Skocz do zawartości

Drosera Capensis - brak lepkości.

ATom

Rekomendowane odpowiedzi

Oznacza, że się aklimatyzuje.

Dokładnie opisz jak i gdzie ją trzymasz. Jeśli pod parapetem jest kaloryfer, pojawią się kropelki małe, lub wcale. Normalny wygląd dopiero na wiosnę.

Ja trzymam dwa Capensisy nad kaloryferem i obydwa mają piękne duże krople. Choć nie powiem, wilgotność mam 60% a i tak zajęło im to 1,5 miesiąca.

Odnośnik do odpowiedzi

Po odpakowaniu roślinki ziemia była bardzo wilgotna - tak, że nawet kapała z pod doniczki.

Trzymam ją na parapecie przy oknie - pod spodem jest kaloryfer.

Okno uchylam na kilkanaście godzin, aby przewietrzyć pokój - czy zimne powietrze może jej zaszkodzić?

Czy może stać jak zwykłe kwiaty, czy trzeba kupić dla niej jakieś akwarium?

Odnośnik do odpowiedzi

Po odpakowaniu roślinki ziemia była bardzo wilgotna - tak, że nawet kapała z pod doniczki.

Trzymam ją na parapecie przy oknie - pod spodem jest kaloryfer.

Okno uchylam na kilkanaście godzin, aby przewietrzyć pokój - czy zimne powietrze może jej zaszkodzić?

Czy może stać jak zwykłe kwiaty, czy trzeba kupić dla niej jakieś akwarium?

Przez 2 lata trzymałem Capensisy są one po prostu nie do zajechania (raz nawet w doniczce z kapturnicą która zimowała na podwórzu i odbiła po zimie) z tego co mi się wydaje to mam jeszcze kilka w donicach z dzbankami.

1. Nie powinno jej zaszkodzić

2. Nie musisz jej kupować akwarium wystarczy by w podstawce była woda.

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli pilnować, aby codziennie była woda w podstawce, nie tak jak w przypadku muchołówki - gdy woda w podstawce wyschnie podlewa się ponownie po 2-3 dniach?

Edytowane przez ATom
Odnośnik do odpowiedzi

A to prawda. Doświetlanie też robi swoje. Moje okno jest bardzo ciemne... wschodnie i za drzewami, słońca nie ma praktycznie w ogóle. Przez pierwszy miesiąc stały pod lipną 3w żarówką led wacko Potem dokupiłem kompakt Philips Tornado 20w i pod tym stały. Po dwóch tygodniach już ładnie się pokryły kropelkami. Jeżeli chcesz aby twoje rośliny ładnie wyglądały, to zawsze warto zainwestować chociażby właśnie w tą "żarówkę". Ja kupiłem 3 sztuki za 32 zł, wkręcasz to chociażby w lampkę biurkową i śmiga. Ważne tylko, żeby kupić tą o barwie zimnej.

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo prądu pobiera żarówka?

Lepiej kupić Philips Tornado 20w czy led 20w ?

I czy ma świecić 24h czy w określonych porach?

I jak z tym podlewaniem? Stale woda musi być w podstawce czy robić przerwy?

Edytowane przez ATom
Odnośnik do odpowiedzi

... z fizjologii roślin jak roślina ma za mało wody, tochę ją przesuszysz to potem bardzo powoli systematycznie trzeba ją podlewać bo inaczej korzeń się dusi i gnije bo potrzebuje tlenu żeby zacząć ponownie intensywny transport wody w górę. Jak ma cały czas dostęp do wody to swoją robotę robią aparaty szparkowe i ciągną wodę do góry. Brzy braku wody aparaty szparkowe przerywają lub ograniczają pracę Nie ma "podciśnienia" w roślinie i jak pojawi się woda to korzeń musi na start przy pomocy energii z oddychania pchnąć ją w gurę i gdy woda znajdzie się w aparatach szparkowych w liściach to one przejmują pracę :)

Odnośnik do odpowiedzi