerwca 2007 Jednym słowem cudeńka. Gratuluję. Ja za heliamfory się jeszcze nie zabrałam. Boję się że sobie z nimi nie poradzę. Póki co, nie mam po prostu warunków... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzP.J Napisano 27 Czerwca 2007 Share Napisano 27 Czerwca 2007 z ta wilgotnoscia sie troche nie zgodze. u mnie wilgotnosc wahasie w granicach 80-100% i rosna doskonale. zraszane sa co 3ci dzien. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 27 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2007 A czy czasem słońce oświetla je bezpośrednio? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzP.J Napisano 27 Czerwca 2007 Share Napisano 27 Czerwca 2007 to jest ta roznica ktora tlumaczy dlaczego u mnie moze byc nizsza mam 4x 18W daylight z 15cm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi