Skocz do zawartości

Oświetlenie

Medrol

Rekomendowane odpowiedzi

Na cpuk czytałem kilka dyskusji w kwestii ledy vs świetlówki i choć ledy mają dużo plusów, to jeden argument dotyczący świetlówek bardzo do mnie przemawia. Mianowicie, ledy dają roślinom światło w konkretnych pasmach kolorów, podczas gdy ewoluowały one pod światłem w pełnym spektrum, które jednak dają świetlówki (w większym stopniu niż ledy przynajmniej).

Jestem ciekaw jak sprawują sie ledy ktore dają "pełne spektrum " od 400-840nm". Napewno w przyszłości je kupie i zamontuje w jakiejs lampie. :D

http://allegro.pl/grow-led-1w-pelne-spectr...5737941884.html

Edytowane przez Emdine
Odnośnik do odpowiedzi

Jestem ciekaw jak sprawują sie ledy ktore dają "pełne spektrum " od 400-840nm". Napewno w przyszłości je kupie i zamontuje w jakiejs lampie. :D

http://allegro.pl/grow-led-1w-pelne-spectr...5737941884.html

Z tego co czytałem to te diody z powodzeniem używają ale do uprawy zielska ;) są też diody od 380 do 840. Z tego linku co podałeś rozkład widma wskazuje że bardziej się nadają na kwitnienie a później na rozwój owoców niż rozrost masy zielonej na co wskazuje stosunek fal z zakresu niebieskiego i bliskiej i dalekiej czerwieni.

Odnośnik do odpowiedzi

Dotarły do mnie zamówione przedmioty i zrodziło się kolejne pytanie diodę do radiaora przymocowuje - do - a + do +??

Daje zdjęcia czy dobrze oznaczyłem minus :)

Dioda

post-7015-1450442341_thumb.jpg

Dioda z radiatorem

post-7015-1450442386_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Tak biegunowość musi się zgadzać w przypadku montowania diody do radiatora. Tam zresztą masz na radiatorach zaznaczone gdzie + a gdzie minus. Co do diód to producenci różnie zaznaczają gdzie + a gdzie minus, najlepiej podpiąć to diody miernik i sprawdzić czy bieguny się zgadzają.

Odnośnik do odpowiedzi

Często też sie zdaża ze diody są uszkodzone wiec aby oszczędzić sobie nerwów warto podpiąć je napierw pod miernik. Poznasz biegunowość a dodatkowo czy dioda jest sprawna.

Odnośnik do odpowiedzi

Zmierzyłem miernikiem diody

Włączyłem miernik na test diody na wyświetlaczu pojawiła się liczba 1

Czerwony przewód zaczepiłem z jednej strony czarny z drugiej dioda się zaświeciła przy odwrotnym połączeniu dioda się nie zaświeciła

i teraz pytanie :

Czy przy zaświeconej diodzie tam gdzie jest czerwony przewód miernika jest na diodzie plus a przy czarnym przewodzie jest przy diodzie minus ??

Czy tam gdzie czerwony przewód dotykał nóżki diody i się paliła do radiatora przymocować do + ??

Odnośnik do odpowiedzi

Zmierzyłem miernikiem diody

Włączyłem miernik na test diody na wyświetlaczu pojawiła się liczba 1

Czerwony przewód zaczepiłem z jednej strony czarny z drugiej dioda się zaświeciła przy odwrotnym połączeniu dioda się nie zaświeciła

i teraz pytanie :

Czy przy zaświeconej diodzie tam gdzie jest czerwony przewód miernika jest na diodzie plus a przy czarnym przewodzie jest przy diodzie minus ??

Czy tam gdzie czerwony przewód dotykał nóżki diody i się paliła do radiatora przymocować do + ??

Tak i tak.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Nie chciałem zakładać nowego tematu a mam jeszcze jedno pytanie oczywiście cały panel już zrobiony a roślinki się pod nim grzeją ale chodzi mi o kwestie finansową

mianowicie przy doświetlaniu 10 h dziennie koszt takiego doświetlania w przeciągu miesiąca ile wyniesie ?? Panel założyłem ze ma 35 wat (1w jedna dioda jest 32 diody ) zaokrągliłem do 35 wat .Nie wiem czy dobrze policzyłem ale wychodzi mi ze około 10 zł

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciałem zakładać nowego tematu a mam jeszcze jedno pytanie oczywiście cały panel już zrobiony a roślinki się pod nim grzeją ale chodzi mi o kwestie finansową

mianowicie przy doświetlaniu 10 h dziennie koszt takiego doświetlania w przeciągu miesiąca ile wyniesie ?? Panel założyłem ze ma 35 wat (1w jedna dioda jest 32 diody ) zaokrągliłem do 35 wat .Nie wiem czy dobrze policzyłem ale wychodzi mi ze około 10 zł

Można tak to policzyć, ale to nie wiem czy to do końca miarodajne. Oprócz samej energii zużytej, tam są jeszcze jakieś opłaty za przesył i inne. No ale skupiając się na samych W musiałbyś wiedzieć ile płacisz za 1 kW/h (kilowatogodzinie). Załóżmy, że masz tam nie wiem z 60gr za 1kW/h. Jeśli twoje urządzenie ma moc 35W to wtedy 35 dzielisz przez 1000W (1kW), czyli wychodzi jakieś 0,035(kW). Następnie mnożysz to przez cenę jaką płacisz za jedną kW/h, czyli przyjęte 60gr. 0,035*60 wychodzi jakieś 2gr/h (1,9gr/h dokładnie). To później przez czas pracy dziennej czyli 10h, wychodzi 20gr za dzień no i na koniec ilość dni w miesiącu. 20gr*30 = 6zł.

Tak to mniej więcej wygląda, ale to co płacisz w rzeczywistości może od tego odbiegać bo czort wie jak to będzie jeśli operator coś tam dodatkowo nalicza.

Odnośnik do odpowiedzi