Malutka89 Napisano 5 Stycznia 2016 Share Napisano 5 Stycznia 2016 Witam ! od okolo 2 tygodzni jestem szczesliwa posiadaczka Mucholowki dlugo sie zastanawialam czy sobie takiego potworka nie sprawic ... ale zawsze cos i nie dochodzilo to jednak do skutku az do teraz ... niestety decyzji nie podjelam sama ... podjela ja za mnie siostra dostalam planta na swieta i tu zachodze w glowe juz od ponad tygodnia ... czytam, studiuje, przewalam i wszedzie jest pelno informacji ale sprzecznych znalazlam to Forum ... przewalilam FAQ, dzial z Mucholowkami i nadal nie znalazlam satysfakcjonujacej odpowiedzi ... do rzeczy : - jak to jest z ta woda ? moze byc przegotowana i odstana czy nie ? co jezeli chodzi o filtry "brita" mozna podlewac taka przefiltrowana woda ? czy najlepiej kupic destylowana ? - zimowanie : jest poczatek stycznia i z tego co wyczytalam Ona powinna zimowac ... jak ja do tego przygotowac / zmusic ? dodam ze siostra kupila ja w IKEA i trzymala ja u siebie w domu okolo 2 tyg gdzie tez niestety ja zaniedbala ... na chwile obecna stoi sobie na parapecie gdzie jest temp w dzien okolo 19-20* a w nocy 15-18*, swiatlo na tyle na ile w styczniu w UK pozwoli pogoda ... czyli niestety nie wiele ... na innym parapecie jest jeszcze gorzej bo tam w ogole swiatla nie ma ... a w kuchni jest zimno bo moje psy maja swoje drzwi ktore sa zawsze otwarte ... wode wlewam jej do podstawki jak podstawka jest sucha ... hmmm no i oczywiscie pokusilam sie o dokarmianie tego slicznego potworka ... a kto nie ?? haha do dzisiaj zjadla chyba ze 4-5 pajakow podejrzewam ze nie byl to za dobry pomysl ? w doniczce sa 3 rosliny ... nie wiem czy tak byc powinno ... wiem tez ze to najczesciej spotykana odmiana, polecana dla poczatkujacych tu na Forum wyczytalam no bo sie rozpisalam (jak zwykle) i pewnie o polowie zapomnialam to zapytam jak mi sie przypomni podpowie ktos co z tym moim potworkiem ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 5 Stycznia 2016 Share Napisano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Gdyby nie to że moje oczy przyzwyczajone są już do światła z groluxów przypuszczam że dawno wypaliło mnie je z oczodołów. Poważnie za taki format tekstu powinno się z miejsca ostrzeżenie dostać. Do rzeczy, jeśli masz takie warunki jak twierdzisz wprowadź ją w stan zimowania. Temperatura stała poniżej 15 stopni i ograniczenie podlewania w zależności od temperatury nawet raz na 2 tygodnie. I trzymać do czasu aż roślina przyśpieszy wzrost (wybudzi się) lub warunki pozwolą na to. Co do wody osobiście nie polecam kranówki ale dużo osób jej używa. Według mnie destylowana, woda z RO lub deszczówka z regionów poza miejskich lub o słabym przemyśle. Z karmieniem też nie ma co przesadzać. Radziłbym rzucić okiem na tematy związane z podlewaniem muchołówek a szczególnie zaznajomić się z hasłem "przelanie". Oszczędzi ci to późniejszych kłopotów. Edytowane 5 Stycznia 2016 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 5 Stycznia 2016 Share Napisano 5 Stycznia 2016 Witam, zwykle nie odpowiadam na tego typu wiadomości, ale reguła miewa wyjątki. Zacznę od tego, że na pewno w kwestii wody jest stosownie napisane przynajmniej w opisie mojego autorstwa, więc informacja do znalezienia. Jestem przekonany, że polecone dwa inne tematy i podlinkowane w moim temacie również odnoszą się stosownie do tej kwestii. Co do filtrów "brita" nie udzielę odpowiedzi, bo się na nich nie znam. Ostatecznością jest przegotowana kranówka, jeżeli nie możemy sobie pozwolić na nic lepszego, więc przegotowana woda z takiego filtra nie może być gorsza. Jak woda jest przegotowana, to nie musi być odstana jeszcze, przynajmniej nie wiem jak miałoby to ją polepszyć. Muchołówki nie zmusza się do zimowania, tylko zapewnia się jej warunki jak w okresie spoczynku i ona stosownie zwolni swój wzrost. Nie czekałbym z tym, aczkolwiek i tak zakładam, że będą negatywne skutki na wiosnę spowodowane takim opóźnionym spoczynkiem. Zasadniczo źle zrobiłaś dokarmiając teraz muchołówkę, no ale tego domyśliłaś się sama. Po prostu nie mogłaś się powstrzymać, idzie zrozumieć. A teraz coś innej maści. Proszę na forum pisać z zachowaniem zasad poprawnej pisowni, w co wchodzą również polskie znaki, duża litera na początku zdania i odpowiedni znak kończący. Ponieważ źle postawiony przecinek jest gorszy jak jego brak, o to nie będę się czepiał. Takiego rygoru nie ma na Shout Boxie. To jak piszemy świadczy o nas i o szacunku lub jego braku do czytającego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malutka89 Napisano 5 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2016 Gdyby nie to że moje oczy przyzwyczajone są już do światła z groluxów przypuszczam że dawno wypaliło mnie je z oczodołów. Poważnie za taki format tekstu powinno się z miejsca ostrzeżenie dostać. Do rzeczy, jeśli masz takie warunki jak twierdzisz wprowadź ją w stan zimowania. Temperatura stała poniżej 15 stopni i ograniczenie podlewania w zależności od temperatury nawet raz na 2 tygodnie. I trzymać do czasu aż roślina przyśpieszy wzrost (wybudzi się) lub warunki pozwolą na to. Co do wody osobiście nie polecam kranówki ale dużo osób jej używa. Według mnie destylowana, woda z RO lub deszczówka z regionów poza miejskich lub o słabym przemyśle. Z karmieniem też nie ma co przesadzać. Radziłbym rzucić okiem na tematy związane z podlewaniem muchołówek a szczególnie zaznajomić się z hasłem "przelanie". Oszczędzi ci to późniejszych kłopotów. Przepraszam za format z reguly jestem promiennym czlowiekiem i ciezko mnie nie zauwazyc haha stad tez kolory i wielkosc czyli najlepiej bedzie postawic ja do kuchni tak ? tam gdzie jest stosunkowo zimno ciagle ? tylko ze tam slonce to praktycznie nie dociera ... zdjecie zostalo zrobione w growboxie na inne rosliny ... bo zmarlza w podrozy niestety i stala z innymi kwiatami przez 2 dni ... potem wyczytalam ze powinna zimowac i temp powinna byc nizsza i ze te rosliny maja problemy z pasozytami jak przedziorki z ktorymi ja walczylam przy swoich kwiatach i juz nie chce wiecej ... wiec wyladowala na parapecie ... gdzie tez jest stosunkowo cieplo ... ale nie ma sztucznego doswietlania ... wiec teraz juz tak ogolniej ... przeniesc do kuchni w hlodne miejsce ... i dac jej zimowac ... zadziej podlewac i po prostu dac jej spokoj tak ? a co do tych paszczek ? one maja zupelnie zczarniec czy ona sobie kilka zostawi tak wrazie gdyby zglodniala ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malutka89 Napisano 5 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2016 Witam, zwykle nie odpowiadam na tego typu wiadomości, ale reguła miewa wyjątki. Zacznę od tego, że na pewno w kwestii wody jest stosownie napisane przynajmniej w opisie mojego autorstwa, więc informacja do znalezienia. Jestem przekonany, że polecone dwa inne tematy i podlinkowane w moim temacie również odnoszą się stosownie do tej kwestii. Co do filtrów "brita" nie udzielę odpowiedzi, bo się na nich nie znam. Ostatecznością jest przegotowana kranówka, jeżeli nie możemy sobie pozwolić na nic lepszego, więc przegotowana woda z takiego filtra nie może być gorsza. Jak woda jest przegotowana, to nie musi być odstana jeszcze, przynajmniej nie wiem jak miałoby to ją polepszyć. Muchołówki nie zmusza się do zimowania, tylko zapewnia się jej warunki jak w okresie spoczynku i ona stosownie zwolni swój wzrost. Nie czekałbym z tym, aczkolwiek i tak zakładam, że będą negatywne skutki na wiosnę spowodowane takim opóźnionym spoczynkiem. Zasadniczo źle zrobiłaś dokarmiając teraz muchołówkę, no ale tego domyśliłaś się sama. Po prostu nie mogłaś się powstrzymać, idzie zrozumieć. A teraz coś innej maści. Proszę na forum pisać z zachowaniem zasad poprawnej pisowni, w co wchodzą również polskie znaki, duża litera na początku zdania i odpowiedni znak kończący. Ponieważ źle postawiony przecinek jest gorszy jak jego brak, o to nie będę się czepiał. Takiego rygoru nie ma na Shout Boxie. To jak piszemy świadczy o nas i o szacunku lub jego braku do czytającego. Witaj ! Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz . Oczywiscie zaopatrze sie w dobra dla rosliny wode . Hmmm ... co do mojego pisania ... rowniez przepraszam niestety nie mam poskich znakow na klawiaturze a informatyk ze mnie zaden zeby to zmienic. Kropki i przecinki - postaram sie o nich pamietac aczkolwiek z gory przepraszam jezeli zapomne . Pozdrawiam Dodał Cephalotus, 21:16 06.01.2016r. Jeżeli na klawiaturze nie ma polskich znaków, to ich brak jest uzasadniony i nie będzie nacisku w tej materii. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malutka89 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2016 Czy wprowadzenie jej w stan uspienia jest konieczne ? czytalam ze w niektorych przypadkach nie trzeba i mozna rosline oszukac przesadzajac ja. Nie znam sie na tych roslinkach i potrzebuje pomocy co z tym zrobic. Nie chce jej usmiercic . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 6 Stycznia 2016 Share Napisano 6 Stycznia 2016 Najlepiej przezimuj muchołówki i na wiosnę przesadź. Tu masz sporo podstawowych informacji: http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny/di...a-muscipula.php Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malutka89 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2016 Najlepiej przezimuj muchołówki i na wiosnę przesadź. Tu masz sporo podstawowych informacji: http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny/di...a-muscipula.php dziekuje A ten okres zimowania nie bedzie za krotki ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 6 Stycznia 2016 Share Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Być może i będzie, ale powinno być dobrze jak skończysz zimowanie na początku marca. Napisz jeszcze gdzie chcesz zimować rośliny. Edytowane 6 Stycznia 2016 przez Owadożery Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malutka89 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2016 Być może i będzie, ale powinno być dobrze jak skończysz zimowanie na początku marca. Napisz jeszcze gdzie chcesz zimować rośliny. Jedyne miejsce w domu gdzie moge ja zimowac to kuchnia. Nie jest ogrzewana a do tego sa tam drzwi dla psow ktore sa zawsze otwarte wiec jest ciagly przeplyw powietrza. Jest tam okolo 10-15 stopni w dzien i okolo 0-5 w nocy. Nie dociera tam jakas ogromna ilosc swiatla ze wzgledu na sasiadujacy dom ktory zaslania slonce jak jest na tej stronie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 6 Stycznia 2016 Share Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) No to myślę, że będzie akurat. Pamiętaj o ograniczeniu podlewania Edytowane 6 Stycznia 2016 przez Owadożery Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malutka89 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2016 No to myślę, że będzie akurat. Jeszcze jedno pytanie. Jezli ja przestawie dzisiaj do kuchni z temperatury pokojowej tj 20-25 stopni do 10 stopni to ona nie dozna jakiegos szoku termicznego od tak naglej zmiany temperatury ? Nie chcialabym skrzywdzic roslinki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 6 Stycznia 2016 Share Napisano 6 Stycznia 2016 Nie powinno się nic złego stać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malutka89 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2016 Nie powinno się nic złego stać. Dziekuje za pomoc ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malutka89 Napisano 10 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2016 Witam po raz kolejny ! I po raz kolejny zwracam sie o pomoc. A mianowicie moja Mocholowka zamiast zimowac kwitnie . Co z takim fantem zrobic ? Czytalam iz mozna obciac kwiatostan ale jakos nie bardzo mam do tego przekonanie . Podpowie ktos ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi