Skocz do zawartości

Wysiane nasiona

maciek0421

Rekomendowane odpowiedzi

Wysiałem nasiona N. kampotiana i N. mirabilis x kampotiana 11 listopada. Zaczynam się martwić, bo nic nie kiełkuje a niektóre osoby miały siewki tych gatunków po niecałych 20 dniach. Czy zrobiłem to prawidłowo? Co mogę zrobić? Czy najlepiej czekać?

Warunki:

temperatura: 23°C

wilgotność: 95-100%

światło: ok. 12h dziennie (ponad 30cm od świetlówki)

podłoże: torf+ perlit a na górze warstwa (3mm) torfu

podlewanie: podłoże mokre, zawsze odrobina wody na dnie

IMG-20151209-WA0000.jpg]

PS: Zielone drobiny, to kawałki suszonego torfowca.

Edytowane przez maciek0421
Odnośnik do odpowiedzi

Po wysianiu raczej nic nie zrobisz, musisz uzbroić się w cierpliwość, u mnie dopiero teraz zaczynają wschodzić nasiona Nepenthes Viking x Veitchii wysiane 20 października, a wysiane w tym samym czasie N. maxima i N. ampullaria zaczynały już kiełkować po tygodniu.

Natomiast N. glabrata wysiane 11 września jeszcze nie wschodzą.

Czas kiełkowania raczej w niewielkim stopniu zależy od gatunku raczej jest to związane głównie ze świeżością nasion, im starsze tym później będą kiełkować. Więc jak ktoś kupił te same nasiona trochę wcześniej niż Ty, to mogły mu szybko wykiełkować, natomiast wysiane trochę później mogą niestety zacząć kiełkować długo później.

Niestety zdjęcia nie widzę więc nie wiem jak to wygląda, ale opisane warunki masz prawie identyczne jak u mnie, więc raczej to nie jest kwestia warunków. Życzę powodzenia, jak nasiona nie spleśnieją to powinieneś się w końcu doczekać siewek.

Odnośnik do odpowiedzi

Bezpiecznie jest psikanie ich Topsinem?

Ja nigdy nie stosuję Topsinu w przypadku nasion, zwłaszcza w przy tak delikatnych nasionach jak dzbaneczników raczej odpowiednie (działające) stężenie Topsinu mogłoby być szkodliwe dla nasion.

Staram się zwiększyć ruch powietrza w szklarenkach, a podobnie jak u Ciebie doniczki stoją w niewielkiej ilości wody, którą uzupełniam jak zniknie. Ważne aby podłoże nie było mokre przy powierzchni (przy nasionach) tylko stale wilgotne - to nasiona nie spleśnieją.

Odnośnik do odpowiedzi