Owadożery Napisano 7 Grudnia 2015 Share Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Witam. Wczoraj moją uwagę przykuł storczyk, na którym było kilka szkodników. Zobaczyłem grafikę różnych tego typu szkodników i stwierdziłem, że są to wełnowce. Storczyk kupiony był że dwa-trzy tygodnie temu w castoramie. Zauważyłem tylko kilka sztuk wełnowców, które od razu usunąłem, a kwiaty i liście spryskałem zwykłą wodą. I teraz pytanie: Czy powinienem się martwić o przeniesienie tej zarazy na inne moje rośliny, w tym owadożery? Na razie mam dwa storczyki i każdego posadziłem w innym miejscu, tak aby nie zagrażały innym roślinom. Nie mam zamiaru raczej korzystać że środków chemicznych., dopóki sytuacja nie jest zła Jakieś porady, sugestie? Edytowane 7 Grudnia 2015 przez Owadożery Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myself Napisano 7 Grudnia 2015 Share Napisano 7 Grudnia 2015 Wełnowce najczęściej żerują na roślinach sucholubnych, u mnie pojawiały się na kaktusach. Samo mechaniczne usunięcie szkodników może być niewystarczające - zaatakowane miejsce najlepiej przetrzeć wacikiem nasączonym alkoholem. Ważne jest, by zdejmując ten "pancerzyk" pod którym znajdują się wełnowce nie roznieść ich na inne części rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Grudnia 2015 Share Napisano 7 Grudnia 2015 U mnie w szklarni się trafiały na gujawie i z powodzeniem pozbywałem się stosując Polysect Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 8 Grudnia 2015 Share Napisano 8 Grudnia 2015 U mnie jak u kolego powyżej pojawiały się na kaktusach z tego co pamiętam samych odmian wełnowców jest 3 kaktusowy, szklarniowy i jeszcze jeden którego nie pamiętam. Zwalczałem je roztworem wodnym z alkoholem z niewielkim dodatkiem płynu do naczyń proporcja 8:1 i trochę płynu (nie pytać czemu płyn do naczyń rodzice pracowali całe swoje życie w szklarniach i tak mi doradzili). Powtórzyłem zabieg parę razy i było po problemie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meszugge Napisano 8 Grudnia 2015 Share Napisano 8 Grudnia 2015 Płyn do naczyń tworzy na nich szczelna powłokę i się duszą. Problem z wełnowcami jest też taki że potrafią siedzieć też w korzeniach. Łatwo je wtedy przeoczyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 8 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2015 Nie zauważył em, aby w podłożu występowały jakieś szkodniki. Czyli mam przemyć liście, łodygę i kwiaty roztworem wody z alkocholem z niewielką domieszką płynu, tak? A jeżeli tak to kiedy to spłukać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myself Napisano 8 Grudnia 2015 Share Napisano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Wełnowce nie zawsze są widoczne w podłożu, żerują na korzeniach, nie przemieszczają się. Ja przemywałam punktowo tylko miejsca, z których usunęłam szkodniki. Używałam do tego nierozcieńczonego Amolu, potem nie przepłukiwałam rośliny. Najlepiej przenieść ją do podwyższonej wilgotności, której wełnowce nie lubią. Edytowane 8 Grudnia 2015 przez myself Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 9 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2015 Wełnowce nie zawsze są widoczne w podłożu, żerują na korzeniach, nie przemieszczają się. Ja przemywałam punktowo tylko miejsca, z których usunęłam szkodniki. Czyli mam wyjąc rośliny z doniczek i posprawdzać? Najlepiej przenieść ją do podwyższonej wilgotności, której wełnowce nie lubią. Mam w domu 70-80%, myślę, że taka wilgotność wystarczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myself Napisano 9 Grudnia 2015 Share Napisano 9 Grudnia 2015 Sprawdź tylko te rośliny, które były już wcześniej zaatakowane, ewentualnie inne rośliny, które standardowo mają suche podłoże i ich stan się pogorszył. Owadożerom wełnowce nie grożą, te szkodniki nie lubią wilgotnego podłoża. Jeśli wełnowce pojawiły się w takiej wilgotności, to raczej jest niewystarczająca. Przydatne byłoby chociaż codzienne zraszanie/zamgławianie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi