Skocz do zawartości

Zimowa, Biała fasolka

Iglacy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Ostatnio zauważyłem, że mój cephalotus podczas zimowania wykształcił całkowicie białą pułapkę :P

Rozwija się ona wolniej niż reszta, ale cały czas rośnie.

Czy to jednorazowa "mutacja", czy jednak mogę liczyć na sławę i bogactwo jako posiadacz pierwszego białego klonu tego gatunku? xD

Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem i jestem ciekawy jak to jest, że nagle pojawia się jedna, jedyna pułapka w takiej kolorystyce...

To mutacja czy coś innego? :)

Zdjęcie w załączniku.

Pozdrawiam!

Thomas

post-6980-1451151814_thumb.png

Odnośnik do odpowiedzi

Rozczaruję Cię, ale nie jesteś pierwszy ;)http://thepitcherplantproject.com/blog/201...alotus-pitcher/

Pewnie mógłbyś próbować rozmnażać z tej pułapki i może cecha by poszła dalej ;)

Edytowane przez Dieball
Odnośnik do odpowiedzi

No na szczęście nie udało Ci się mnie rozczarować :>

Czytałem już kiedyś tą relacje, ale opowiada ona o przypadku pojedynczego dzbanka, roślina z tego co słyszałem nie wytworzyła potem ani jednego podobnego cuda.

A ja liczę na to, że moja zielenina jednak wytworzy ich więcej, wtedy chyba mógłbym nazwać ją białym klonem (oczywiście gdyby cecha pozostała, w jakimś tam stopniu) :P

Ale to chyba niemożliwe, bo jak taka biała roślina by funkcjonowała? :C

Tamtemu szczęściarzowi nie udało się rozmnożyć tej pułapki wegetatywnie, więc chyba po pticach :D

Edytowane przez Iglacy
Odnośnik do odpowiedzi

No na szczęście nie udało Ci się mnie rozczarować :>

Czytałem już kiedyś tą relacje, ale opowiada ona o przypadku pojedynczego dzbanka, roślina z tego co słyszałem nie wytworzyła potem ani jednego podobnego cuda.

A ja liczę na to, że moja zielenina jednak wytworzy ich więcej, wtedy chyba mógłbym nazwać ją białym klonem (oczywiście gdyby cecha pozostała, w jakimś tam stopniu) :P

Ale to chyba niemożliwe, bo jak taka biała roślina by funkcjonowała? :C

Tamtemu szczęściarzowi nie udało się rozmnożyć tej pułapki wegetatywnie, więc chyba po pticach :D

Na Cpphotofinder jest biała odmiana Heliamfory http://cpphotofinder.com/heliamphora-bcp-flamingo-11242.html , no i widziałem tutaj u jednego z forumowiczów białe muchołówki. Więc najwyraźniej jakoś się da ;) Kto wie. W końcu muchołówka to też jeden występujący w naturze gatunek, a spójrz ile mamy dziwnych kultywarów. Od czegoś trzeba zaczynać ;) To że jemu się nie udało, nie znaczy że Tobie nie może.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...