Skocz do zawartości

Stacja pogodowa azasilacz

allgreen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanko do obeznanych. Posiadam taką stację pogodową AOK-2829 i potrzebuję do niej dokupić zasilacz do zasilania na stałe, bo nowe baterie to urządzenie pożera jak kapturnica mchy w gorące lato :) A akumulatorki ze względu na specyfikę urządzenia nie wchodzą w grę. I tu moje pytanie, czy możecie mi poradzić czy zasilacz o wyższym natężeni się nadaje? Oryginalnie powinno być 6 V DC/350 mA z tym, że na allegro takie zasilacze to typowa tandeta a te lepsze to niestety o wyższych wartościach prądowych. Może błahe pytanie, ale na prawdę się nie znam. Tak kminie, że jak to będzie pracowało na tym zasilaniu non stop to musi być idealny zasilacz a nie chciałbym, żeby za chwile padło nowe urządzenie przez nieodpowiednie zasilanie.

Jedynie co znalazłem to >TO<

lecz tu jest AC a w specyfikacj podane DC więc chyba odpada.

Poza tym jeżeli może być wyższa wartość, to powiedzmy tak do ilu? Bo wiem, że volty muszą się zgadzać, ale z natężeniem przy takim urządzeniu pracującym na stałe to już nie mam pojęcia unsure

Z góry dzięki za pomoc :)

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz szukać zasilacza o stałej wartości napięcia 6V, a taki zasilacz nie może mieć mnie niż 0,35A. Raczej może mieć, stacja będzie chodziła ale zasilacz może się grzać bardzo mocno, co może prowadzić do jego uszkodzenia. Możesz podłączyć do niego zasilacz nawet o prądzie 5A i nic byle by napięcie było stałe, ale po co ;) poszukaj jakiegoś na 0,5A lub 1A i będzie git.

Edytowane przez tracer274
Odnośnik do odpowiedzi