Skocz do zawartości

Nepenthes ventrata, na którym parapecie najlepiej.

Owadożery

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam się nad tym gdzie postawić (właściwie powiesić) doniczkę z roślinami. Parapetu wschodniego nie posiadam, z południowym ciężka sprawa, zostaje mi zachodni.

Czy tam roślina da radę na zachodnim oknie? Są to duże rośliny.

Edytowane przez Owadożery
Odnośnik do odpowiedzi

U mnie stoi dzbanek na zachodnim parapecie bez doświetlania w trakcie zimy nie wytwarza żadnego dzbanka. Sytuacja sie poprawia w okresie wiosennym gdzie ma wystarczająco światła i ładnie dzbankuje.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nie będę doświetlał.

Dochodzi mu jeszcze aklimatyzacja (mam nadzieję, że zima wystarczy mu na to), i wiosenne przesadzanie.

Ciekawe czy będzie wystarczająco światła na zachodnim oknie.

Ja swojego też nie doświetlam, doszłam do wniosku, że lepiej mu będzie tak, jak właśnie ma. Trzyma się dość dobrze, nawet zimą.

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę nachodzą mnie wątpliwości, ponieważ na zachodnim oknie nie ma dużo światła. Istnieje pewien czynnik, który ogranicza ilość światła, które wpada przez to okno. Nie wiem czy dzbanecznik da radęw małej ilości światła. Z innymi roślinami nie będzie problemu, ponieważ mogę je wynieść na balkon (od wiosny do jesieni), w przeciwieństwie do dzbanecznika.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie martw się, ten gatunek nie jest kapryśny. Moja ventrata też stoi na zachodnim oknie i rośnie jak szalona. :D No oczywiście w tym okresie zahamuje wzrost i dzbankowanie, ale to normalne. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie martw się

Chciałbym. ;)

ten gatunek nie jest kapryśny. Moja ventrata też stoi na zachodnim oknie i rośnie jak szalona. :D No oczywiście w tym okresie zahamuje wzrost i dzbankowanie, ale to normalne.

Tylko mówię, że jest pewien czynnik, który ogranicza ilość wpadanego światła.

Odnośnik do odpowiedzi