dawid1997413 Napisano 19 Grudnia 2015 Share Napisano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Moja muchołówka stracila wszystkie liscie i wyglada jakby umarla czy jest szansa ja uratować?czy to moze byc zimowanie? Edytowane 19 Grudnia 2015 przez dawid1997413 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 19 Grudnia 2015 Share Napisano 19 Grudnia 2015 Moja muchołówka stracila wszystkie liscie i wyglada jakby umarla czy jest szansa ja uratować?czy to moze byc zimowanie? Zdjęcia nie będzie to i odpowiedzi nie będzie. Przy zdjęciu zawsze łatwiej rozpoznać stan rośliny. W jakiej temperaturze ją trzymałeś? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1997413 Napisano 19 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2015 Zdjęcia nie będzie to i odpowiedzi nie będzie. Przy zdjęciu zawsze łatwiej rozpoznać stan rośliny. W jakiej temperaturze ją trzymałeś? Ze zdj bedzie ciezko bo rosliny praktycznie nie widac a tem to jakies 15 stopni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 19 Grudnia 2015 Share Napisano 19 Grudnia 2015 Ze zdj bedzie ciezko bo rosliny praktycznie nie widac a tem to jakies 15 stopni Nie widać to znaczy co jest taka mała czy nic z niej nie zostało? Teoretycznie mogła stracić wszystkie liście jednak w praktyce rzadko to się zdarza. Zwykle muchołówka w stanie spoczynku normalnie hamuje wzrost, niektóre liście więdną, część zostaje a czasami w jakby się zatrzymuje w czasie i nic się nie dzieje. Moje pytanie jest takie czy podczas trzymania jej w temperaturze 15 stopni ograniczyłeś jej podlewanie, jeśli nie to znając życie najtrafniejszą odpowiedzią na twój problem było by stwierdzenie że przelałeś swoją muchołówkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 20 Grudnia 2015 Share Napisano 20 Grudnia 2015 Osobiście uważam,że to za wysoka temp.do zimowania. Jabzimujębi zawsze innym polecam tem.p8-10st.max. Pal licho liście. Najważniejsze aby bulwa nie zgniła czy przemarzła. Czy jestbw takiej temp.cały czas czy np.stała na.dworze i przymrozek ją złapał? Ja miałem swoje na.dworze bardzo długo bo do początku grudnia na zewnątrz. Parę minusowych temp.przeżyły. Straciły wszysykie pułaki,ale porczas przesadzania widać było,że bulwy nie naruszone i ładne. Podejrzewam,że u ciebie za duża wilgotność podłoża,a za mało światła. Zresztą po takim temacie i napisaniu posta można jedynie wywnioskować,że nic nie można wywnioskować. Zero ważnych i przydatnych informacji dla nas odnoście warunkőw klimatycznych i uprawowych twojej rośliny. Nota bene to przydałoby się paru modów "porządkowych"a by ogarnąć to forum bo co to jest za temat"help"?! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 20 Grudnia 2015 Share Napisano 20 Grudnia 2015 Są tematy w każdym dziale roslin jak napisać prawidłowo aby inni mieli pkt odniesienia do udzielenia odpowiedzi a nie tylko szczątkowe ogulniki typu (pomocy , roślina pada ,itp) Po świętach będę miał więcej czasu to zajmę się tym Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 20 Grudnia 2015 Share Napisano 20 Grudnia 2015 No niestety, nadawanie tematowi nierzeczowego tytułu czy posługiwanie się ogólnikami to norma, ale ja się tym zajmuję w tym dziale, jak można zobaczyć, przeglądając zbiór tematów. Chyba wszystkie są intuicyjne, prawda? (: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 21 Grudnia 2015 Share Napisano 21 Grudnia 2015 Moim zdaniem jeżeli straciła liście to sprawdź czy jest bulwa jeśli -nie to kup sobie drugą na wiosnę bo z tej już nic -jeśli tak to napisz ten fakt PS Opisz dokładniej w jakich warunkach ja trzymałeś który parapet , jaka temp , jak z podlewaniem ile i jak często Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi