Skocz do zawartości

Akwarium/Terarium

Medrol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym zakupić terarium/akwarium(60x40x40) i nasuwa mi się pytanie czy dla owadożerów lepsze będzie terarium czy akwarium ??

Nie chce trzymać tam dzbaneczników myślałem o cefalotusie i rosiczkach .

Czy rosiczki bulwiaste potrzebują takich warunków czy wystarczy parapet i doświetlanie ??

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Chciałbym zakupić terarium/akwarium(60x40x40) i nasuwa mi się pytanie czy dla owadożerów lepsze będzie terarium czy akwarium ??

Nie chce trzymać tam dzbaneczników myślałem o cefalotusie i rosiczkach .

Czy rosiczki bulwiaste potrzebują takich warunków czy wystarczy parapet i doświetlanie ??

Z praktycznego punktu widzenia terrarium jest lepszym rozwiązaniem. W akwarium byś miał problem z zapewnieniem dobrej wentylacji, przy większości terrariów otwory wentylacyjne są już pomyślane wiec z tym problemu nie ma. Przed zakupem radziłbym pomyśleć faktycznie jakie rośliny chcesz tam trzymać, a dopiero jak stworzysz sobie jakiś plan i będziesz wiedział że faktyczne potrzebujesz do tego terrarium to wtedy rozsądnie było by dokonać takiego zakupu.

Odnośnik do odpowiedzi

Z praktycznego punktu widzenia terrarium jest lepszym rozwiązaniem. W akwarium byś miał problem z zapewnieniem dobrej wentylacji, przy większości terrariów otwory wentylacyjne są już pomyślane wiec z tym problemu nie ma. Przed zakupem radziłbym pomyśleć faktycznie jakie rośliny chcesz tam trzymać, a dopiero jak stworzysz sobie jakiś plan i będziesz wiedział że faktyczne potrzebujesz do tego terrarium to wtedy rozsądnie było by dokonać takiego zakupu.

Potwierdzam. Mam jedno i drugie. Do akwarium wkrótce (jak dojdą) zainstaluję wentylator, a póki co muszę parę razy dziennie robić porządne wachlowanie (skutkuje!) bo już mi pleśń w pewnym momencie zaczęła łapać.

Aczkolwiek, akwarium wygląda zdecydowanie ładniej i jest tańsze, co nie zmienia faktu, że sam wybierałbym terrarium. Akwarium po prostu dostałem za darmoszkę i akurat przypasiło pod ekspozycję tłustoszy.

Edytowane przez Dieball
Odnośnik do odpowiedzi

A oświetlenie wykonane z ledów czy może leżeć na szybie górnej terarium??

Czy nie będzie tak efektywne ?? Czy szyba zatrzyma to światło ??

Zawsze odradzam tego typu zabieg. Całkowicie czysta szyba o grubości 4mm zatrzymuje lub odbija łącznie od 4-8% światła, jednak utrzymanie takiego stanu jest bardzo trudne. W przypadku mocno ubrudzonej szyby strata może wynieść nawet 50%, gdzie w dużej mierze blokowane jest światło z zakresu widma niebieskiego. Brud, kurz i inny syf pojawia się z jednej i drugiej strony, ciężko utrzymać jej czystość więc strata na świetle będzie zawsze odczuwalna.

Edytowane przez tracer274
Odnośnik do odpowiedzi

A oświetlenie ledowe zmieści się pod szybę górna w terarium ??

nie będzie za nisko nad roślinami ??

Zależy od wielkości, od rodzaju oświetlenia (panel czy ledy w tubie), łącznej mocy oraz wymiarów terrarium. Pod uwagę przy zastosowaniu ledów jeśli chciałbyś je włożyć do środka musisz brać też temperaturę jaką wytwarza ci oświetlenie żeby nie zagrzać mocno w środku terrarium.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również, od kilku lat mam i terrarium i akwarium. W obu trzymam rośliny mięsożerne, głównie dzbanki.

Od jakigoś czasu rozglądam sią za okazyjnym kupnem drugiego terrarium o odpowiednich wymiarach, aby podmienić z akwarium.

Powód jest bardzo prosty i czysto praktyczny - otóż, aby dostać się do roślin w akwarium, trzeba się trochą natrudzić tzn. zdjąć pokrywę i wyjąć oświetlenie. Ponadto wszelkie manewry zwiazane z "grzebaniem" na dnie akwarium, zabiegi pielęgnacyjne przy roślinach lub chośby nawet zwykłe zroszenie wnętrza muszę wykonywać stojąc na taborecie lub drabince.

Ponadto, ponieważ szyby zbiornika hodowlanego są najczęsciej u dołu zaparowane i nie najczystsze (przecieram je od wewnątrz raz na 2-3 miesiące) i wogóle utrudniają fotografowanie (np. całkowicie eliminują użycie lampy błyskowej), to gdy chę wykonać jakiejś roślince zdjęcie muszę ją fotografować albo od góry, albo wyciągać całą z tego akwarium. Jak rośliny się porozrastają, to wyciągnięcie pojedynczego okazu staje się niemożliwe bez uszkadzania innych roślin.

Czyli po prostu na dłuzszą metę używanie akwarium jest bardzo uciążliwe, a zastosowanie terrarium eliminuje wszystkie te problemy - po prostu odsuwasz szybę w bok i masz niczym nie ograniczony dostęp do środka w 2 sekundy.

Dlatego wg mnie - jak już, to tylko terrarium :).

Edytowane przez Arturr0
Odnośnik do odpowiedzi

To zależy od 3 lat posiadam 4 akwaria i aż takich problemów nie mam wszystko zależy jakie się posiada akwarium oraz jakie ma ono w zestawie pokrywy. Wszystkie zabiegi pielęgnacyjne robię na stojąco więc nie mam żadnych problemów. Prawdopodobnie mnie to nie przeszkadza z powodu przed hodowlą roślin trzymałem w domu przez 10lat ryby to po prostu zależy od gustu dla mnie akwaria pasują w sam raz a jakoś terrarium nie podbiegam (mam jedno nieużywane ). Po prostu musisz sam zdecydować najlepszym rozwiązaniem jest przejście do najbliższego zoologicznego o obejrzenie z bliska terrarium i akwarium i zadecydowaniu samemu, nic nie jest tak dobre jak obejrzenie tego samemu, pomacanie i przemyślenie. Sorry za stylistykę i błędy pisze z fona.

Edytowane przez Lemiesz
Odnośnik do odpowiedzi

To zależy od 3 lat posiadam 4 akwaria i aż takich problemów nie mam wszystko zależy jakie się posiada akwarium oraz jakie ma ono w zestawie pokrywy. Wszystkie zabiegi pielęgnacyjne robię na stojąco więc nie mam żadnych problemów. Prawdopodobnie mnie to nie przeszkadza z powodu przed hodowlą roślin trzymałem w domu przez 10lat ryby to po prostu zależy od gustu dla mnie akwaria pasują w sam raz a jakoś terrarium nie podbiegam (mam jedno nieużywane ). Po prostu musisz sam zdecydować najlepszym rozwiązaniem jest przejście do najbliższego zoologicznego o obejrzenie z bliska terrarium i akwarium i zadecydowaniu samemu, nic nie jest tak dobre jak obejrzenie tego samemu, pomacanie i przemyślenie. Sorry za stylistykę i błędy pisze z fona.

O proszę. A maskujesz jakoś wentylatorki ? Pochwaliłbyś się tymi akwariami, bo widzę że nie masz tematu ze swoimi roślinami.

Odnośnik do odpowiedzi

O proszę. A maskujesz jakoś wentylatorki ? Pochwaliłbyś się tymi akwariami, bo widzę że nie masz tematu ze swoimi roślinami.

Wentylator mam w każdym akwarium po jednym wpychający powietrze bo w obudowie pokrywy były już przygotowane. Akwariami nie ma się co chwalić (trzymam rośliny w doniczkach) temat z moimi roślinami gdzieś był ale nie aktualny dałem sobie spokój z tym bo i tak za często na nie wchodzę (miałem 6 miesięczna przerwę od forum) ale na pewno podsunąłeś mi pomysł aby tylko zrobić sobie listę roślin co do akwariów to przypomnij się o jakieś zdjęcia po świętach jak przyjdą mi używane akwaria morskie (450l z tego co pamiętam to 60cm wysokie ). Głównie swoją hodowle skupiam na kapturnicach bo są dla mnie bardzo intrygujące (dlatego od jakiegoś czasu skupywałem różne odmiany nasion na forum do mojej kolekcji). A po drugie moja domowa kolekcja to tylko parę helek, cefalek, rosiczek a głównym wątkiem są pływacze które dzięki uprzejmości dokkrb rozrosły się o parę na prawdę fajnych odmian. Upps troszeczkę się rozpisałem i znów z góry przepraszam za wszystkie błędy pisanie z telefonu to udręka.

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet mnie zaintrygowałeś tym wpisem o akwarium , ja też posiadam malutkie 120L 2 tygodnie temu zrobiłem małą modernizacje oświetlenia na t5 2x35

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie wole akwaria jak z tego powodu że hodowałem rybki i mi później zostały pokrywy przeszły wstępne modernizacje ale do kompozycji to one się nie nadają z powodu mogącej na dnie zalegać wodzie oraz problemem z wentylacją. Posiadam ogólnie akwaria z polskiej firmy diversa gdzie z tyłu obudowy są wywietrzniki posiada on gruby plastik, został wycięty otwór dla wentylatora wpychającego powietrze a w środku posiadają. foggery ultradźwiękowe. Oświetlenie obecnie jest akwariowe aquael Plant, diody nie zmieniałem z prostego powodu jak mam wymieniać akwaria to poco dokopywać do tamtych nowe oświetlenie. Za nowymi zbiornikami rozglądałem się w okolicach Wrocka czy gdzieś nie zamykają sklepu zoologicznego. Akwaria się na szczęście znalazły ale jedynym problemem będą zacieki które powstały na szybach lecz mam nadzieje że sobie z tym poradzę . Więc jakby ktoś miał problemy przy akwariach (nie terrariach ) to doradzę, podsunę pomysł.

Edytowane przez Lemiesz
Odnośnik do odpowiedzi

Nawet mnie zaintrygowałeś tym wpisem o akwarium , ja też posiadam malutkie 120L 2 tygodnie temu zrobiłem małą modernizacje oświetlenia na t5 2x35

Rośliny hodujesz w doniczkach czy podłożu, z tego co się orientuje to wysokość takiego akwarium to 35cm z pokrywą 40~45 cm na twoim miejscu pilnuj aby roślin nie przypalić bo generują one trochę ciepła.

Odnośnik do odpowiedzi

Rośliny hodujesz w doniczkach czy podłożu, z tego co się orientuje to wysokość takiego akwarium to 35cm z pokrywą 40~45 cm na twoim miejscu pilnuj aby roślin nie przypalić bo generują one trochę ciepła.

Przy T5 problem ciepła nie jest tak poważny jak przy T8. Rośliny przy T5 można nawet uprawiać w odległości 10cm od czubków i nic złego dziać się nie będzie.

Odnośnik do odpowiedzi